Sağlık çalışanlarından hükümete çağrı: Geçim sıkıntısı yaşıyoruz, sorunlarımıza çözüm bulunsun

Sağlık emekçilerinin sorunlarına bir türlü çözüm bulunamıyor. Sağlıkçılar son çare 1-2 Ağustos tarihinde 2 günlük iş bırakma eylemi düzenleme kararı aldı

Sağlık çalışanları hükümetten sorunlarının çözülmesini istiyor / Fotoğraf: AA

Türkiye'de toplumun farklı kesimlerinin pek çok sorunu bulunuyor.

Sorunlarla karşılaşan kesimlerden biri de sağlık çalışanları.

Çalışanlar uzun yıllardır sorun ve taleplerinin çözüm bulmasını talep ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak çözüm bulmak bir yana sorunlarını aktaracakları muhatap bile bulamadıkları iddiasındalar.

Geçen cumartesi Sağlık ve Sosyal Hizmet İşkolunda faaliyet gösteren 19 sendika ve 2 Aile Hekimliği Federasyonu olmak üzere 21 sivil toplum kuruşu (STK) bir araya gelerek "Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele (SABİM) Platformu"nu kurdu.

SABİM, sorunlarının çözümü için son çare 1-2 Ağustos tarihlerinde iş bırakma eylemi düzenleyeceğini açıkladı.

Platforma üye kurumlar, sonuç alınıncaya kadar bu eylemleri artırma konusunda kararlı. 

SABİM Platformu üyelerinden Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, sağlıkçıların talep ve yaşadığı sorunları Independent Türkçe'ye anlattı.

 

Ahmet Kandemir
Ahmet Kandemir / Fotoğraf: AHESEN

 

"Çözüm yolu bulamadığımız için son çare iş bırakıyoruz"

1-2 Ağustos'ta iş bırakmanızı etkileyen en önemli faktör ne oldu?

Aile hekimlerinin bilinen kronik pek çok sorunu var. Mesela yeni yasa düzenlenmesi yapılırken bizimle hiç istişare edilmedi. İşin içinde bizzat olan aile hekimleri sendikası olarak aile hekimi kanununda bizlerle istişare edilerek düzenlenmesi gerekiyordu ama yapılmadı. Bunun için birçok dava açmak zorunda kalıyoruz. Bakanlığa karşı davaları kazanıyoruz ama biz bunun istişare yoluyla çözülmesinin daha iyi olacağını düşünüyoruz, çünkü istişareye çok önem veriyoruz. Yaşadığımız problemlerle ilgili bakanlıktan randevu istememize rağmen alamadık. Sorunlarımızı dile getirmek birçok yolu denedik ama herhangi bir çözüm yolu bulamadığımız için son çare iş bırakma yoluna gidiyoruz. Dolayısıyla aile sağlık merkezlerinin tamamen kapanmaması adına en azından 2 gün iş bırakarak sorunlarımızı vatandaşa da bakanlığa da tekrar hatırlatmak istiyoruz.  

"21 STK destek veriyor"

Eyleme hangi kurumlar katılıyor, kimler destek veriyor?

Şu anda Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası ile birlikte toplamda 21 sivil toplum kuruluşu (STK) iş bırakma eylemimize destek veriyor. Birlikte basın açıklamasıyla bunu deklare ettik. STK'ların hepsi de kamu sağlığı alanında hizmet veren kurumlar.

 

SABİM
Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele (SABİM Platformu / Fotoğraf: AHESEN

 

"Yaptığımız işin hakkını alamıyoruz"

Genel olarak ne tür sorunlarız var? 

Aile hekimlerinin temel sorulardan birisi henüz oturmuş bir kanunun olmamasıdır. Aile sağlık merkezleri ne yazık ki şiddete açık ortamlar haline geldi. Bir diğer konu da hak edişlerimiz mevcut enflasyon oranında çok düşük kaldı. Çok sayıda arkadaşımız geçim sıkıntısı yaşıyor ve yaptığı işin hakkını alamıyor.

"Bundan en fazla vatandaşlar etkilenecek"

Açıklamanızda düzenlemenin aile hekimliğinin sonunu getireceğini ve en çok da dar gelirli vatandaşların bundan etkileyeceğini söylüyorsunuz. Bunu biraz açar mısınız?

Vatandaşların en kolay, hızlı ve ücretsiz bir şekilde ulaşabildiği yer aile sağlığı merkezleridir. Burada vatandaşlar hem koruyucu sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor hem de tedavi hizmetinden yararlanabiliyorlar. Ve bunu da en yakın merkeze giderek yapabiliyorlar. Şu anda sistem cazibesini yitirmeye başladığı için aile hekimliğinde ayrılışlar var. Bundan dolayı hekimler ve aile sağlığı çalışanları başına düşen hasta sayısı artıyor ve bu durumda doğal olarak hizmetin kalitesi düşmek zorunda kalıyor. Bu nedenle aile sağlığı merkezlerine ulaşılmakta sıkıntılar yaşanırsa bundan en fazla etkilenecek olan da vatandaşlar olacaktır.

 

Sağlık çalışanı
Sağlık çalışanları sorunlarının çözülmesini talep ediyor / Fotoğraf: AA

 

"Şiddet ve hak ediş kayıpları nedeniyle cazibesini yitiriyor"

Sağlık merkezleri neden cazibesini yitiriyor?

Aslında ilk başta birkaç nedenini belirtmiştim. Şiddet ortamı, enflasyon nedeniyle hak ediş kayıpları, ücretli izin haklarındaki sıkıntılar ve çıkan mevcut düzenlemeyle iş güvenliğimizle ilgili kaygılar gibi birçok neden bulunuyor.

"Boş aile sağlığı birimleri var"

Özellikle büyükşehirlerde sağlık merkezlerinin bir kısmının boş olduğu bilgisi doğru mu?

Evet, doğrudur. Maalesef boş aile sağlığı birimleri var. Şöyle; boş olan aile hekimliği merkezleri için sürekli tercihler açılır ama açılan tercihlerde seçilmeyen merkezler var. Ek yerleştirmede boş olduğu halde seçilmeyen merkezler bulunuyor. Çünkü hekimler ve aile sağlığı çalışanları tarafından tercih edilmiyor. 

"Tercih yapılmıyorsa sorun olduğunu gösterir"

Tercih edilmemesi ilerde bir soruna neden olmayacak mı?

Tekrar tekrar açılmasına rağmen eğer tercih yapılmıyorsa zaten bir sorun olduğunu gösterir. Dolayısıyla yavaş yavaş cazibesini yitirdiği söyleyebiliriz.

 

Ahmet Kandemir
Ahmet Kandemir / Fotoğraf: AHESEN

 

"Emekliliği de kapsayacak şekilde hak edişler tek kalemde sağlansın"

Hükümet veya Sağlık Bakanlığı'ndan talebiniz nedir?

Talebimiz şudur; öncelikle sağlıkta şiddetin önlenmesi adına etkin bir yasanın çıkarılması ve bununla ilgili iş güvenliğini sağlayıcı önlemlerinin alınması. İkincisi, hak edişlerin aile hekimleri ve çalışanların hak ettiği düzeyde ve tek kalemde olması. Yani emekliliği de kapsayacak şekilde tek kalemde hak edişlerinin sağlanmasını istiyoruz.

"Sağlık kurumları istişareler dahil edilsin"

Son olarak mesajınız nedir?

Bizler hem halk sağlığı hem de bireyin sağlığının korunması adına mücadele ediyoruz. Sadece aile hekimleri çalışanları değil aynı zamanda vatandaşların sağlığının korunması, sürdürülebilir ve ulaşılabilir sağlık adına mücadele verdiğimizi herkes tarafından bilinmesini isteriz. İş bırakma eylemimiz de yine ülke ve vatandaşın sağlığının korunması içindir. Son olarak bizlerle ilgili çıkarılacak yasalarda Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) ve derneklerin de içinde olduğu kurumlar dikkate alınarak istişarelere dahil edilmesidir. Bunun herkes için daha uygun olduğunu düşünüyoruz.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU