El Fetih'in Filistinliler arasında popülaritesinin azaldığını kabul etmesi ne anlama geliyor?

El Fetih hareketinin başkan yardımcısı, İsrail'le barış sağlanamamasını haklı çıkardı ve politikacılar, hareketin bir iktidar partisine dönüşmesine, yolsuzluğun yayılmasına ve özgürlüklerin bastırılmasına dikkat çekti

El Fetih, kurulduğu 1993 yılından bu yana Filistin Yönetimi'nin iktidar partisi / Fotoğraf: Vafa Ajansı

El Fetih hareketinin başkan yardımcısı Mahmud el-Alul'un hareketin Filistinliler arasındaki popülaritesinin azaldığını kabul etmesi, son yıllarda Filistin ulusal hareketine önderlik etmiş bir şahsiyetten gelmesi dışında yeni bir şey getirmedi. 

Alul'un itirafı, geçen yıllarda yapılan kamuoyu yoklamalarının sonuçlarının ve Fetih hareketinin bu yıl Batı Şeria'daki bazı üniversitelerdeki öğrenci konseyi seçimlerinde ve son belediye seçimlerinde kaybetmesinin de teyidi olarak geldi.

Bu geri çekilme, El Fetih hareketini, Gazze Şeridi'ni kontrolü altında tutan siyasi rakibi Hamas hareketiyle eşit bir zemine oturttu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alul, Fetih hareketinin popülaritesindeki düşüşün esas olarak "Filistin halkına vadettiği İsrail ile barışın sağlanamamasından" kaynaklandığını belirtti.

Ancak Filistinli siyasetçiler, partinin popülaritesinin düşüşünün "devrimci çalışmanın parıltısının kaybolması, partinin ulusal kurtuluş hareketinden iktidar partisine dönüşmesi, yolsuzluğun yayılması ve özgürlüklerin bastırılması" nedeniyle olduğunu vurguladı.

Fetih hareketine önderlik eden Mahmud Abbas, 18 yıl önce dört yıllık cumhurbaşkanlığı dönemine seçilmesinden bu yana Filistin Devleti'nin cumhurbaşkanlığını üstleniyor.

Hamas hareketinin 2007'de Gazze Şeridi'ni ele geçirmesi, "kronik bir bölünmeye" neden oldu ve bunu sona erdirmeye ve iki siyasi rakip arasında ulusal birliği sağlamaya yönelik tüm girişimler başarısız kaldı.


Seçimlerin ertelenmesi

Gözlemciler tarafından Fetih hareketini kaybetmekten korktuğu düşünülen bir hareketle Abbas, "İsrail'in Kudüs'te seçim yapılmasına izin vermemesi nedeniyle" seçim tarihini aylar önce belirsiz bir zamana erteledi.

Üç ay önce, Filistin Politika ve Anket Araştırma Merkezi tarafından yürütülen bir kamuoyu yoklaması, Hamas'ın yüzde 33, Fetih'in yüzde 35, yüzde 22'nin ise kime oy vereceklerine henüz karar vermediklerini gösterdi.

Bu oranlar son iki yılda sabit kalsa da, El Fetih Hareketi 2021 Mart'ından önce kamuoyu yoklamalarında yüzde 45'in üzerinde oy alıyordu.

Filistin Politika ve Anket Araştırma Merkezi Müdürü Halil eş-Şikaki, Fetih Hareketi’nin popülaritesindeki düşüşü "Filistin Yönetiminin performansına, Siyasi Aktivist Nizar Banat suikastı ve Filistin'deki grevlere" bağladı.

Şikaki, yaptığı açıklamada şunların altını çizdi:

Alul, El Fetih hareketinin gerilemesi için hareket tarafından benimsenen barış seçeneğinin başarısızlığı dışında başka nedenlere atıfta bulunmaktan kaçındı. Hamas, Gazze'nin kontrolünü silah zoruyla aldığından beri popülaritesi azaldı, ancak bu popülerlik İsrail'le savaşın her döneminde artıyor. Fetih hareketinin liderliği ile Filistin Yönetimi arasında hiçbir fark yoktur, çünkü onlar tek vücuttur ve aralarında hiçbir ayrım yapılamaz. Seçimler ise Abbas artık Filistin Yönetimi'nde kalmak istemediğine karar verdiğinde gerçekleşecek.
 


Abbas ve iktidar

Şikaki, sözlerini şöyle noktaladı:

Başkan Abbas iktidara tutunuyor ve ondan vazgeçmeyecek.


Kudüs Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Abdulmecid Suveylim, Alul'un barış sürecinin başarısızlığı nedeniyle Fetih hareketinin popülaritesinin düşüşüne atıfta bulunmasının "doğru, ancak yetersiz" olduğunu kaydetti.

Suveylim, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

Geçerliliklerine rağmen bu ifadelerin geçen yüzyılın altmışlı yılların ortalarından beri Filistin ulusal hareketine önderlik eden hareketin performansının gözden geçirilmesinin başlangıcını oluşturmadı. Alul veya diğerlerinin bir veraset yarışı içinde olmadıklarını göstermeleri değil, daha ziyade yumuşak bir güç aktarımını garanti eden sıkı bir plan üzerinde çalıştıklarını göstermeleri gerekiyor. Hareketin onu çıkmazdan nasıl çıkaracağını tartışması ve bütünlüğünü koruyacak şekilde Abbas'ın halefinin yolunu açması gerekiyor. İşler kolektif kurumların kararlarından uzak bir mantığa göre ilerliyor ve kararlar bireysel çemberde sınırlı kalıyor.


Birzeit Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Ahmed Cemil Azm, Fetih Hareketi ile ilgili görüşlerini şöyle paylaştı:

Fetih gerilla mücadelesinin parlaklığını kaybederek bir iktidar partisine dönüştü ve bir Filistin devleti kuramadı. Filistin iktidarı, Arap dünyasındaki diğer iktidar partileri ve otoriteler gibi yönetim sorunlarından muzdariptir. Filistin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hareket için güçlü bir adayın gelişi sadece merkez komitesinin aday göstermesiyle mümkün olacaktır ve komite, kendi üyeleri dışında kimseyi seçmeyecektir.


Azm, Abbas'ın yerine genç nesilden bir ismin geçip geçmemesi sorusuna yanıt olarak, yaşlıların hâkim olduğu hareketin kadrolarında gençlerin varlığına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU