Rus bankası Gazprombank Türk lirasıyla transfer hizmetine başlıyor

Bankanın yeni hizmetinin Türkiye'ye gelen Ruslardan yoğun talep görmesi bekleniyor

Rusya'nın en büyük üçüncü bankası konumundaki Gazprombank'a ABD ve AB tarafından henüz bir yaptırım uygulanmadı (Reuters)

Rus bankası Gazprombank, bireysel müşterilerine Türk lirasıyla para transferi seçeneği sunacağını açıkladı.

Bankanın açıklamasında Türk lirası transferinin Rusya'ya ve yurtdışına açık olacağı belirtilirken, asgari tutar uygulaması olmayacağı, bireysel müşteriler için yüzde 1,5 VIP müşteriler içinse yüzde 1'lik komisyon uygulanacağı ifade edildi.

Rusya'dan Türkiye'ye banka kullanmadan, ödeme sistemleri yardımıyla para göndermenin çeşitli yöntemleri olsa da Gazprombank'ın Türk lirasıyla transfer hizmetinin talep görmesi bekleniyor.

Rusya Bankalar Birliği Başkan Yardımcısı Aleksey Voylukov, yeni düzenlemenin Türkiye'ye tatil veya iş amaçlı seyahat eden Rus vatandaşları için kolaylık olacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazprombank üzerinden Türk lirası transferinin iki ülke arasındaki ticari ilişkileri de artıracağını söyleyen Voylukov, "Bu düzenleme, Türk ortaklarla çalışan şirketler ve girişimciler için anlaşma yapmayı kolaylaştıracak. Türkiye'yle dış ticaret anlaşmalarının cirosu büyümeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili Kommersant'a konuşan Finansal Yenilikler Birliği Başkanı Roman Prokhorov, Türkiye'de yaşayan geniş Rus nüfusu nedeniyle yeni servisin yoğun talep göreceğini söyledi.

Prokhorov, "Teorik olarak, bu servis Rus turistlerin kartlarını yeniden doldurmak için kullanılabilir. Ancak kartları istikrarsız liraya bağlamak riskler yaratacak" diye konuştu.

Benzer kaygıları dile getiren ödeme sistemleri uzmanı Dmitri Vişniyakov ise, "Türk lirasının yıllık değer kaybı yüzde 100'e ulaştığı için bu sistem bankalar için kur riskini beraberinde getirecek. Ancak Rus girişimciler arasında böyle bir servise ve Türk lirasına yönelik talep artıyor" diye konuştu.

Haberde ayrıca 28 Nisan'da yapılan Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından Türkiye medyasına yansıyan "rebit kart" iddialarına da yer verildi. Söz konusu haberlerde iki liderin, Rus turistlerin Türkiye'de kullanabileceği yeni bir para kart sistemi üzerinde çalışma konusunda mutabık kaldıkları belirtilmişti.


Independent Türkçe, Kommersant, EUObserver

DAHA FAZLA HABER OKU