Mayısta Kuzey Kore'nin uzaya fırlattığı ve fırlatmadan dakikalar sonra denize çakılan askeri keşif uydusunu inceleyen Güney Koreli uzmanlar, uyduda askeri bir donanım bulamadı.
Kuzey Kore'nin ilk askeri uydusu olan uydunun düşmesinin ardından bir donanma filosu, patlayıcı uzmanları ve derin deniz dalgıçlarıyla birlikte harekete geçen Güney Kore enkaz üzerinde 36 gün sürecek bir çalışmaya başladı.
Fırlatmanın yapıldığı roket ve uydu kalıntıları, denizden çıkartılarak Güney Kore ve ABD'li savunma uzmanlarınca incelendi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Güney Kore Savunma Bakanlığı inceleme sonrasında, uyduda herhangi bir askeri donanıma rastlamadıklarını açıkladı.
Güney Kore Bilim ve Teknoloji Politikaları Enstitüsü'nden Lee Choon-geun, uydudaki keşif ekipmanlarının düşük çözünürlüklü ve hedefleri takip etmek için yetersiz olduğuna dikkat çekti.
Denizden çıkarılan uyduda yapılan incelemelerde kullanılan optik cihazların da askeri amaçlı kullanımlar için uygun olmadığı tespit edildi.
Kuzey Kore yönetimi casus uydu olarak tanıttığı uydunun ABD'nin bölgedeki askeri varlığı dengelemek amacıyla geliştirildiğini öne sürmüştü.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da askeri bir casus uydusu geliştirmenin ülkenin en önemli önceliklerinden biri olduğunu söylemişti.
Pyonyang yönetimi fırlatmanın başarısız olmasının ardından yeni bir deneme yapılacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştu.
Savunma uzmanları Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze üretme kapasitesine sahip olsa bile uzay fırlatmaları için teknolojik bir sıçramaya ihtiyacı olduğuna dikkat çekiyor.