İsrail basını: Netanyahu "diplomatik başarı" için Erdoğan'la görüşmek istiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme için doğalgaz işbirliğinde yeni adımlar atılmasını şart koştuğu öne sürüldü

Geçen yıl Ankara'ya gelen Isaac Herzog, 2008'den bu yana Türkiye'yi ziyaret eden ilk İsrail Cumhurbaşkanı olmuştu (Reuters)

İsrail basını Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yüz yüze bir görüşme ayarlamaya çalıştığını aktardı.

Channel 12'ye konuşan üst düzey İsrailli bir yetkili, Netanyahu'nun ofisinin görüşmenin gerçekleşmesi için ciddi şekilde çaba sarf ettiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuyla ilgili konuşan diğer diplomatik kaynaklarsa iki liderin görüşmesinin önünde bazı zorluklar olduğunu, Erdoğan'ın Netanyahu'yla görüşmek için iki ülke arasındaki doğalgaz alanındaki işbirliğinde yeni gelişmeler beklediğini belirtti.

Ankara'nın bir süredir İsrail'den Avrupa'ya gaz sevkiyatı için Türkiye'den geçecek bir boru hattı inşa edilmesini istediği biliniyor. Ancak İsrail yönetimi bu projeye sıcak bakmıyor.

Netanyahu "diplomatik başarı" arayışında

İsrail basınında olası Erdoğan-Netanyahu görüşmesinin nerede gerçekleşeceğine ilişkin bir detay yer almazken, yargı reformu tartışmaları nedeniyle iç politikada zorlayıcı günler geçiren İsrail liderinin bu görüşmeyi "diplomatik başarı" olarak sunmak istediği ifade edildi.

Netanyahu'nun Erdoğan'la bir görüşme organize etmek istediğine yönelik haberler, İsrail liderinin Beyaz Saray'dan beklediği daveti bir türlü alamadığı bir dönemde geldi.

Geçen günlerde ABD Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili başkanı Kevin McCarthy, Biden'ın davet etmemesi durumunda kendisinin Netanyahu'yu Washington'a davet edeceğini söylemişti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby ise Netanyahu'nun bir gün mutlaka Beyaz Saray'a davet edileceğini belirtmişti.

Netanyahu'nun uzun süredir beklediği Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti için davet de henüz gelmedi.

Bu gelişmeler nedeniyle Netanyahu'nun ofisinin Erdoğan'la yapılacak bir görüşmeyi önemsediği ve görüşmede verilecek fotoğrafı "diplomatik başarı" olarak sunmak istediği bildirildi.

Temaslar son bir yılda hız kazandı

Olası Erdoğan-Netanyahu görüşmesiyle ilgili iddialar, iki ülkenin yıllar süren gerilimin ardından ilişkilerini yeniden tesis ettiği bir dönemde geldi. 

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, geçen yıl Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir görüşme yapmıştı. Şubatta da İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Erdoğan'la görüşmüştü.

Hem Herzog hem de Netanyahu, mayıstaki seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak seçim zaferinden dolayı tebrik etmişti.

Son gelişmelere karşın, Erdoğan'la Netanyahu arasındaki gerginliğin uzun bir geçmişi var.

Türkiye - İsrail ilişkileri, 2010'da Tel Aviv güçlerinin Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine saldırmasının ardından kopma noktasına gelmiş, iki ülke de karşılıklı olarak büyükelçilerini çekmişti. Olayın ardından Netanyahu resmi olarak özür dilemişti.

2014'ten itibaren ilişkiler kademeli olarak normalleşme sürecine girse de, 2018'de ABD Başkanı Donald Trump'ın Amerikan büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşımasının ardından Gazze'de çatışmalar yaşanmış, Ankara'dan İsrail'i "devlet terörü" ve "soykırımla" suçlayan açıklamalar yapılmıştı. Bu gelişmelerin ardından her iki ülke de bir kez daha karşılıklı olarak büyükelçilerini geri çekmişti.

İki ülke geçen yıl ağustosta diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etme kararı almıştı.


Independent Türkçe, Times of Israel, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU