AFP: Almanya'daki Türkler yeni çifte yurttaşlık yasasını bekliyor

"Bir milyon Türk yurttaşı ilgilendiriyor"

Koalisyon hükümeti görüşmelerini sürdürürken, yeni tasarının bu yıl onaylanabileceği düşünülüyor (Reuters)

Fransız haber ajansı AFP, Almanya'daki Türklerin çifte yurttaşlık yasasının değişmesini beklediğini yazdı.

Haberde, Almanya'da son dönemde tartışılan yeni çifte yurttaşlık yasa tasarısının Türklerin beklentilerini artırdığı ifade edildi.

Ajans, yaklaşık 60 yıldır Almanya'da yaşayan ve eşi de Alman olan Sener Sargut'un şu sözlerine yer verdi:

Alman yurttaşlığı almak sık sık aklımdan geçen bir şeydi. Fakat bunu hep erteledim çünkü o zaman Türk yurttaşlığından vazgeçmem gerekecekti. Bunu yapmak istemedim.

Sargut, Almanya'daki Türk derneklerinin bir araya gelerek oluşturdukları en büyük çatı kuruluşu olan Almanya Türk Toplumu'nun (Türkische Gemeinde in Deutschland -TGD) kurucu üyelerinden.

Haberde, ülke gündemindeki yeni yasa tasarısından ümitli olduğunu belirten 80 yaşındaki Sargut'un "Bu sadece bizim için değil ülke için de iyi bir adım olur" sözleri de aktarıldı.

Ajans, iki çocuk babası olan Sargut'un eğitim için 1959'da İstanbul'dan Frankfurt'a gittiği bilgisini de paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP'nin paylaştığı verilere göre 1961'de imzalanan Almanya - Türkiye İşgücü Anlaşması kapsamında 870 bine yakın Türk, işçi olarak Almanya'ya gitmişti.

Haberde, işçilerin II. Dünya Savaşı'nın yıkıcı etkilerinden toparlanmaya çalışan Almanya'nın sanayisinin tekrar güçlenmesinde önemli rol oynadığı da belirtildi.

Ancak Sargut'un işçilerin ilk dönemde Almanya'da kötü muamele gördüğü ve temel hakları kazanabilmeleri için uzun bir mücadele verdiği değerlendirmeleri de paylaşıldı.
 

sener sargut.jpg
Sargut, yeni yasa tasarısının onaylanacağından ümitli olduğunu belirtti (AFP) 


Almanya'da merkez soldan Sosyal Demokrat Parti (SDP) ve Yeşiller ile merkez sağdan Hür Demokratik Parti'nin (FDP) oluşturduğu koalisyon hükümeti, çifte yurttaşlık sürecinin kolaylaştırılmasını sağlayan yasa tasarısı üzerinde geçen yıl çalışmaya başladı.

"Modern yurttaşlık yasası" olarak da bilinen tasarı kapsamında Alman yurttaşlığına başvuru yapabilmek için Almanya'da yasal ikamet süresinin 8 yıldan 5 yıla düşürülmesi öngörülüyor. Eğitimlerinde ve mesleklerinde ileri seviyede başarılı olan kişiler içinse bu süre üç yıla kadar inebilir.
 


Tasarı kapsamında kişinin ebeveynlerden birinin en az 5 yıldır Almanya'da yaşamış olması halinde, orada dünyaya gelen çocuklarına doğuştan Alman yurttaşlığı verilmesi ve çifte yurttaşlık hakkı tanınması hedefleniyor. 

Mevcut yasalar göre bu durumdaki kişiler, 23 yaşının sonuna kadar iki yurttaşlıktan birini tercih etmek zorunda. 

AFP, eski Almanya Başbakanı Angela Merkel yönetiminde yurttaşlık kanunlarının daha sıkı tutulduğuna da dikkat çekti. 

SPD'li İçişleri Bakanı Nancy Faeser, koalisyonun seçim vaatlerinden biri olan bu tasarıyı en kısa sürede onaylamayı hedeflediklerini belirtmişti. Yeşiller de tasarıya sıcak bakarken, FDP daha mesafeli bir tutum sergiliyor. Muhalefetteki Almanya Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) ise reforma karşı çıkıyor.

Resmi istatistiklere göre yaklaşık 84 milyon nüfusa sahip Almanya'da 2,8 milyon Türk yaşıyor. TGD'ye göre tasarı, Almanya'daki yaklaşık 1 milyon Türk yurttaşını ilgilendiriyor.


Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU