"Kuzey Kore'nin en tehlikeli kadını" Kim Yo-jong'un yükseliş hikayesi

"Devlet meselelerinde, ondan başka hiç kimse Yüce Lider'e bu kadar kolay ulaşamaz"

Kim Jong-il'in en küçük kızı olan Kim Yo-jong 35 yaşında (Reuters)

Britanya merkezli The Telegraph gazetesi, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong'la ilgili, "Kuzey Kore'nin en tehlikeli kadınının yükselişi" başlıklı bir haber yayımladı.

Çocukluğunda "tatlı prenses" olarak anılan Yo-jong'un küçük yaşlardan itibaren hırslı bir karakter olduğu belirtilen haberde, "En geç 2014'te 'sansür şefi' olarak, Kuzey Korelilere resmi ideolojiyi aşılamakla görevli Propaganda Departmanı'nı yönetti. Hükümetteki rolü 2018'den beri arttı ve devlet yönetiminde tamamlayıcı parça olarak babasından aldığı derslerle hanedanlığın gücünü genişletti. Bunu yaparken de bazı Kuzey Koreli yetkililerden 'kana susamış şeytan' ve 'şeytan kadın' gibi yakıştırmalar aldı" ifadeleri kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Kore yönetiminde etkin rol oynasa bile Şubat 2018'deki Seul ziyaretine kadar Kim Yo-jong'dan kimsenin haberdar olmadığına dikkat çekilen yazıda, "Tek bir kamuoyu açıklaması veya röportajı yoktu. Fotoğraf çekimlerinde ayaküstü konuşmalardan uzak durdu ve sessizce oturdu. Diğerleri nezaketen hava durumu hakkında birbirleriyle konuşurken, onun yüzü ifadesizdi. Ama yine de 56 saatlik ziyareti boyunca Güney Kore ve ötesinin gündem konusu oydu" dendi.

Kim Yo-jong'un abisinden getirdiği mektubu dönemin Güney Kore Devlet Başkanı Moon'a teslim ettiğine dikkat çekilen haberde, bunun Kuzey Kore siyasetindeki alışılmadık hiyerarşi düzenini gösterdiğine dikkat çekildi. Pyongyang'daki güç hiyerarşisinde resmen icra edilen görevlerden çok gücün gerçek sahiplerinin etkili olduğu belirtilirken, Kim Yo-jong'un da bu hiyerarşinin en tepesindeki isimlerden biri olduğu ifade edildi.

Suşi ustası Kim kardeşlerin çocukluğunu anlattı

1994'te Kuzey Kore'nin kurucu lideri Kim Il-sung öldüğünde yerine geçen Kim Jong-il'in ne kendisiyle ne de 4 farklı kadından olan 7 çocuğuyla ilgili bir şey biliniyordu.

Bu çocuklardan en küçük üçü, Kim Jong-un, Kim Yo-jong ve Kim Jong-chol, Il-sung'un favori eşi Ko Yung-hui'dendi. 

Üç kardeşin kapalı kapılar ardından geçen çocukluklarından en aydınlatıcı detayları, 1988-2001'de 13 yıl boyunca Kim Jong-il'in suşi ustalığını yapan Japon şef Kenji Fujimoto, Telegraph'a anlattı.

Kim hanedanının en küçük üç çocuğuyla doğrudan iletişimi olduğunu belirten Fujimoto, çocukların babaları yasakladığı için başka annelerden olan diğer 4 kardeşiyle hiç görüşmediğini söyledi.

Telegraph'ın haberinde, "Fujimoto, Kim Jong-il tarafından ziyafetlere ve gece partilerine davet ediliyordu. Kraliyet ailesiyle oyunlar oynadı, çocuklara nasıl uçurtmalar uçurulacağını öğretti, Kim Jong-un onlu yaşlarının ortalarına geldiğinde onun gizli sigara arkadaşıydı" dendi.

Yo-jong hakkında konuşan Fujimoto, ebeveynleri tarafından "prenses" diye çağrılan kızın güçlü iradeli, kararlı ve inatçı olduğunu söyledi. 

2004'te annesi öldüğünde 16 yaşında olan Yo-jong'un diğer erkek kardeşleriyle birlikte nasıl soylu gibi davranılacağı konusunda eğitim aldıkları belirtildi.

Kim Jong-il'in 2011'deki ölümünün ardından Kim Jong-un'un liderlik pozisyona yükseldiği ancak kız kardeşinin en başından itibaren Kuzey Kore liderinin yanıbaşında olduğuna dikkat çekildi.

Kuzey Kore'nin propaganda şefi Yo-jong

Kim Yo-jong'un en geç 2014'te ülkenin propaganda departmanının başına geçmesiyle birlikte Kuzey Kore Haber Ajansı'nda (KCNA) kullanılan dilde de gözle görülür bir değişim oldu.

BM'nin Kuzey Kore'deki insan hakkı ihlallerini soruşturan komisyonuna başkanlık eden Avustralyalı hakim Michael Kirby'yle ilgili bir haber yapan ajans, Kirby'nin gay olmasına gönderme yaparak, "40 yıllık eşcinsellik kariyeri olan mide bulandırıcı yaşlı seks düşkünü" ifadelerini kullandı.

Kirby'nin ardından sırada Güney Kore'nin seçilmiş ilk kadın lideri Park Geun-hye vardı. Kuzey Kore medyası dönemin ABD Başkanı Obama'yı Seul'de ağırlayan Park hakkında da, "aşağılık parazit" ve "pis yaşlı fahişe" gibi ifadeleri yayına taşıdı. 

Bundan kısa sonra ise Obama'ya yönelik, "ahlaksız kara maymun" ifadeleri takip etti.

Zaman içinde basamakları tırmanan Yo-jong, daha etkili pozisyonlarda görev almaya başladı. Ülkedeki siyasi gücün merkezinde yer alan Organizasyon ve Rehberlik Departmanı'nın fiili liderliğine kadar yükseldi, ordu mensupları dahil kilit kişisel konularda günlük kararlar almaya başladı. Siyasi gözetleme, cezalandırma ve övgü bir anda onun imtiyazları haline dönüştü.

Fiili olarak "lider yardımcısı" konumuna yükselen Yo-jong, kimin izleneceğine, kimin terfi ettirileceğine, kimin cezalandırılacağına, kimin bir spor salonunda ya da kasaba meydanında asılacağına karar verir hale geldi.

İsviçre'de eğitim gören Kim Jong-un'u ilk başlarda birçok kişi tarafından olası bir reformcu olarak görüldüğü hatırlatan Telegraph, benzer şekilde Yo-jong'un da hafife alındığını öne sürdü.

Haberde Yo-jong'un sadece "sinirini bozdukları" için bazı üst düzey hükümet yetkililerinin idam kararını verdikleri iddialarına da yer verildi.

Gazete, Kim Yo-jong'un devletin başında olmasa bile, Kim Jong-un'un yakın çevresinde tam olarak güvendiği tek isim olduğuna dikkat çekerken, "Devlet meselelerinde, ondan başka hiç kimse Yüce Lider'e bu kadar kolay ulaşamaz. Ve onun yönetiminde, Yo-jong'un gücü sadece büyüdü" dendi.


Independent Türkçe, Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU