Suudi Arabistan, Vizyon 2030 hedefleri doğrultusunda yüksek verimli dijital hizmetler kurarak, entegre bir dijital devlet düzeyine ulaşmak ve yaşam kalitesini yükselterek gelecek vaat eden yatırım ufuklarını başlatmak için dönüşüm yolculuğunda önemli adımlar attı.
Suudi dijital dönüşüm yolculuğu, gelecek vaat eden bir dijital ufka ve dijital hükümetin geleceğini inşa etmeye yönelik kilometre taşlarıyla öne çıkıyor. Bu yolculuk Suudi Arabistan'ı odak noktası vatandaş, mukim, ziyaretçi ve benzer kişi ve kurumlar olan dijital hizmetler ve gelişmiş teknik seçenekler sağlamada etkili ve öncü ülkeler arasına yerleştirmeyi hedefliyor.
Suudi Arabistan'ın dijital dönüşüm yolculuğunda kaydettiği ilerlemenin taşıdığı özellikler, Suudi Arabistan'ın küresel göstergelerde üst sıralara yükselmesine ve özgün bölgesel stratejisini tanıtabilmesi için çeşitli uluslararası etkinliklerde kendisine sabit bir yer ayırmasına katkı sağladı. Ayrıca, dijital performansı artıracak niteliksel bir aşamaya ulaşmak ve bu hedeflere ayak uyduracak dijital altyapıyı geliştirmek için ulaşmak istediği hedeflerin yanı sıra, Suudi Arabistan'ın bu konudaki hırsının önündeki zorlukların ele alınmasına da katkı sağladı. Bu durum, 2021'de Dijital Devlet Kurumu’nun lansmanında, kuruma bireyler ve kuruluşların önünü açma ve verimli ve gelişmiş dijital hizmetlerin sağlanmasını destekleme görevi verdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Dijital dönüşüm için yılda 12 milyar riyal
Suudi Arabistan'ın dijital hükümete yaptığı harcamaların hacmi yıllık 12 milyar riyalin (3.2 milyar dolar) üzerinde ve bu, önceki yıllardaki dijital dönüşüm yolculuğunun erken dönem olumlu göstergelerinin ve sonuçlarının başarısına yansımış durumda. Dünya son dönemde teknoloji sektöründe çok büyük bir gelişmeye ve yeni ufuklara geçişe tanık olurken, “Vizyon 2030” dijital dönüşümü önceliklerinin başına yerleştirdi. Hükümet dönüşümünü verimli ve etkili bir şekilde sağlamayı ve hızlandırmayı amaçlayan entegre, kararlı ve pratik bir strateji çizdi. Bu, çeşitli devlet kurum ve kuruluşlarının yetkilendirilmesi ve desteği ile birçok e-devlet programı ve projesi aracılığıyla gerçekleştirilebilir.
Süreç, temel olarak tüm devlet hizmetlerinin dijital olarak sunulmasını ve kolayca erişilebilir olmasını amaçlamakta. Vizyon 2030, Ulusal Dönüşüm Programı olarak bilinen etkili ve iyi planlanmış bir dönüşüm programı sunmakta. Program, kamu, özel ve kar amacı gütmeyen sektörlerin Vizyon 2030 hedeflerine ulaşmasını sağlayacak ortamı oluşturmayı ve gerekli altyapıyı geliştirmeyi amaçlıyor.
Vizyon, bilgi teknolojisi hizmetleri sektörüne yıllarca yüksek hızlı büyüme sağlar. Yapay zeka, robotik, artırılmış gerçeklik, bulut nesnelerin interneti ve e-ticaret kullanımlarında en gelişmiş pazarların seviyelerine ulaşmak için bulut bilişime dönmeyi ve yeni ve gelişmekte olan teknolojilere ve açık kaynaklı devlet yazılımlarına yatırım yapmayı sağlıyor.
LEAP... Riyad'da küresel dijital dönüşümün öncüleri
Dünyanın en büyük teknik konferansı (LEAP) platformu, Suudi Arabistan'ın gelişmiş dijital çözümler düzeyinde ilerleme kaydetme arzusunun en açık göstergesiydi. Bu yılın şubat ayında düzenlenen ikinci konferansta Riyad, dünyanın dört bir yanından bir grup büyük teknoloji şirketini ve en parlak yenilikçilerden, yatırımcılardan ve en son sürdürülebilir teknolojilerin takipçilerinden oluşan grubu bir araya getirdi. 100 ülkeden yaklaşık 300 bin ziyaretçinin ziyaret ettiği konferans, rekorlara imza atarak çalışmalarını tamamladı. Reklamların ve lansmanların değeri, Suudi Arabistan'ın ekonomik büyümeyi ve hızla gelişen dijital sistemi destekleme arzusunun boyutunu yansıtan 9 milyar doları aştı.
Genel olarak konferans, Suudi Arabistan'daki dijital dönüşümü hızlandırmak ve bölgedeki etkisini yaymak için konferansın lider bir küresel platform olarak rolünü güçlendiren, arzuyla yüklü bir atmosfere ve bunun etkisini, birikmiş kalkınma ve ekonomik zorluklardan kurtulma hırsıyla dolu, güvenli bir geçiş arayan bölgeye yaymaya tanık oldu. Konferansın platformlarında yürütülen tartışmalar, dijital dönüşüme ilişkin küresel trendler üzerine canlı bir diyaloga sahne oldu. Tartışmalar, dijital olgunluk faktörlerine sahip olmaya ve dijital performans düzeylerini geliştirmek için bireylerin, kuruluşların ve altyapıların Suudi yeteneklerini geliştirmeye yönelik ciddi ve niteliksel bir geçişin ortasında olan önemli Suudi deneyimi hakkındaydı.
Devam eden bir yolculuğun erken belirtileri
Suudi Arabistan'ın dijital dönüşüm yolculuğunda kaydettiği erken sonuçlar, devlet kurumlarının performansının verimliliğini artırmak için gelişmiş teknik seçenekleri etkinleştirmek ve Suudi Arabistan'ın vizyoner rönesansı için gelecekteki faydalara ve koşullara uygun bir teknik topluluğun yerelleştirilmesi adına sarf edilen çabayı yansıtıyor. Bu sonuçlar, dijital hükümet alanlarında ilerlemeyi teşvik etmek, bireyler için yaşam kalitesinin geliştirilmesine katkıda bulunmak, rekabet gücünü artırmak, şirketler için iş yapma kolaylığını artırmak ve devlet işlerinin verimliliğini artırmak için gösterilen çabaları da ortaya koyuyor.
Suudi Arabistan, 2022'de e-devlet hizmetleri olgunluk endeksinde Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da birinci oldu
Birleşmiş Milletler'e bağlı Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu'nun (ESCWA) yayınladığı 2022 yılı e-devlet ve mobil hizmetler olgunluk endeksinde Suudi Arabistan birinci sıraya yerleşti. Komisyon, elektronik portallar ve akıllı uygulamalar aracılığıyla sunulan devlet hizmetlerinin olgunluğunu şu üç alt göstergeye göre ölçmekte: Hizmetin mevcudiyeti ve geliştirilmesi, hizmetin kullanımı ve memnuniyeti, hedef kitleye erişim. Endeks raporundaki ölçüm 18 ülkeyi kapsıyordu.
Suudi Arabistan yapay zeka endeksinde dünya birincisi
Dünyada 60'tan fazla ülkeyi ölçen Tortoise Intelligence tarafından yayınlanan yapay zekanın küresel sıralamasının göstergelerinden biri olan Yapay Zeka için Hükümet Strateji Endeksi'nde Suudi Arabistan dünyada birinci, Almanya ikinci ve Çin bu endekste üçüncü sırada yer aldı.
SDAIA, Arap dünyasında yazılım mühendisliğinde devlet kurumları düzeyinde bir ilk
Ulusal Bilgi Merkezi tarafından temsil edilen Suudi Veri ve Yapay Zeka Kurumu (SDAIA), Uluslararası “CMMI- Capability Maturity Model Integration” enstitüsünün açıkladığı sınıflandırmaya göre Dünyada sayılı kurumların sahip olduğu 5. seviyesine ulaştığını açıkladı. Böylece Körfez ve Arap ülkeleri arasında bu seviyeye ulaşan ilk devlet kurumu oldu.
SDAIA, veri ve yapay zeka alanında Suudi trendlerine öncülük ediyor ve Vizyon 2030'un hedeflerini gerçekleştiriyor. Ayrıca veri ve yapay zeka için ulusal stratejiyi geliştirmeye yönelik bir girişim paketi başlatmayı, gayret göstererek ülkenin çeşitli sektörlerinde dijital dönüşümü mümkün kılmayı ve bundan en iyi şekilde yararlanmayı amaçlıyor. Dünya Bankası Grubu tarafından yayınlanan 2022 yılı için Dijital Devlet Olgunluk Endeksi verilerine göre Suudi Arabistan da son zamanlarda 198 ülke arasında dünyada üçüncü sırada yer aldı. 20 yılı aşkın bir süre önce lansmanından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan e-devlet gelişme endeksinde en yüksek tarihi sonucu kaydetti. Riyad şehri ise dünya çapında 193 şehir arasında “çok yüksek” aralıkta teknoloji ve uygulamaları kullanmada dünyada dördüncü sırada yer aldı.
Şarku’l Avsat