CIA direktörü, Rus istihbarat başkanını aradı: "Wagner isyanında parmağımız yok"

"Ayaklanmadan bu yana iki ülke arasında kurulan en üst düzey temas"

Prigojin liderliğindeki Wagner savaşçılarının isyanı 36 saat sürmüştü (AFP)

CIA Direktörü Bill Burns'ün, Wagner ayaklanmasından sonra Rusya'nın Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin'i aradığı öne sürüldü.

Kimliğini paylaşmayan ABD'li yetkililer, ülkenin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a (WSJ) Burns'ün 24 Haziran'da isyanın sonlanmasının ardından Narışkin'i aradığını iddia etti. 

Buna göre Burns, mevkidaşına Washington'ın ayaklanmayla bir ilgisi olmadığını söyledi. Gazeteye konuşan yetkililer, CIA direktörünün Narışkin'e "ABD bu işe karışmadı. Bu Rusya'nın iç meselesidir" mesajını ilettiklerini savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

WSJ, mevzubahis konuşmanın isyandan bu yana iki ülke arasında kurulan en üst düzey temas olduğunu yazdı. Yetkililer, istihbarat başkanları arasındaki konuşmanın detaylarına dair bilgi paylaşmadı. 

Beyaz Saray da WSJ'nin yorum talebi üzerine "Bireysel diplomatik görüşmelerin ayrıntılarına giremeyiz” diyerek bilgi vermeyi reddetti. 

Haberde, Burns ve Narışkin arasındaki konuşmanın Washington'ın, Rusya'nın ayaklanmadan Batı'yı sorumlu tutmasını engellemeye yönelik stratejisinin parçası olduğu belirtildi. 

ABD Başkanı Joe Biden da pazartesi günkü açıklamasında, "Putin'e bunun sorumluluğunu Batı'ya ya da NATO'ya yükleyecek hiçbir mazeret vermedik” demişti. 

Ülkenin tanınmış gazetelerinden Washington Post (WP) ise dünkü haberinde Burns'ün Ukrayna istihbaratından yetkililerle ve Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yle görüştüğünü yazmıştı.

Kimliği açıklanmayan yetkililerin paylaştığı bilgilere dayandırılan haberde, Ukrayna'nın yıl sonuna kadar Rus işgali altındaki topraklarını geri kazanıp, daha sonra da savaşı sonlandırmak için ateşkes imzalamayı teklif edeceği ileri sürülmüştü.

Burns'ün ziyaretinin haziranda gerçekleştiği belirtilirken, tam tarih paylaşılmamıştı. CIA ise WP'nin yorum talebini reddetmişti. 
 


Wagner ayaklanması

23 Haziran gecesi başlayan ayaklanmada Wagner savaşçıları, Rusya'nın Güney Federal Bölgesi'nin idari merkezi Rostov-na-Donu'daki askeri karargahı ertesi gün ele geçirmişti.

Wagner lideri Yevgeni Prigojin, buradan başkent Moskova'ya yürüyeceklerini açıklamış fakat daha sonra Lukaşenko'nun devreye girerek sunduğu gerilimi azaltma planını kabul etmişti. Prigojin, birlikleri geri göndererek ayaklanmayı bitirirken, Kremlin de Wagner lideri hakkında başlatılan ceza davasının kapatıldığı bildirmişti. 

Prigojin, isyanın ardından bir süre ortalıkta görülmemişti. Lukaşenko ise salı günkü açıklamasında Wagner liderinin Belarus'a ulaştığını söylemişti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "vatana ihanet" diye nitelediği kalkışmanın ardından Wagner savaşçılarına Belarus'a sürgüne gitme ya da silah bırakarak ailelerine dönme seçeneği sunmuştu.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU