Asya'yı ve Kuzey Yarımküre'nin büyük bölümünü etkisi altına alan sıcak hava dalgalarının devam ettiği bir dönemde bir grup turist, fırlayan sıcaklıkları deneyimlemek üzere Çin'in büyüleyici manzaralı, turistik bölgesi "Yanan Dağlar"da toplandı.
Sincan'daki Yanan Dağlar, her yaz binlerce kişiyi Turfan Havzası'nın kuzey sınırına çeken popüler bir turistik merkez ve turistler buraya kahverengi-kırmızı kumtaşından oluşan oluklu yamaçları seyretmeye geliyor.
Bölgenin zemini daha önce pek çok kişinin deneyimlemediği bir ısı yayıyor.
Çarşamba günü Çin devlet televizyonunun yayımladığı görüntülerde, geniş kenarlı şapkalar takarak ve ekstra koruma için şemsiye kullanarak kavurucu sıcaklara meydan okuyan kalabalıklar yer alıyordu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hava durumu için kaydedilen hava sıcaklıklarından farklı olan gerçek zamanlı yer yüzey sıcaklıklarını gösteren 12 metre yüksekliğindeki termometrenin yanında turistlerin özçekim yaptığı görüldü. Görsellerde görülen sıcaklık 80 santigrat dereceydi.
Bu, çarşamba günü Pekin'de hava sıcaklığının 35 santigrat dereceyi aştığı 28. günün kaydedilmesiyle, bir yıl içinde yüksek sıcaklığın yaşandığı gün sayısında yeni bir rekorun kırılmasının ardından geldi.
Yanan Dağlar'ın bulunduğu Turfan Havzası, kısa süre önce ülkenin bugüne kadar kaydedilen en yüksek sıcaklıklarını görerek tüm zamanların rekorunu kırmıştı.
Turfan'ın uzaktaki bir ilçesi olan Sanbao'da pazar günü maksimum sıcaklık 52.2 santigrat dereceye ulaşarak 2015'te yine havzada kırılan, Çin'in 50.3 santigrat derecelik ülke rekorunu kırmıştı.
Devlet medyasının çarşamba günü bildirdiğine göre nihayetinde, Çin'in batısında yer alan vaha şehri Turfan'daki 31 yerel meteoroloji istasyonunda 45 santigrat derecenin üzerinde sıcaklıklar kaydedilirken, bunlardan 5'i 50 santigrat dereceyi aştı.
Aşırı hava koşullarıyla Sincan ve Asya'nın diğer bölgelerinin yanı sıra Avrupa ve ABD'de de sıcaklıklar hızla yükselirken, bilim insanlarının sıcak hava dalgalarının daha sık, şiddetli ve ölümcül hale geleceğini söylediği iklim kriziyle mücadelede dünyanın dört bir yanındaki ülkelere yeni bir aciliyet yüklendi.
Yetkililer, dünyanın en büyük pamuk üreticileri arasında yer alan Sincan'daki çiftçilerden, mahsullerinin kavurucu güneş altında kuruyup gitmesini önlemek için sulama ve nemlendirme miktarını artırmalarını istedi.
Öte yandan dünyanın en büyük sera gazı salımını yapan ve aralarındaki ikili ilişkilerin gerildiği Çin ve ABD, bu hafta Pekin'de iklim değişikliğiyle mücadeleye dair yoğun bir görüşme maratonu yürütüyor.
ABD İklim Elçisi John Kerry iklim değişikliğinin küresel bir mesele olduğunu ve "tüm insanlığı tehdit" ettiğini söylüyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/climate-change
Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan
© The Independent