İttifaklar kuruldu, masalar etrafında toplanıldı, o masalar dağıldı, tekrar toplandı, meydanlar doldu taştı, anketler, ‘yeni dizi bölümü’ bekler gibi beklendi, “yola devam” da denildi “21 yıl sonra iktidar değişiyor” da…
Sonunda uykumuzdan beklediğimiz otobüs durağına kadar her saniye zihnimizi meşgul eden seçim sona erdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018’de olduğu gibi yüzde 52’lik bi oy oranı ile tamamladı bu maratonu.
O ve yeni seçilen 600 milletvekili yüce Meclis’te yemin ederek göreve başladı, 28’inci dönemin startı verildi.
Hem meclis çoğunluğunu, hem cumhurbaşkanlığını alan Cumhur İttifakı’nın keyfi yerinde.
Muhalif seçmen ise hesap soruyor. Tartışma ve analizleri devam ediyor.
“Muhalefet neden kaybetti?” başlıklı onlarca haber ve Twitter flood’u düşüyor önümüze.
“Kemal Kılıçdaroğlu istifa etsin” diyenlerle “Kemal Kılıçdaroğlu elinden geleni yaptı” diyenler karşı karşıya geliyor sosyal medyada.
MYK üyeleri istfa etmişti
Seçmen sorgulayadursun, muhalefetin en büyük partisinde durumlar nasıl?
Seçim sonuçlarını “ahlaki meşruiyeti yoktur" diyerek değerlendirdi ilk olarak Kemal Kılıçdaroğlu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
28 Mayıs sonrası Cumhuriyet Halk Partisi’nde ilk önemli toplantı ise 1 Haziran’da gerçekleşti.
Yaklaşık beş saat süren, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısıydı bu.
MYK üyeleri, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun elini rahatlatmak ve yeni yönetimin belirlenmesi için istifalarını sundu.
Yeni MYK’nın birkaç gün içersinde açıklanması bekleniyor.
“Kurultay takvimi çalışmalarına başlanacak”
MYK’dan iki gün sonra ise CHP’nin Parti Meclisi üyeleri, Genel Merkez’de bir araya geldi.
Meclis’in gündeminde seçim sürecinin, sonuçlarının ve kurultay takviminin değerlendirilmesi vardı.
Parti Meclisi toplantısından sonra yapılan açıklamada, CHP’nin 38’inci olağan kurultayı için takvimlendirme çalışmalarına başlanacağı duyuruldu. Normal şartlar altında, CHP’nin temmuzda kurultaya gitmesi planlanıyordu.
“Kurultay sürecinin parti içi demokrasi kültürümüze yaraşır bir şekilde gerçekleşmesi için yapılacak gerekli hazırlıklar ve alınacak kararlar yeni Merkez Yönetim Kurulu tarafından açıklanacaktır” denildi.
“Cumhurbaşkanlığı seçimi siyasi tarihimizin en eşitsiz koşullarında gerçekleşmiştir” denilen yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan yalan, iftira, montaj, kutuplaştırma gibi çirkin yöntemlere başvurmuştur. Bu süreç, siyasal iktidarın ve Cumhurbaşkanı adayının ahlaki meşruiyetini sorgulanır hale getirmiştir” ifadelerine yer verildi.
Açıklamaya göre CHP’nin “bilgi ve iletişim teknolojilerinden” sorumlu birimi, seçimlerde kullanılan sisteme ilişkin detaylı bir sunum yaptı Parti Meclisi’nde.
Parti kurul ve karar organlarında, seçmenin verdiği mesajın ve seçim sonuçlarının sandık sandık, köy köy, ilçe ilçe, il il dikkatle incelenmesine devam edileceği söylendi.
“Bu değerlendirme sürecinde özeleştiriler samimiyetle dikkate alınacak ve gereği hızla yerine getirilecektir” diyen PM, şu ifadelere yer verdi:
Cumhuriyet Halk Partisi olarak giderek derinleşen ekonomik krizden çıkışın yollarını göstermeye kararlılıkla devam edeceğiz.
On milyonların demokrasi, özgürlük, adalet ve refah mücadelesinde buluşan ve büyüyecek olan iradesine sahip çıkacak, eşit ve özgür bir Türkiye’yi kurma mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.
Kim grup başkanı, kim vekili?
Beş saate yakın süren PM sonrası, TBMM’de de kapalı grup oturumu gerçekleşti ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin Meclis’teki grup yönetimi de belli oldu.
2015’ten bu yana CHP Grup Başkanvekilliği görevini yürüten Manisa Milletvekili Özgür Özel, artık 100 yıllık partinin Grup Başkanı.
“Grup Başkanı” unvanının bir nedeni var.
Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı nedeniyle milletvekilliğine aday olmaması, dolayısıyla 28’inci dönemde yer almaması ve CHP grubuna başkanlık edememesi.
Grup Başkanlığı için CHP’nin tecrübeli ismi ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak’ın da adı geçiyordu. Ancak edinilen bilgiye göre Öztrak’ın Grup Başkanlığı için bir talebi olmadı.
Parti’nin grup başkanvekilleri ise;
-2015’ten bu yana Afyonkarahisar milletvekilliği devam eden Burcu Köksal,
-27’nci dönemde olduğu gibi 28’inci dönemde de Mersin’den vekil seçilen Ali Mahir Başarır
-İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun avukatlığını yapan, 14 Mayıs seçimleri itibarıyla İstanbul Milletvekili seçilen Gökhan Günaydın.
CHP’nin TBMM Meclis Başkanvekili ise bundan sonra Gülizar Biçer Karaca.
MYK üyelerinin istifasına kadar Genel Başkan Yardımcılığı görevinde olan Karaca, aynı zamanda Denizli Milletvekili.
Partilerin Meclis Başkanvekilleri, TBMM Başkanı adına Genel Kurul görüşmelerini yönetmekle sorumlu.
CHP’nin TBMM Katip Üyeliklerine ise Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, CHP’nin tarihinde hiç kadın milletvekili çıkarmadığı Giresun’dan vekil seçilen Elvan Işık Gezmiş ve CHP’nin Osmaniye’den seçilen ilk kadın milletvekili Asu Kaya Gedik getirildi.
Tutanakların tutulmasını denetlemek, tutamak özetlerini yazmak, Genel Kurul’da evrak okumak, yoklama yapmak, oyları saymak, seçimlerin düzen içinde geçmesini denetlemek katip üyelerin görevleri arasında.
© The Independentturkish