Biden'dan başkanlık kararnamesi: Avrupa'ya daha da fazla asker konuşlandırılacak

ABD, Ukrayna'ya 76 milyar dolardan fazla yardım gönderdi

(AFP)

Rusya'nın Ukrayna'yı istilası sürerken ABD Başkanı Joe Biden perşembe günü, NATO'yu güçlendirmeye yönelik yürütülen Avrupa'daki ABD görevine destek amacıyla Pentagon'un 3 bin yedek askerden daha yararlanmasına izin veren başkanlık kararnamesini imzaladı.

İlave birlikler, halihazırda Avrupa kıtasında bulunan tahmini 100 bin ABD askerine katılacak.

Korgeneral Douglas Sims, bu hamleye dair Military.com'a yaptığı açıklamada, "Bu yetkiler, birimin güçlendirilmiş konumunu ve operasyonlarının seviyesini daha iyi şekilde desteklemesini ve sürdürmesini sağlayacak" dedi.

Atlantik Çözüm Operasyonu diye adlandırılan ABD'nin Avrupa'daki mevcut misyonu, Rusya'nın 2022'deki daha geniş kapsamlı istilasının bir giriş taksimi olarak Kırım'ı ilhak ettiği ve Ukrayna'nın Donbas bölgesine baskı uyguladığı 2014'te başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dış İlişkiler Konseyi'ne göre ABD bugüne kadar Ukrayna'ya 76 milyar doların üzerinde yardım gönderirken bunun 46 milyar dolardan fazlası askeri amaçlıydı.

ABD kuvvetlerine ek yapma kararı, ABD Başkanı Biden'ın çarşamba günü Litvanya'da düzenlenen NATO zirvesi sebebiyle, yankı uyandıran bir Avrupa gezisi gerçekleştirdiği dönemde alındı.

Perşembe günü Helsinki'den konuşan Biden, ABD'nin NATO'ya desteğini yinelemişti.

Biden, "Amerikan halkının yoğun desteği var. Kongre'nin hem Temsilciler Meclisi hem de Senato kanadındaki her iki parti üyelerinin de yoğun desteği var" dedi. Ancak Biden, Cumhuriyetçi Parti'nin "bazı aşırıcı unsurlarının" farklı hissettiğini de kabul etti.

Joe Biden önceki gün, Rusya'nın saldırganlığı karşısında "inanılmaz bir haysiyet" gösteren Ukrayna'nın "yıkılmayan" halkına duyduğu hayranlığı dile getirmişti.

Biden şöyle demişti: 

Bir ülkenin, komşusunun topraklarını zorla ele geçirmesine izin verilemez

ABD'nin Avrupa ziyareti sorunsuz geçmedi.

Biden, NATO zirvesinden kısa süre önce Ukrayna'nın yakın vadede savunma örgütüne katılması fikrine soğuk su dökmüştü.

ABD Başkanı geçen hafta CNN'e yaptığı açıklamada, "NATO'da,  halihazırda bir savaşın ortasındaki Ukrayna'yı NATO ailesine katıp katmamaya dair fikir birliği olduğunu sanmıyorum" demişti.

Biden ayrıca Ukrayna'nın ittifaka katılmadan önce "demokratikleşme" yönünde reformlar yapması gerektiğini de belirtmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU