Almanya'da Başbakan Olaf Scholz ve 16 eyaletin başbakanı artan göçle mücadele için alınan önlemlerin katılaştırılması konusunda anlaşmaya vardı.
Varılan anlaşmayla birlikte sığınma başvurularının hızlı bir şekilde değerlendirilmesi için bilgi işlem sistemlerinin modernleştirmesine karar verildi.
Almanya'da şu an sığınma başvurularının karar bağlanması ortalama 26 ay sürüyor. Sistemin hızlandırılmasının başarısız başvurularla ilgili sınırdışı sürecini de hızlandırması bekleniyor.
Yeni alınan kararla birlikte göçmenlerin gözaltı süreleri de 10 günden 28 güne çıkarılacak.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Başbakan Scholz ayrıca, ülkeye gelen göçmenlerin ülkeleriyle yeni göç ortakları kurmayı hedeflediklerini, düzensiz göçmenlerin ülkelerine dönmesi karşılığında bu ülkelerden "kalifiye işgücü" alacaklarını söyledi.
Scholz ayrıca sınır kontrollerinin de yeniden uygulanmaya başlayabileceğini söyledi. Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Polonya ve İsviçre'yle sınırı bulunan Almanya sadece Avusturya sınırında düzenli kontroller uyguluyor.
2023'ün ilk 4 ayında, Almanya'ya yapılan sığınma başvuruları geçen yılın aynı periyoduna oranla yüzde 78 artmıştı. Bu dönemde toplam 101 bin 981 sığınma başvurusu yapıldığı açıklanmıştı.
2022'de toplam 218 bin kişinin sığınma başvurusu yaptığı ülkede bu rakam 2015 ve 2016'dan bu yana görülen en yüksek rakam olarak kayıtlara geçmişti. Sığınma başvuruları en çok Suriye, Afganistan, Türkiye ve Irak vatandaşları tarafından yapılmıştı.
Buna ek olarak Rusya'nın işgal harekatını başlatmasıyla birlikte yaklaşık 1 milyon Ukraynalı da Almanya'ya göç etmişti.
Yeni sığınmacı akını aşırı sağcı AfD'nin özellikle doğu Almanya'da yükselişiyle aynı döneme denk geldi. Son anketler, 2021 seçimlerinde yüzde 10,3 oy alan göçmen karşıtı partinin oyunu yüzde 15 seviyesine kadar yükselttiğini gösteriyor.