Araplar yapay zekanın seçimler üzerindeki etkisinden korkuyor

Dördüncü Arap Seçim İdaresi Konferansı, teknoloji ve yapay zekanın seçimlere olan etkisinden kaynaklanan endişeleri tetikledi

Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Husam Zeki / Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Arap Birliği'nin Yardımcı Genel Sekreteri Büyükelçi Husam Zeki dün, medyanın seçim sürecinin farklı aşamalarında temel bir etkili ortak olduğunu ve seçimlerin şeffaflığını ve güvenilirliğini sağlamaya katkısı olduğunu belirtti.

Yardımcı Genel Sekreter, Kahire'deki Arap Birliği merkezinde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, medyanın ‘olumsuz rolleri’ olarak nitelendirdiği konulara da işaret etti. Son yıllardaki deneyimlerin dijital teknoloji, sosyal medya ve yapay zeka uygulamalarının kullanılarak seçim sürecini itibarsızlaştırabilecek veya güveni sarsabilecek olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Zeki, bu yönelimlerin ‘geniş kapsamlı bir şekilde incelenerek seçim deneyimlerini bu yeni sorunlardan koruma’ çağrısı yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yardımcı Genel Sekreter, ‘Medya ve Seçimler’ başlıklı konferansta, ‘dijital teknoloji ve yapay zeka çağında seçimlerde medyanın rolünde görülen ardışık değişikliklere’ dikkati çekti. Modern teknolojinin seçim sürecini geliştirme, şeffaflığı artırma ve seçmenlerin adaylar ve programları hakkında daha fazla bilgiye erişme fırsatları sunduğunu belirten Zeki, ancak bunun tamamen olumlu bir durum olmadığını söyledi.

Forum, Arap Birliği ile Birleşmiş Milletler (BM) arasında seçim işlerinde işbirliği çerçevesinde düzenleniyor. Bu işbirliği, Arap Birliği Bakanlar Konseyi'nin 13 Eylül 2015 tarihli kararının uygulanmasını takip niteliği taşıyor. Söz konusu kararda, BM ile işbirliği içinde geniş kapsamlı bir seçim konferansı düzenlenmesi Arap Birliği tarafından memnuniyetle karşılandı. Zeki'ye göre foruma, tüm Arap seçim organları ve yönetimleri ile seçim alanındaki önde gelen bölgesel ve uluslararası kuruluşlar katıldı.

Yardımcı Genel Sekreter, önceki oturumları 2016, 2018 ve 2021 yıllarında gerçekleştirilen konferansın, ‘en iyi uygulamaların paylaşılması ve fikirlerin ilham alınması için bir fırsat olduğunu ve seçim süreciyle ilgili çeşitli deneyimlerin güçlendirilmesine katkıda bulunduğunu’ belirtti. Özellikle, Arap ülkelerinde gelecekteki seçim uygulamalarının geliştirilmesiyle ilgili uluslararası ve bölgesel kuruluşların katılımıyla önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Konferansta, önceki oturumlarında seçim sistemleri ve seçmen kaydı gibi konular ele alındı. Husam Zeki, bu yılın odak noktasının seçim sürecinde etkili ve aktif bir rol oynayan medya olduğunu belirtti. Arap seçim kurullarının geleneksel ve dijital medyanın seçimlerdeki rolünü düzenleme ve izleme konusundaki zorlukları ele almak için tartışma yollarını aramalarını önerdi. Seçim sürecinin farklı aşamalarında değişen medya ortamıyla başa çıkma yeteneklerini artırmaya katkıda bulunması bekleniyor.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU