France 24, Kürt seçmenlerle görüştü: "Hükümet değişmeli"

"Susturulmuş durumdayız; ifade özgürlüğümüz gerçekten çok kısıtlandı"

France 24'ün analizinde, Kürt seçmenlerin 14 Mayıs'taki seçimlerde "kral yapıcı" rolünü oynayacağı değerlendirilmesi paylaşıldı (AP)

Fransa'nın kamu yayımcısı France 24, 6 Şubat'ta depremlerle sarsılan Kahramanmaraş'taki Pazarcık ilçesinde yaşayan Kürtlerle görüştü.

Haberde, depremde evini kaybeden ve çadırda kalan 23 yaşındaki Emre'nin "Ben Kürt ve Aleviyim. Bu çift kimlikten ötürü ayrımcılığa uğruyorum" sözleri aktarıldı.

"Kürt seçmenler, Türkiye'deki seçimler öncesinde 'ayrımcılığın olmadığı' bir ülke hayal ediyor" başlıklı haberinde kamu yayımcısı, soyadını paylaşmadığı genç yurttaşın şu ifadelerine de haberinde yer verdi:

İlk iki ya da üç gün yardım gelmediği için çok sayıda kişinin öldüğünü gördüm. Burası Kürt ve Alevi sokağı. Evler yıkıldı fakat aslında daha az hasar gören diğer sokaklarla aynı miktarda yardım alamadık.

Başka şehre gitmek zorunda kalsa bile seçimlerde oy kullanacağını belirten Emre'nin "Hükümetin değişmesi gerekiyor. Susturulmuş durumdayız; ifade özgürlüğümüz gerçekten çok kısıtlandı" sözleri de aktarıldı. 

France 24, deprem bölgesindeki Alevi Kürt yurttaşlardan Ayşe Varöse'yle de görüştü. 

Haberde, evini kaybeden ve çadırda kalan 75 yaşındaki yurttaşın şu sözlerine yer verildi:

Kürt halkı için oy kullanacağım, devrim için. Alevi bir adayları olmasa bile HDP'ye oy vereceğim çünkü onlar bizden biri. Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeyse Kılıçdaroğlu'na vereceğim. O Alevi, o da bizden biri.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 14 Mayıs'taki seçimlere Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) listelerinden girecek. Yeşil Sol Parti de Türkiye İşçi Partisi'yle (TİP) Emek ve Özgürlük İttifakı'nda yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, HDP'nin aday çıkarmayarak Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediğine işaret edilerek, "Türkiye'de yaklaşık 15 ila 20 milyon Kürt yaşıyor. Bu da onları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarını sona erdirmek isteyen muhalefet için çok önemli bir varlık haline getiriyor" değerlendirmeleri paylaşıldı.

France 24, haberinde İstanbul'daki Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nden Cemil Çiçek'in görüşlerine de yer verdi. 

Akademisyenin, Erdoğan'ın 2000'lerin başındaki "Çözüm Süreci" kapsamında Kürt kimliğine ve Kürtçeye dair reformlar yaptığı fakat daha sonra AK Parti'nin milliyetçilerle ittifak kurarak "Kürt meselesini güvenlik ve terörizm perspektifinden değerlendirmeye başladığı" yorumu aktarıldı. 
 


Kamu yayımcısı, İstanbul'un Tarlabaşı semtinde yaşayan Mardinli Halit Çiçek'le görüştü. 

Haberde, Kürt yurttaşın geçmişte birkaç kez "tutuklanıp işkence gördüğünü" söylediği aktarılırken, kendisinin şu sözlerine de yer verildi: 

Bizim kendi partimiz var, HDP ama oylarımızı CHP'ye vermek zorundayız. Bu durumdan memnun değiliz. Ancak bir adayımız çıksaydı, o da kimliğini Türk olarak tanımlamak zorunda kalacaktı çünkü seçmenlerin kabulünü kazanmanın tek yolu bu olurdu.

Yurttaşın "Kılıçdaroğlu Kürt meselesiyle ilgili kayda değer bir şey söylemiyor. Sadece Türkiye'deki Kürtler için siyasi alanı genişleteceğini ve haklarımızı güçlendireceğini belirtiyor" değerlendirmesi de paylaşıldı.  

France 24, görüştüğü HDP İstanbul İş Eşbaşkanı Ferhat Encü'nün de "Seçimlerden sonra seçmenlerimiz daha fazla eşitlik ve ayrımcılığın sona ermesini bekleyecektir. Kürtçenin resmi dil olması için çalışıyoruz. Yeni yasalarla daha demokratik bir ülke istiyoruz. Tutuklularımızın serbest bırakılmasını istiyoruz" sözlerini de aktardı.


Independent Türkçe, France 24

DAHA FAZLA HABER OKU