Stanley Kubrick, The Shining'in ünlü repliğini anlamamış

Korku klasiğinin maşhur sahnesi için yüzlerce tekrar alınırken ikonik replik senaryoda yer almıyordu

The Shining (Cinnet) korku türünün en ikonik anlarından birkaçına sahip olsa da Stanley Kubrick'in kült filmi neredeyse en ünlü repliğinden yoksun kalacaktı.

Stephen King'in aynı adlı romanından uyarlanan korku klasiği, Jack Torrance'ın sezon dışında ailesiyle birlikte Overlook Hotel'in bakımını üstlendiği sırada deliliğe sürüklenişini anlatıyor. Film, Jack'in tam bir psikotik çöküş yaşamasıyla doruğa ulaşıyor. 

Tamamen doğaçlama

Korku ustası Stephen King, her ne kadar Kubrick'in uyarlamasından nefret etse de The Shining, bir korku klasiği haline geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkonik sekanslar ve repliklerle dolu filmin en ünlü sahnelerinden biri, Jack'in banyoda saklanan Wendy'ye ulaşmak için kapıyı kırmaya çalıştığı anları gösteriyor.

Oyuncuların bu sahnedeki doğaçlaması, The Shining'in en ünlü ve sıkça alıntılanan repliğini doğurmuştu. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, bu repliğin filmin son kurgusuna girmemesi gibi güçlü bir olasılık vardı. Neyse ki Kubrick, The Shining'in en iyi sözünü korumaya karar verdi ve bu karar filmin klasik haline gelmesinde rol oynadı. Ancak her şey çok farklı olabilirdi.

"İşte Johnny!" (Here's Johnny) sahnesi, The Shining'in en ikonik anlarından biri haline gelmiş olsa da, Stephen King'in film uyarlamasına neredeyse giremeyecekti. Bu replik Kubrick'in senaryosunda ya da King'in orijinal metninde yer almıyordu. Jack Nicholson'ın o anda bulduğu doğaçlama repliğin, Kubrick'in kötü şöhretli titiz yönetmenliği nedeniyle filmde kalabilmiş olması "küçük bir mucize" olarak nitelendiriliyor.

Nicholson'dan Johnny Carson'a gönderme

Nicholson, doğaçlama repliğini, Tonight Show'un orijinal sunucusu Johnny Carson'a gönderme yaparak söylemişti. Slash Film'in aktardığına göre Kubrick'in bu repliği korumasının tek nedeni Britanya'da yaşaması ve bu nedenle Johnny Carson göndermesini tamamen gözden kaçırmasıydı. Tıpkı günümüzdeki pek çok izleyicinin yaptığı gibi. Usta yönetmen, Nicholson'ın esin kaynağını fark etmiş olsaydı, çekim hakkında farklı düşünebilirdi.

Jack'in Wendy'ye ulaşmak için banyo kapısını baltayla kırdığı sahne, sayısız çekim gerektiren ve doğru çekilmesi üç gün süren bir sahneydi. Bu nedenle, Nicholson sahneye yaklaşımını zaman zaman değiştirdi. Bu da, Johnny Carson'ın Tonight Show'da nasıl tanıtıldığına bir gönderme olan "İşte Johnny!" repliğinin doğaçlamasıyla sonuçlandı. Böylece sinema tarihinin ve özellikle korku sinemasının en ikonik ve meşhur sahnelerinden biri ortaya çıkmış oldu.


Independent Türkçe, ScreenRant, Slash Film

DAHA FAZLA HABER OKU