Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) yıllardır süren mücadelesi geçen aylarda olumlu sonuçlandı ve ilk maaşlar alınmaya başlandı.
Yurtdışında yaşayan ve gerekli şartları tutturan Türk vatandaşları da EYT düzenlemesi kapsamında emekli olma hakkına sahip.
Ancak yurtdışında yaşayan gurbetçilerle ilgili hukuki ve sosyal güvenlik sorunlarına dair çalışmalar yapan avukat Mehtap Biçer'e göre EYT'den hemen faydalanmayı bekleyen gurbetçileri "tatsız bir sürpriz" bekliyor.
Biçer'in verdiği bilgiye göre bunun nedeni emeklilikle ilgili yurtdışı borçlanmalarının 1 Ağustos 2019'dan itibaren geçerli olan genelge ile Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu'na (Bağ-Kur) aktarılması.
Biçer bu genelge çıkmadan önce gurbetçilerin yurtdışında işe başladıkları tarihin Türkiye'de de işe başlangıç tarihi kabul edildiğini söyledi.
"Bir kişi 1970'te işe başlamışsa Türkiye'de de 1970'te başlamış kabul ediliyordu" örneğini veren biçer, "Ancak Bağ-Kur'a bağlandıktan sonra 'Biz sizin yurtdışındaki hizmet başlangıcını Türkiye için hizmet başlangıcı kabul etmeyiz' denildi" dedi.
"Yeni düzenlemeyle yurtdışı başlangıcı kabul edilmemeye başlandı"
Biçer, bu düzenlemenin ardından bir sorunun çıktığını belirterek, şunları söyledi:
Yapılan düzenlemeyle Türkiye'de emekli olabilmek için 20 yıl yurtdışı borçlanma yapıp EYT'den faydalanmak için 2023 yılı içerisinde başvuran bir kadının hizmet başlangıcı 2003 kabul ediliyor. Yaşlılık aylığı (58 yaş) almak için borçlananlarda prim ödeme süresi 15 yıl olduğundan 'hizmet başlangıç süresi 2008 kabul edilerek aylık alamazsınız şeklinde ret' cevabı alıyorlar. Çünkü bu hesaplamalarla EYT'yi hak edebilmek için gerekli tarih olan 8 Eylül 1999 tarihine ulaşılamıyor. Kişiler yurtdışında bu tarihten önce bile işe başlamış olsa 'sen git yaşını, yılını bekle ya da daha fazla prim öde' deniliyor."
"Yüzbinlerce kişiye ret gelebilir"
Bundan dolayı EYT hakkından faydalanmak için başvuran çok sayıda gurbetçiye şimdiden ret cevapların geldiğini aktaran Biçer, bu sayının yüzbinleri bulabileceğini ileri sürdü.
"Dava açsınlar kesin kazanırlar"
Bu durumda olup kendilerine başvuran gurbetçilere dava açmalarını tavsiye ettiklerini kaydeden Av. Mehtap Biçer, sözlerini şöyle tamamladı:
Ret cevaplarına derhal dava açsınlar. Yüzde 100 kazanırlar. Çünkü uluslararası sözleşmelere göre yurtdışında işe başlama tarihi Türkiye'de de başlama tarihi olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla hiçbir kanun uluslararası sözleşme hükümlerine aykırılık teşkil edemez. Mutlaka dava açsınlar. Sonrasını garantiye almak için davayı şimdiden açabilirler."
© The Independentturkish