Almanya'nın Dresden şehrinde, ülkenin gördüğü en çarpıcı soygunlardan birinde 113 milyon eurodan fazla değerde mücevher çalmaktan 5 kişi suçlu bulundu.
Bu kişilere 4 yıl ile üç ay arasında değişen cezalar verildi. Bir sanıksa beraat etti.
Dresden Eyalet Mahkemesi, yaşları 24 ile 29 arasında değişen 5 kişinin, Kasım 2019'da Almanya'nın doğusundaki Yeşil Kasa Müzesi'ndeki hırsızlıktan sorumlu olduğuna hükmetti. Hırsızlar, Saksonya hükümdarı Güçlü August'un 4 bin 300'den fazla elmasla kaplı koleksiyonundan 21 parça mücevherle başka değerli eşyalar çalmıştı.
Hırsızlar, tehlikeli alet kullanarak yaralama, silahla hırsızlık, mülke zarar verme ve kundaklamayla birlikte özellikle ağır kundaklamadan suçlu bulundu. 5 kişinin de Almanya'da organize suçla bağlantılı geniş bir aile olan "Remmo Çetesi" üyesi olduğu söyleniyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Polis, çalınan mücevherlerin birçoğunu ele geçirirken, bunlar arasında elmas kaplı bir kılıç, Polonya Beyaz Kartal Nişanı rozeti ve süslü bir elmas başlık da var. Ancak diğer parçaların sonsuza kadar kaybedildiğinden korkuluyor.
47 gün süren davada 100'den fazla tanık ifade verdi. Duruşma sırasında savcılar soygunu, hırsızların "çarpıcı bir suç azmi ve pervasızlıkla" gerçekleştirdiği bir eylem diye nitelendirdi.
Polis, hırsızların bölgeyi birkaç kez ziyaret ettiğini düşünüyor. Hırsızlıktan önce bir pencerenin parmaklıklarını kesmek için hidrolik kesme makinesi kullanarak bir giriş noktası açan hırsızlar, bunu gizlesin diye de parmaklıkları tekrar yerine bantlamıştı.
Suçlular, hırsızlıktan hemen önce müzenin dışındaki sokak lambalarına giden elektriği kesmek için yangın çıkarmıştı.
Güvenlik kameraları, maskeli hırsızların Yeşil Kasa'ya girdiğini, hazineye ulaşmak için cam vitrinleri baltalarla parçaladığını ve daha sonra izlerini örtmek için odaya köpüklü yangın söndürücü püskürttüklerini gösteriyor.
Daha sonra bir arabayla kaçan hırsızlar, aracı bir otoparka bırakmış ve Berlin'e dönmeden önce ateşe vermişti. Hırsızlar birkaç ay sonra Berlin'deki baskınlarda yakalanmıştı.
Ocakta, çalınan mücevherlerin çoğunun iade edilmesinin ardından savunma tarafı, savcılık ve mahkeme arasında ikrar anlaşması için pazarlık yapıldı.
İkrar anlaşmasını kabul eden 4 sanık daha sonra avukatları aracılığıyla suça karıştıklarını itiraf etti. DPA haber ajansının bildirdiğine göre, 5. sanık da suçunu itiraf etti fakat sadece müze vitrininde delik açmak için kullanılan baltalar gibi eşyaları satın aldığını söyledi.
Dresden'in yer aldığı Saksonya eyaleti, hasarlı şekilde iade edilen parçalar, halen kayıp olanlar ve tahrip edilen vitrinlerle müze binasının onarımı için mahkemede yaklaşık 89 milyon euro tazminat talep etti.
Yargılanan şüphelilerden ikisi 2017'de Berlin'deki Bode Müzesi'nden milyonlarca euro değerindeki 100 kilogramlık altın sikke Büyük Akçaağaç Yaprağı'nın çalınması olayına karıştığı gerekçesiyle 4 buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Sikke halen kayıp.
Dünyanın en eski müzelerinden biri olan Yeşil Kasa 1723'te kuruldu ve Saksonya'nın Güçlü August'unun altın, değerli taşlar ve diğer malzemelerden oluşan yaklaşık 4 bin nesnelik hazinesini barındırıyor.
II. Dünya Savaşı sırasında Müttefik Devletler'in bombardımanlarından kurtarılan hazineleri Sovyetler Birliği götürdü. Hazineler, 1958'de Dresden'e iade edildi.
Associated Press'ten de yararlanılmıştır
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar
© The Independent