Eski Sinn Fein lideri Adams: IRA, Thatcher'ı öldürse çok az gözyaşı dökülürdü

IRA, 1984'teki Muhafazakar Parti konferansının düzenlendiği Brighton'daki Grand Hotel'i bombalayarak 5 kişinin ölümüne, 31 kişininse yaralanmasına sebep olmuştu

(AFP)

Eski Sinn Fein lideri Gerry Adams, 1984'te IRA'in Brighton'daki bombalı saldırısı Margaret Thatcher'ı öldürseydi, Birleşik Krallık'ın bazı bölgelerinde "çok az gözyaşı" döküleceğini iddia etti.

IRA, 1984'teki Muhafazakar Parti konferansının düzenlendiği Brighton'daki Grand Hotel'i bombalayarak 5 kişinin ölümüne, 31 kişininse yaralanmasına sebep olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parlamenter Sör Anthony Berry, partinin bölge başkanı Eric Taylor ve üç Muhafazakar milletvekilinin eşleri (Leydi Jeanne Shattock, Leydi Muriel Maclean ve Roberta Wakeham) öldürüldü. Ancak Thatcher bombalamada yaralanmadı.

Alistair Campbell ve Rory Stewart'ın sunduğu The Rest Is Politics podcast'inin bir bölümünde Adams, "Cumhuriyetçi İrlanda'da, Galler'deki pek çok köyde, İngiltere'nin kendisinde ve İskoçya'da işçi sınıfının yaşadığı yerlerde Margaret Thatcher için çok az gözyaşı dökülürdü" dedi.

Thatcher ölseydi mutlu olup olmayacağı sorulan Adams şu yanıtı verdi:

Ben mutluluk veya mutlu kelimelerini kullanmazdım. Gerçek şu ki, bir savaş vardı.

Margaret Thatcher'ın kötü şöhretinin tek sebebi açlık grevlerindeki ölümler gerçekleşirken yöneticilik yapması değil. Ki bu grevler hapishane yönetimlerinde çok basit iyileştirmeler yapılarak kolayca çözülebilirdi.

Bu kötü şöhret aynı zamanda açık sözlülüğünden, Demir Leydi olmasından, boyun eğmeyecek biri kisvesine bürünmesinden ve diğer şeylerden kaynaklanıyordu.

Ama hepsi bitti gitti. Bunların hepsi geçmişte kaldı.

Eski asker ve Muhafazakar Parti milletvekili Rory Stewart, Adams'ın sözlerine itiraz etti.

Stewart, "Britanya ordusuna 1991'de katıldım ve IRA, ilk kışlam olan Clive Kışlası'nı iki yıl önce, 1989'da havaya uçurmuştu ve Brighton bombalamasıyla ilgili cevabınızı duydum" dedi.

Öldürülenler arasında Muhafazakar Parti konferansına giden Muhafazakar milletvekillerinin eşlerinin de olduğunu ve Brighton'da bir otelde yatağa giderken havaya uçurulduklarını düşünecekleri için sanırım bazı dinleyiciler de benim gibi cevabınızdan gerçekden endişe duyacaktır.

Çoğu kişinin savaş denince aklına gelen şey bu değil; bunlar meşru savaşçılar değildi.

Kuzey İrlandalı siyasetçi şöyle yanıtladı:

Ben hiç savaşa girmedim.

Sen bana geldin, biliyorsun. Haki üniformalarla ve tanklarla geldin. Britanya askerlerinin ve Ulster Kraliyet Polisi (Royal Ulster Constabulary/RUC) memurlarının ölümleri de dahil, tüm bu ölümlerden pişmanlık duyulması gerektiğini düşünüyorum.

Tarihimizin üzücü bir parçası. Ve açıkçası sivillerin öldürülmelerinin bir kaza olup olmadığı onlar için önemli değil. Bu daha da üzücü bir durum, neyse ki şimdi tüm bunların dışındayız ve bundan ders almamız gerekiyor.

2013'te Thatcher'ın ölümünün açıklanmasının ardından Adams, eski başbakanın "Britanya başbakanı olduğu dönemde İrlanda ve Britanya halklarına büyük zarar verdiğini" iddia etmişti:

İşçi sınıfı toplulukları, Thatcher'ın politikaları nedeniyle Britanya'da harap oldu.

Gerry Adams, 30 yıldan fazla görevde kaldıktan sonra 2018'de Sinn Fein'in liderliğini bıraktı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU