Taha Akyol: Ekonomi korkutuyor

Akyol, "Hiçbir hükümet seçim uğruna kaynakları böyle tüketmemişti…" tepkisi gösterdi

Fotoğraf: Reuters

Karar yazarı Taha Akyol “Ekonomi korkutuyor” başlıklı yazısında “Bugün karşımızda korkutucu bir kriz var; döviz yani dış açık sorunu” dedi.

Akyol, “CB sistemi yüzünden güven kaybolduğu için korkutan bir döviz sorunuyla karşı karşıyayız” diyerek, bazı haber başlıklarına yer verdi ve “Hiçbir hükümet seçim uğruna kaynakları böyle tüketmemişti…” ifadesini kullandı.

Akyol’un yazısının ilgili bölümü şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “onların doları varsa bizim de Allah’ımız var”, yahut “iktisadi krizden çıkışın anahtarı İslam ekonomisi” gibi sözlerini hatırlıyorsunuz. Bu tür konuşmaları ona elbette sadık bir seçmen kitlesi sağladı. Muhalefete “küffar” diyen politikacılar türediği gibi “kâfir” diyen cemaat ağaları da cirit atıyor. Halbuki Peygamber Efendimiz zamanında nasıl hurma tarımı dinî değil, tamamen dünyevi bir bilgi meselesi idiyse, bugünkü bilimler, bu arada iktisat da öyle. “İlim Çin’de de olsa ilimdir” değil mi? Krizden çıkışın anahtarı güven ve ortodoks iktisattır. Bugün karşımızda korkutucu bir kriz var; döviz yani dış açık sorunu. Dış açık iki yüz yıllık sorunumuzdur, gelgitler halinde…. Derinlerdeki sebebi, bilim ve sanayi devrimlerini kaçırmış olmamızdır. Niye böyle? Birçok sebebi var. Türk dostu tarihçi Justin McCarth, Osmanlı yöneticilerinin “ticaret ve finans konularındaki bilgisizliklerine” dikkat çeker. (The Ottoman Peoples and the End of Empire, s. 24)

İşte ekonomi

Bugün, CB sistemi yüzünden güven kaybolduğu için korkutan bir döviz sorunuyla karşı karşıyayız. Birkaç haber başlığını görelim:

• Erdoğan, önemli müjdeler verdiğini belirterek "40 güne, 40 yılın işini sığdırmayı başardık” diye konuştu. (4 Mayıs)

• Mart ayında 12 aylık cari açık 54 milyar dolara çıktı. (11 Mayıs)

• İktisatçı Erdal Sağlam Merkez Bankası rezervlerinin eksi 77 milyar olduğunu yazdı. (17 Mayıs 2023)

• Prof. Hakan Kara, döviz açığının eksi 300 milyar doları gördüğünü söyledi. Dolardaki her 1 liralık artışın kamuya maliyetinin 300 milyar lira olduğunu belirtti. (19 Mayıs)

• İktisatçı Bilge Yılmaz, hükümetin KKM’a yüzde 36 faiz verildiğini, bunun “düpedüz servet transferi” olduğunu açıkladı. KKM’nin 2.3 trilyon liraya çıktığına dikkat çekti. (21 Mayıs)

• Prof. Şenol Babuşçu 15 Mayıs’ta 2.3 milyar dolar olan rezervin 18 mayısta eksi 3 milyar dolar olduğunu belirterek “yolun sonuna geldik” dedi. (22 Mayıs)

Hiçbir hükümet seçim uğruna kaynakları böyle tüketmemişti… Merkez Bankası’na göre bile dolar sene sonunda 23 lira olacak. Ya enflasyon???

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz

 

Karar

DAHA FAZLA HABER OKU