"Gerçeğe aykırı provokatif uyarı yapıldı"... Dilovası'nda kim kime saldırdı?

Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde yaşanan gerginliğin tansiyonu düştü ama geride tartışması kaldı. Suriyelilerin mi yoksa Türk vatandaşlarının mı saldırıya uğradığı netleşmedi ama 10 yabancı için sınır dışı işleminin başlatıldığı açıklandı

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, provakatif haberlere itibar etmeme çağrısında bulundu / Fotoğraf: AA

Göç İdaresi Başkanlığı'nın 22 Haziran tarihli verilerine göre Türkiye'de "geçici koruma statüsü" altında 3 milyon 344 bin 92 Suriyeli yaşıyor.

Sadece "geçici" kategorisinde değil, "ikamet izinli" ve "uluslararası koruma" statüsünde kalanlar da var. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bütün bunların sayısının resmi olarak 5 milyonu bulduğu ifade ediliyor. Ancak bir de düzensiz göçmenler bulunuyor. 

Bunların sayısının ne olduğu ise çok net bilinmiyor. Zira bunlar kayıt altında değil. Kimilerine göre Türkiye'deki yabancı sayısı 13 milyonu geçiyor. 

Ancak devletin ilgili kurumları bu sayının çok abartılı olduğunu ortaya koyuyor. Yine de Suriyelilerin yanı sıra Afganistanlılar başta olmak üzere birçok farklı milletten yabancı Türkiye'de yaşıyor. 

Bir kısmı başka bir ülkeye göçmek için Türkiye'yi geçiş noktası olarak görürken büyük çoğunluğu ise yıllardır Türkiye'de ikamet ediyor. 

Tabii bunların başında Suriyeliler geliyor. Yabancı karşıtlığı ise Türkiye'de her geçen gün artıyor. 

Birçok defa vatandaşlar ile Suriyeliler karşı karşıya geldi

Durum böyle olunca sığınmacıların karıştığı birçok olay da meydana geliyor. 

 

Dilovası
Dilovası'nda yaşanan gerginlik emniyet güçleri tarafından kontrol altına alındı / Fotoğraf: Twitter

 

Daha önce birçok kentte Türk vatandaşlarıyla Suriyeli sığınmacılar karşı karşıya geldi. 

Dün Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde Türk vatandaşlarıyla Suriyelilerin yer aldığı bir gerginlik hadisesi yaşandı.

İddialara göre Suriyeli göçmenler bir vatandaşa ait bir köpeği zehirlediği ve ardından evi bastı.

Bunun üzerine Dilovası'nda çok sayıda kişi sokaklara çıkarak Suriyelilere karşı sloganlar atarak yürüyüş düzenledi.

Yürüyüş videolarının sosyal medya platformlarında paylaşılmasıyla olay daha da büyümeden emniyet güçleri müdahale etti.

"Gerçeğe aykırı ve provokatif haberlere itibar etmeyelim"

Kocaeli Valiliği konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "02 Temmuz 2023 Pazar günü Dilovası ilçemizde bir hayvanın (köpek) öldürülmesi olayına sebebiyet verdiklerini düşündükleri kişiye yönelik bir gurup vatandaşımızla aralarında yaşanan tartışma ve sonrasında meydana gelen olaylara güvenlik birimlerimizce süratle müdahale edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Vali Seddar Yavuz da "Gerçeğe aykırı ve provokatif haberlere itibar etmeyelim" uyarısında bulundu.

"Vatandaşlar Suriyelilerin Dilovası'nı terk etmesini isteyecekler"

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, sosyal medya hesabında "Kentim Kocaeli Dilovası'nda Suriyelilerin bir evi basması üzerine başlayan hadiseler bu gece halkın sokağa çıkması ile devam etti. Vatandaşlar şimdi dağılıyor. Yarın akşam Kaymakamlık önünde toplanıp, Suriyelilerin Dilovası'nı terk etmesini isteyecekler" paylaşımında bulundu.

"Üç ay sonra bu olaylar patladı"

Türkkan, üç ay önce dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya konuyla ilgili soru önergesi verdiğini söyledi:

"10 Mart 2023 tarihinde dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya Dilovası'ndaki Suriyeli nüfus artışı ve getirdiği sorunların çözümü yolunda ne yapıyorsunuz diye sormuştum. Üç ay sonra bu olaylar patladı. Bakan ne cevap mı verdi? Hiiiç..!"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Yeşil Sol Parti Kocaeli Milletvekilleri, gerginliğin yaşandığı bölgedeki izlenimlerini Independent Türkçe'ye anlattı.

"Olaylar köpeğin zehirlendiği iddiasıyla başladı"

CHP Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı, Ağrılı bir aileye ait köpeğin Suriyeli mülteciler tarafından zehirlendiği iddiasıyla olayların başladığını söyledi.

Kimin kime saldırdığıyla ilgili tam net bir bilgi edinemediklerini kaydeden Yıldızlı, "Yurttaşlar kendilerine Suriyelilerin saldırdığını ve bu konuda kısa bir görüntünün de olduğu söyleniyor" dedi.

Konuyla ilgili hem vali hem de kaymakam ile görüştüklerini belirten Yıldızlı, "Kendilerinden gerekli tedbirlerin alınmasını istedik. Onlar da gerekli tedbirlerin alındığını ve kontrolün güvenlik güçlerinin elinde olduğunu tarafımıza ilettiler" diye konuştu.

 

Harun Özgür Yıldızlı
Harun Özgür Yıldızlı / Fotoğraf: Twitter

 

"Suriyelilerin grup halinde gezmesi vatandaşları rahatsız ediyor"

Türkiye genelinde olduğu gibi hem Dilovası hem de Kocaeli de mültecilerle ilgili ciddi sıkıntıların olduğuna değinen Yıldızlı, devamında şunları kaydetti:

"Özellikle sosyal alanlarda Suriyelilerin grup halinde gezmesi Türk vatandaşlarımız ciddi anlamda rahatsız etmekte. Bölgede bunlarla ilgili ciddi bir şekilde 'mültecileri istemiyoruz' söylemi neredeyse bütün yurttaşlar tarafından dile getiriliyor." 

"Ağrılı aile Suriyelilerin evine saldırdı"

Yeşil Sol Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise olayın adli bir vaka olduğunu söyledi.

Olayın bir gün öncesinde Suriyeli birkaç küçük çocuğun Ağrılılara ait bir evin bahçesindeki köpeğe taş atmasıyla başladığını kaydeden Gergerlioğlu, "Ancak ertesi gün köpeğin zehirlenerek öldüğü ortaya çıkıyor. Ağrılı aile 'niye köpeğimizi öldürdünüz' diye bir Suriyelinin evine gidiyor. Onlar da 'bizim haberimiz yok' diyor ve tartışma yaşanıyor" bilgisini paylaştı.

 

Ömer Faruk Gergerlioğlu
Ömer Faruk Gergerlioğlu / Fotoğraf: AA

 

Edindiği bilgilere göre köpeği ölen ailenin sopalarla Suriyelilerin evine saldırdığını savunan Gergerlioğlu, "Tabii bu arada saldırı görüntüleri sosyal medyada paylaşılıyor ve 'Suriyeli aile Türk vatandaşının evine saldırdı' şeklinde lanse ediliyor. Ve sonrasında Dilovası'ndaki Ağrılı vatandaşlar ilçe meydanına 'Suriyelileri burada istemiyoruz' şeklinde sloganlar eşliğinde yürüyüş düzenliyorlar" ifadelerini kullandı.

"Olayın etnik bir yönü yok, tamamen adli"

Kocaeli Valiliği'nin yaptığı açıklamanın da edindiği bilgilerle örtüştüğü dile getiren Gergerlioğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

Yürüyüş videolarının sosyal medya üzerinden paylaşılmasıyla birlikte birtakım provokatif haberler yapılıyor. Mesela 'gösteri yapılsın, kaymakamlığın önüne gidelim, mültecileri kovalım' gibi söylemler paylaşıldı. Maalesef bazı siyasi parti yetkilileri de buna aracılık ediyor. Konu sükunetle hal edilmeli. Olayın etnik bir yönü bulunmuyor, tamamen adli bir olaydır ve yargıya intikal etmiş durumda. Bir adli vaka yaşandı diye birileri 'Suriyelileri kovalım, onları burada istemiyoruz' demesi doğru değil."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU