Bilim insanları güneş sistemimizin eşiğinde, varsayımsal X gezegeninden çok daha uzakta sıkışıp kalmış, Jüpiter ya da Uranüs kadar büyük gezegenler olabileceğini tahmin ediyor.
Güneş Sistemi dışındaki böyle bir gezegen Oort Bulutu'nda sıkışıp kalmış olabilir. Oort Blutu, teoride Güneş'in ve gezegenlerinin yerçekim sınırını gösteren, kayalardan oluşan bir zırh.
Aralarında Fransa'daki Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden (CNRS) araştırmacıların da bulunduğu bilim insanları, Güneş Sistemi'nin bu eşiğinde düşünülenden daha fazla yıldızlararası nesne olabileceğini belirtiyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bilim insanları, güneş sistemlerinin büyük gezegenleri dışarı atma eğilimini ve ayrıca bir gezegen sisteminin bu türden "öksüz" gezegenleri nasıl yakalayabileceğini değerlendirmek amacıyla karmaşık bilgisayar simülasyonları yürüttü.
Dışarıya atılan bir gezegenin kendi yıldızının çekiminden kurtulabilmesi için kinetik enerji eşiğine ulaşması gerekirken, başka bir yıldız sistemi de bu gezegeni yakalayabilmek için önemli miktarda enerjiye ihtiyaç duyuyor.
Simülasyonlar, bu tür göksel karşılaşmaların çok küçük kısmının, bir yıldızın çekim alanının "öksüz" gezegeni yakalaması ve kendi gezegeni olarak sahiplenmesiyle sonuçlanabileceğini gösteriyor.
Araştırmacılar bu türden bir gezegenin, yıldız sisteminin dış eşiğindeki Oort bulutu yakınlarına sürüklendiğinde bu olasılığın yükseldiğini söylüyor.
Bir yıldızın başlangıçtaki gezegenlerinin 10'da biri kadarının uzayın derinliklerine savrulması muhtemel. Bu sebeple bilim insanları güneş sistemimizin, Oort bulutunda Uranüs gibi bir buz devi gezegen yakalama ihtimalinin yüzde 7 olduğunu belirtiyor.
Araştırmacılar, "her 200 ila 3000 yıldızdan birinin bir Oort bulutu gezegenine ev sahipliği yapabileceğini" tahmin ediyor.
Ancak bilim insanları bu tahminin büyük olasılıkla abartılı olduğunu, çünkü tahminin bir güneş sisteminin erken aşamalarında meydana gelen ve yıldız doğum kümesini etkileyebilecek istikrarsızlıkları ya da geçen yıldızların gezegenleri koparmasını hesaba katmadığını söylüyor.
Araştırmacılar çalışmada, "Güneş Sistemi'nin dinamik istikrarsızlığı doğum kümesinin çözülmesinden sonra meydana geldiyse, Güneş'in Oort bulutunda bir buz devi yakalamış olma ihtimali yaklaşık yüzde 7'dir" diye yazdı.
Bilim insanları bu analize dayanarak, Güneş Sistemi'nin eşiğindeki Oort Bulutu gezegenlerinin Güneş kaynaklı olmaktan ziyade yıldızlararası uzaydan sahiplenme ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtiyor.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/space
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent