Yunanistan'da seçimi Başbakan Kiryakos Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi (ND) önde bitirse de tek başına hükümet kuracak oya ulaşamadı. Ana muhalefetteki Radikal Sol İttifak (SYRIZA) ise rakibinin oylarının ancak yarısını toplayabildi.
Yüzde 98,30'u açılan sandıklardan çıkan sonuçlara göre ND yüzde 40,80 oy alarak 300 sandalyelik mecliste 146 sandalyenin sahibi oldu. ND, 2019'daki seçimlere kıyasla 12 sandalye kaybetti.
Ana muhalefetteki Aleksis Çipras'ın liderliğindeki SYRIZA ise yüzde 20,06'lık oy oranıyla 71 sandalye kazanarak ikinci sırada yer aldı. Parti, bir önceki seçimlere göre 15 sandalye kaybetti.
Nikos Androulakis'in liderliğindeki Panhelenik Sosyalist Hareket-Değişim Hareketi (PASOK-KINAL) ittifakıysa yüzde 11,49 oy oranıyla 41 sandalye aldı. İttifak, seçimlerde milletvekili sayısında 19 artış kaydetti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Seçim yarışındaki öne çıkan bu üç partiye ek olarak Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 7,22 oy oranıyla 26 sandalye alırken, radikal sağcı Yunan Çözümü partisiyse yüzde 4,45 oy oranıyla 16 sandalye kazandı. KKE, önceki seçimlere kıyasla 11 sandalye daha kazanırken, Yunan Çözümü de 6 sandalye daha aldı.
Eski Ekonomi Bakanı Yani Varoufakis'in partisi MeRa25 ise yüzde 3'lük seçim barajını geçemedi. Böylelikle parti, meclisteki 9 sandalyesini de kaybetti.
Meclise giren parti sayısı 5 olurken, hiçbir parti 151 sandalyelik çoğunluğu kazanamadığı için tek başına hükümet kuramıyor. Koalisyon hükümeti için düzenlenecek görüşmelerden sonuç alınamaması durumunda ikinci tura gidilecek. İkinci turun da 25 Haziran ya da 2 Temmuz'da düzenlenebileceği düşünülüyor. Miçotakis ve Çipras, koalisyona yanaşmayacaklarını önceden belirtmişti.
Temmuz 2019'daki genel seçimlerde yüzde 57,78 olan katılım oranı, bu kez yüzde 60,87'ye yükseldi.
AMNA: Varoufakis, "Yunanistan'ın Erdoğanlaşması ve Orbanlaşması tamamlandı" dedi
Yunan devletine ait Atina-Makedon Haber Ajansı, Varoufakis'in seçim sonrası yaptığı açıklamada "Yunanistan'ın Erdoğanlaşması ve Orbanlaşması tamamlandı" dediğini aktardı.
Partisinin barajı geçememesinden SYRIZA'nın seçim sürecini kötü yönetmesini sorumlu tutan eski bakan, sonuçları "inanılmaz bir muhafazakarlık tsunamisi" diye değerlendirdi.
AFP: Muhafazakarlar, 2007'den beri en iyi sonucu elde etti
Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre, solcu Efsyn gazetesi seçim sonuçlarını "Şoke edici ve dehşet verici" diye niteledi.
Hükümete yakın gazetelerden Proto Thema ise Yeni Demokrasi'yle SYRIZA arasındaki farkın çift basamaklı sayılara çıktığına dikkat çekerek, bunun 1974'ten beri görülen en büyük fark olduğunu yazdı.
AFP, seçimlerde ekonominin ön plana çıktığına işaret ederek, "Muhafazakarlar 2007'den beri gördükleri en iyi sonucu elde etti" ifadelerini kullandı.
Guardian: Ana muhalefet hezimete uğradı
Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, seçimlerin SYRIZA için büyük hezimetle sonuçlandığını yazarak, "Partinin beklenmedik derecede kötü sonuç elde etmesi, Yunanların ekonomik kalkınmayı ve istikrarı seçerek Yeni Demokrasi'ye oy verdiği görüşünü destekliyor" değerlendirmesini yaptı.
Ülke genelindeki 59 seçim bölgesinden 58'inde ND birinci olurken SYRIZA'nın tek galibiyeti, Gümülcine'nin de yer aldığı Rodop bölgesinden geldi.
Haberde, "Sosyalistlerin kalesi Girit'te bile sağcı Yeni Demokrasi'nin beklenmedik şekilde başarılı olduğu" ifade edildi.
CNN: Halk iyimser değildi
ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'in analizindeyse başkent Atina'daki aboutpeople adlı anket şirketinden Petros Ioannides'in görüşlerine yer verildi.
Ioannides, "halkın iyimser bir hisle sandığa gitmediğine" dikkat çekerek, hem Yeni Demokrasi'nin hem de SYRIZA'nın son 10 yılda iktidarda görev yaptığına işaret etti. Çipras, ülkenin büyük borç krizine girdiği 2015-2019'da başbakanlık yapmıştı.
Analist, 2015'te seçmenlerin değişim için Çipras'a oy verdiğini, 2019'daysa düzen ve istikrar için Miçotakis'i seçtiğini söylerken, bu seferki seçimlerde "her iki adayın da tanındığını ve zayıf yönlerinin herkesçe bilindiğini" ifade etti.
NYT: SYRIZA'nın stratejisi tamamen çöktü
Atina'daki Panteion Üniversitesi'nden Seraphim Seferiades, ABD'nin tanınmış gazetelerinden New York Times'a "Syriza'nın stratejisinin tamamen çöktüğünü" söyledi.
Akademisyen, seçim kampanyasında rakibi Miçotakis gibi sert söylemler kullanan Çipras'ın başarısızlığa uğramasının "solda kafa karışıklığını ve moral bozukluğunu derinleştiren hegemonik bir tutumu yansıttığını" savundu.
Miçotakis ikinci turda kazanabilir
Yeni seçim sistemine göre sandığa ikinci kez gidildiğinde, birinci gelen partiye en az yüzde 25 oy alması durumunda mecliste fazladan 20 sandalye veriliyor. "Bonus milletvekilliği" diye bilinen bu sistemde, söz konusu oran üzerine kazanılan her yüzde 0,5'lik artış için fazladan bir sandalye daha sağlanıyor. Bu sistem, önceki seçimlerde ilk turda da uygulanıyordu. Yeni sistemdeyse sadece ikinci turda devreye sokuluyor.
Buna göre ilk turda 146 sandalye kazanan Yeni Demokrasi, ikinci turda oy oranını korursa ek 20 sandalye daha alarak tek başına iktidar olabilir.
Independent Türkçe, AFP, CNN, New York Times, Kathimerini, Guardian, AA