New York'un Union Meydanı'nda asılı duran, "İklim Saati" diye bilinen saat cumartesi günü kritik bir eşiği geride bıraktı.
Küresel sıcaklık artışını, 2015 Paris Anlaşması'nın zorlu hedefi olan 1,5 santigrat dereceyle sınırlamak için kalan süre 6 yıldan 5 yıla düştü. Bilim insanları 1,5 santigrat derecenin ötesine geçince iklim krizinin etkilerinin daha da şiddetlenerek gezegenin dengesini daha fazla bozacağını söylüyor.
İklim Saati ekibi cumartesi öğlen yaptığı açıklamada, "5 yıl işareti bir son değil, iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için hâlâ bir umut ışığımız olduğunun hatırlatıcısı" dedi.
İklimle ilgili en büyük yanılgı, etkilerinin gelecekte gerçekleşeceği. Bu yaz, iklimin yıkıcı etkilerinin günümüzde gerçekleştiğini gösteriyor. İklim acil durumunda yaşıyor gibi davranmalıyız.
Dünyadaki neredeyse her ülkenin imzaladığı Paris Anlaşması'nda, sıcaklık artışını 1,5 santigrat dereceyle veya en azından 2 santigrat derecenin epey altıyla sınırlandırma sözü verilmişti. Dünya son 150 yılda yaklaşık 1,2 santigrat derece ısındı ve bu yüzyılın sonunda 2,7 santigrat dereceye ulaşma yolunda ilerliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Aktivistler bu anı vurgulamak için 5 kıtada bir küresel eylem günü düzenledi.
Mısır, Tanzanya, Finlandiya ve Hindistan'ın da aralarında bulunduğu onlarca ülkede topluluk etkinlikleri gerçekleştirildi.
Union Meydanı'nda, iklim krizine neden olan fosil yakıtların kullanımına derhal son verilmesi için konuşmalar, şarkılar ve çağrılarla gece nöbeti tutuldu.
İklim krizinin etkileri her yerde görülebiliyor: Avrupa, Kuzey Amerika, Asya ve Afrika'daki kavurucu, rekor kıran sıcak hava dalgalarında ve yüzlerce kişiyi öldüren ve dünya çapında büyük hasara yol açan daha güçlü fırtınalarda.
The climate clock will officially drop below 6 years today at 7 p.m., meaning we only have 5 years left to protect our world from the effects of accelerating climate change. #ActInTime #ClimateEmergencyDay #5Years pic.twitter.com/ay6TX45mXV
— Solomon Anomet O'jay 256 (@256Solomon) July 22, 2023
İklim Saati bugün saat 19.00'da resmen 6 yılın altına düşecek, yani dünyamızı hızlanan iklim değişikliğinin etkilerinden korumak için sadece 5 yılımız kaldı. #ZamanındaHareketeGeç #İklimAciliyetiGünü #5Yıl
İlk veriler temmuz başında dünyanın en sıcak haftasının yaşandığını gösteriyor. Haziran, insanlık tarihinin en sıcak ayıydı.
Birleşik Devletler'deki aşırı sıcaklıklar, geçen ay boyunca acımasızca etkisini sürdüren bir ısı kubbesinden kaynaklanıyor.
ABD Ulusal Hava Durumu Servisi'ne göre ülkenin güneybatısında 100 milyondan fazla kişi bu hafta sonu sıcaklık uyarıları kapsamındaydı. Arizona'nın Phoenix kentinde sıcaklıkların üst üste 19 gün 43 santigrat dereceyi aşmasıyla rekor kırıldı. Ölüm Vadisi'nde deneyimli bir yürüyüşçü aşırı sıcaklarda hayatını kaybetti. Bu, milli parkta bu ay görülen ikinci ölümdü.
İklim Saati tahminlerini, Berlin'deki Mercator Küresel Müşterekler ve İklim Değişikliği Araştırma Enstitüsü'nün, dünyanın en yetkili iklim bilimi kuruluşu olan Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin verilerinden yararlanan araştırmasına dayandırıyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/climate-change
Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken
© The Independent