Alarmdan rahatsız olunca şalteri indiren hademe, 25 yıllık bilimsel araştırmayı yok etti

Yaklaşık 1 milyon dolarlık zararın ardından enstitü, işçinin şirketine dava açtı

Fotosentez ve güneş panelleriyle ilgili araştırma için açılan dava talep edilen tazminatın miktarı açıklanmadı (Rensselaer Polytechnic Institute)

ABD'deki bir enstitü, elektriği keserek onlarca yıllık bilimsel çalışmayı yok etmesinin ardından hademenin bağlı olduğu şirkete dava açtı.

Yerel gazete Times Union'ın 5 gün önce geçtiği habere göre olay, New York'taki Rensselaer Polytechnic Institute'de (Rensselaer Politeknik Enstitüsü) Eylül 2020'de meydana geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Enstitü açtığı davada işçinin, laboratuvarda çalışırken sürekli gelen bip sesinden rahatsız olduğunu bildirdi. Hademe şalteri indirince dondurucuda eksi 80 santigrat derecede saklanan hücre kültürleri, numuneler ve araştırmaya ait diğer malzemeler zarar gördü. Dondurucuda sıcaklık yaklaşık eksi 31 santigrat dereceye yükselince bazı malzemeler kullanılamaz hale geldi. 

Yetkililer, dondurucunun kapısında alarmın nereden geldiğini ve nasıl kapatılacağını anlatan bir talimatın olduğuna dikkat çekti.

Enstitü avukatı Michael Ginsberg, "Ne yazık ki 25 yıllık araştırma yok oldu" dedi. Ginsberg, kimya profesörü K.V. Lakshmi'nin araştırmasının tekrar edilmesi için yaklaşık 1 milyon dolar gerektiğini açıkladı.

Haberde alarmın, dondurucudaki bir arıza sebebiyle öttüğü ve onarımın Kovid-19 pandenmisi sebebiyle yapılamadığı yazıldı. Arızayla ilgilenecek ekibin 21 Eylül 2020'de enstitüye gelmesi planlanıyordu.

Rensselaer Polytechnic Institute, kendi içinde yürüttüğü soruşturma kapsamında temizlikçiyle görüştü. Hademe yetkililere, şarteli kapattığını değil açtığını sandığını söyledi.

 

Independent Türkçe, Times Union, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU