ABD - Çin arasında yaşanan casus balon krizinin ardından Washington, bir süredir gizemli bir balonu daha takip ettiklerini bildirdi.
Pentagon'dan pazartesi günü yapılan açıklamada, yaklaşık 11 kilometre yükseklikten uçan balonun herhangi bir manevra yapmadığı ve yabancı bir ülke tarafından kontrol edildiğine dair bir emare bulunmadığı belirtildi.
Balonun kime ait olduğunun henüz tespit edilemediği ve yetkililerin çalışmalarını sürdürdüğü ifade edildi.
Bakanlığın açıklamasında, "Balon kritik savunma altyapılarının yer aldığı bölgelerden ya da hassa alanlardan doğrudan geçmedi. Yerdeki siviller veya askeri personel için tehdit oluşturmadı" dendi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ABD merkezli NBC News'ün konuştuğu ve kimlikleri paylaşılmayan üç yetkili, Hawaii üzerinden uçan balonun yaklaşık bir haftadır takip edildiğini söyledi.
Balonun Çin'e ait olduğunun düşünülmediğini ifade eden kaynaklar, cismin Meksika'ya doğru hareket ettiğini belirtti.
ABD Hint-Pasifik Komutanlığı'ndan kimliğini açıklamayan bir kişiyse cuma günü üç F-22 savaş jetinin Hawaii üzerinden kontrol uçuşu yaptığını söyledi.
Yetkili, balonun geçişinin takip edildiği ve kimse için tehdit oluşturmadığının anlaşıldığını ifade etti.
ABD ordusuna ait savaş jetleri bugüne dek 4 cisim düşürdü.
Bu cisimlerden ilki, Güney Carolina eyaleti açıklarında 4 Şubat'ta, ikincisi Alaska üzerinde 10 Şubat'ta, üçüncüsü Kanada hava sahasında 11 Şubat'ta, sonuncusuysa ABD'nin Michigan eyaletinde yer alan Huron Gölü üzerinde 12 Şubat'ta vurulmuştu.
Washington, 4 Şubat'ta düşürülen cismin Çin'e ait bir casusluk balonu olduğunu ve istihbarat topladığını öne sürmüştü. Pekin ise iddiaları reddederek cismin meteoroloji balonu olduğunu ve ABD hava sahasına sürüklendiğini savunmuştu.
ABD Başkanı Joe Biden, diğer üç cisminse casusluk faaliyetleriyle ilişkili olmadığını söylemişti.
Buna ek olarak Pentagon, 4 Şubat'ta bir cismin daha Nikaragua ve Kosta Rika üzerinden uçup Kolombiya'dan geçerek Venezuela'ya doğru gittiğinin tespit edildiğini bildirmişti.
Çin Dişişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning de 6 Şubat'taki açıklamasında, balonun kendilerine ait bir araştırma balonu olduğunu ve hava şartları nedeniyle rotasından saptığını ifade etmişti.