American Airlines pilotları greve "evet" dedi

Hem American Airlines hem de pilotlar sendikası hâlâ bir anlaşmanın sağlanabileceğini belirtti

(AP)

American Airlines müzakerelerin sürdüğünü iddia etse de şirketin pilotları ezici bir çoğunlukla grev lehine oy kullandı.

Oylama pazartesi günü duyuruldu fakat yakın tarihte bir iş bırakma yok. Wall Street Journal'a göre federal yasalar havayolu çalışanlarının greve gitmesini zorlaştırıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

American Airlines'ın 15 binden fazla pilotunu temsil eden Müttefik Pilotlar Derneği'ne (Allied Pilots Association/APA) göre, üyelerin yüzde 96'sının katıldığı oylamada atılan oyların yüzde 99'u greve izin verilmesi yönündeydi.

American Airlines pazartesi günü gazeteye yaptığı açıklamada, yakında pilotlar sendikasıyla bir anlaşmaya varabileceğine inandığını ifade etti. Grev oylamasının, pilotların müzakerelere başlarken duydukları aciliyet hissinin bir göstergesi olduğunu belirtti.

Bir sözcü, Wall Street Journal'a "Bitiş çizgisi göründü" dedi.

Grev yetki oylamasının pilotların bir anlaşmaya varma arzularını ifade etmelerinin önemli yollarından biri olduğunu anlıyoruz ve oylama sonuçlarının mesajına saygı duyuyoruz.

Sendika Başkanı Ed Sicher da benzer ifadeler kullanarak üyelerinin gerekirse greve gitmeye hazır olduğunu söyledi fakat yeni bir sözleşme anlaşmasına varılmasının hâlâ ihtimaller dahilinde olduğunun da altını çizdi.

Pilotlar, hayatlarını iyileştireceğine ve hava yolculuğunu daha güvenilir kılacağına inandıkları, vardiya programlama ve iş uygulamalarında değişiklikler talep ediyor.

Sicher, "APA ve şirket yönetimi için en iyi sonuç, iyi niyetli pazarlıklarla sektöre öncülük eden bir sözleşme üzerinde anlaşmaya varılmasıdır" dedi.

American Airlines kendi ücretlerini, Delta Air pilotlarının önceki aylarda aldığı zamlara göre eşitlemeyi kabul etmişti.

Halen devam eden sözleşme görüşmelerinin birçoğu yıllar önce başlayan ve Kovid-19 pandemisi nedeniyle durdurulan müzakerelerin devamı niteliğinde. Havayolları, pandemi sırasında hava yolculuğundaki keskin düşüş nedeniyle pilotları emekli olmaya teşvik etmişti ancak pandemi sonrasında seyahatlerdeki toparlanma havayollarını pilot sıkıntısıyla karşı karşıya bıraktı.

Southwest Havayolları pilotlarının bu ay içinde benzer bir grev yetkisi için oylamaya gitmesi bekleniyor.

Havayolu çalışanlarını ilgilendiren ABD çalışma yasaları, hem çalışanların hem de yönetimin yasal olarak greve gitmeden önce tüm müzakere yollarını tüketmelerini gerektiriyor. Ulusal Arabuluculuk Kurulu'nun önce ileriye dönük bir yol bulunmadığında hemfikir olması ve iki tarafa da tahkim teklif etmesi gerekecek. Grev çağrısı yapılmadan önceyse taraflar bir ay sürecek bir "soğuma" dönemine zorlanıyor. 



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU