Yapay zekadan 15 Temmuz hutbesi: Milletimiz, vatanını, bayrağını ve değerlerini koruma azmiyle FETÖ'cü hainlere karşı koydu

Independent Türkçe, yapay zekaya 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili cuma hutbesi yazdırdı. Hutbe'de "FETÖ'cü hainler, vatandaşı şehit etmekten çekinmedi. Milletimiz, vatanını, bayrağını ve değerlerini koruma azmiyle karşı koydu" ifadeleri dikkat çekti

Son günlerde popüler olan yapay zeka uygulamaları, oluşturdukları içeriklerle sosyal medyada dikkat çekiyor.

Yapay zeka aracılığıyla kimi zaman popüler diziler, kimi zaman tarihi olaylar ve kişiler, kimi zamansa şehirlerin siluetleriyle ilgili yeniden canlandırmalar yapılarak sosyal medya kullanıcılarının beğenisine sunuluyor.

Independent Türkçe, 15 Temmuz darbe girişiminin 7. yılında yapay zekaya cuma hutbesi hazırlattı.

"Milletimizin gösterdiği cesaret ve iman, Allah'ın yardımını ve desteğini gösteren birer işarettir"

Yapay zekanın oluşturduğu hutbede dikkat çeken ifadeler yer alıyor.

"Değerli müminler, bugün, Türkiye'nin tarihinde dönüm noktalarından biri olan 15 Temmuz direnişini anma ve hatırlama gününde bir araya gelmiş bulunuyoruz" ifadeleriyle başlayan hutbede, "Bu mübarek cuma gününde, milletimizin birlik, beraberlik ve iman gücünün, hain saldırılara karşı nasıl bir direniş gösterebildiğini anlamak ve bu büyük direnişi kutlamak için buradayız" sözleri yer aldı.

 

 

Hutbede Kur'an'dan ayetlere de yer veren yapay zeka, Al-i İmran suresinin 29. ayetinde geçen "De ki: 'Ey kalpleri imanla aydınlatan Rabbim! Senin sevgin ve yardımın olmasaydı, biz de doğru yola erişmezdik'" ifadelerine atıfta bulunduğu hutbede, "Bu ayet bize gösteriyor ki, imanımızın gücü ve Allah'ın yardımı olmadan hiçbir güç ve tehdit bizi yenemez. Darbe girişimi sırasında milletimizin gösterdiği cesaret ve iman, Allah'ın yardımını ve desteğini gösteren birer işarettir. İmanla birlikte bir araya gelen milletimiz, her türlü sıkıntıya karşı dimdik ayakta durabilir" şeklinde görüş oluşturdu.

15 Temmuz 2016 darbe girişimini "Milletimizin huzurunu, güvenliğini ve istikrarını hedef alan alçakça bir darbe girişimi" nitelendirmesini yapan yapay zeka, "Aziz milletimiz, meydanlara çıkarak, tankların önüne göğsünü siper ederek, ellerinde bayraklarla demokrasiye, özgürlüğe ve iradeye sahip çıktı. İman dolu yüreklerle, dualarla, cesaretle ve ferasetle bu hain saldırıları bertaraf etti. Allah'ın yardımıyla, milletimiz demokrasiye ve iradesine sahip çıktı ve bu kahramanlık destanıyla tarih yazdı.

İman edip hicret edenler ve Allah yolunda cihat edenler, mallarıyla, canlarıyla size daha yakındırlar. Onlar, derece bakımından da sizden üstündürler. Onlara vadedilen cennetler vardır. Orada ebedî kalacaklardır. İşte büyük kurtuluş ve saadet budur." (Tevbe, 9: 20) Bu ayet, Müslümanların bir araya gelerek Allah'ın yolunda mücadele etmelerinin değerini vurgular. Darbe girişimi sırasında milletimizin gösterdiği birlik ve beraberlik, bu ayette bahsedilen ruhu yansıtmaktadır. Birbirimize sımsıkı kenetlenerek, iman ve kardeşlik duygularıyla hareket edersek, hiçbir güç bizi yıkamaz" ifadelerini kullandı.

 

 

"Hainler, vatandaşlarını şehit etmekten çekinmedi ancak milletimiz, vatanını, bayrağını koruma azmiyle karşı koydu"

15 Temmuz'u "Bir milletin imanının, birlik ve beraberliğinin, vatan sevgisinin sınandığı bir gün" benzetmesi olarak değerlendiren yapay zeka, Tevbe suresinin 20. ayetindeki birlik beraberlik vurgusuna dikkat çekerek gerekçesini şöyle aktardı:

"Bu ayet, Müslümanların bir araya gelerek Allah'ın yolunda mücadele etmelerinin değerini vurgular. Darbe girişimi sırasında milletimizin gösterdiği birlik ve beraberlik, bu ayette bahsedilen ruhu yansıtmaktadır. Birbirimize sımsıkı kenetlenerek, iman ve kardeşlik duygularıyla hareket edersek, hiçbir güç bizi yıkamaz."

"FETÖ terör örgütüne bağlı hainler, silahlarını kendi vatandaşlarına doğrultarak onları şehit etmekten çekinmediler" denilen hutbe, "Ancak milletimiz, vatanını, bayrağını ve değerlerini koruma azmiyle karşı koydu. O gece sokaklara dökülen, cami avlularında, meydanlarda bir araya gelen insanlarımız, kahramanlık destanı yazdı. Bu mücadelede canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz" ifadesiyle devam etti.

 

 

"Aynı kararlılıkla hareket etmeliyiz"

Yapay zekanın 15 Temmuz için hazırladığı hutbede, direnişin, birlik ve beraberliğe, vatan sevgisi ve iman gücünün önemli bir göstergesi olduğuna değinilerek, "Bu direniş, demokrasinin, özgürlüğün, adaletin ve insan haklarının önemini bir kez daha hatırlatmıştır. Milletimiz, demokratik değerleri koruma kararlılığını ortaya koymuştur ve bundan sonra da aynı kararlılıkla hareket etmeliyiz. 15 Temmuz Direnişi, aynı zamanda bir uyanış çağrısıdır. Bu uyanışta, her birimizin, toplumun her ferdinin sorumluluğu vardır. Millet olarak, birlik ve beraberlik içinde olmalı, milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmalıyız. İç ve dış tehditlere karşı birlikte hareket etmeli, ülkemizin kalkınması ve refahı için çalışmalıyız" düşüncesine yer verildi.

"15 Temmuz ruhunu yaşatarak, birbirimize kenetlenerek, millet olarak daha güçlü bir gelecek inşa etmek için gayret gösterelim" 

Hutbenin son bölümüne "Rabbimiz bizi her türlü fitne ve fesattan korumasını diliyoruz" ibaresi ekleyen yapay zeka, hutbeyi şu ifadelerle noktaladı:

"15 Temmuz ruhunu yaşatarak, birbirimize kenetlenerek, millet olarak daha güçlü bir gelecek inşa etmek için gayret gösterelim. Dualarımızı, birlik ve beraberliğimizi hiçbir zaman eksik etmeyelim. Allah birlik ve beraberliğimizi daim kılsın, ülkemizi muhafaza etsin. Cuma hutbemi bu önemli gün ve olayla ilgili olarak tamamlıyorum. Hepinize huzurlu bir cuma günü diliyorum. Allah'a emanet olun." 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU