ABD'li parlamenterler TikTok yasağını tartışırken, platformun Çinli ana şirketi ByteDance'e ait başka bir uygulama popülerlik kazanmaya başladı: Lemon8.
Apple'ın uygulama mağazasında en çok indirilen uygulamalardan biri haline gelen Lemon8, Google'ın mağazasında da 5 milyondan fazla kez indirildi.
Uygulamanın bu mağazalardaki açıklamasında, "Lemon8, genç yaratıcıların moda, makyaj, yemek ve seyahatten ev eşyalarına, evcil hayvanlara ve hayal edebileceğiniz diğer her şeye kadar çeşitli içerikleri paylaşabilecekleri bir yer" ifadeleri yer alıyor.
TikTok'un dikey kaydırmasından farklı
"Pinterest ve Instagram'ın birleşimi" diye nitelenen Lemon8, insanların takipçileriyle fotoğraf ve video paylaşmalarına olanak tanıyan ve Z kuşağını hedefleyen bir sosyal medya uygulaması.
İlk olarak 2020'de Japonya'da kullanıma sunulan uygulama, Şubat 2023'te ABD ve Birleşik Krallık'ta çıkışı yaptı ve şimdiden popülaritesinde büyük bir artış yaşandı.
Mobil uygulamaları takip eden Apptopia'nın verilerine göre, Lemon8 kullanıma sunulduğundan beri dünya çapında en az 17 milyon kez indirildi.
Lemon8, 5 ana kategoriye odaklanıyor: Güzellik, Moda, Yemek, Seyahat ve Evcil Hayvan.
TikTok'un ekranı kaplayan videolardan oluşan dikey kaydırma biçiminden kaçınarak Pinterest'in pano tarzı bir biçimini benimsiyor.
ByteDance, bu yeni uygulamayla temel tasarıma dönerek, dikey video paylaşımının getirdiği ekran yorgunluğunu gidermeyi umuyor.
Lemon8 ve TikTok'un ortak noktası ise takip ettiğiniz içerik üreticilerinin gönderilerini ve uygulamanın beğeneceğinizi düşündüğü paylaşımları Takip Edilenler ve Sizin İçin adlı iki akışta göstermesi.
Uygulama ayrıca, Instagram ve TikTok'la benzer biçimde, görsellere ve videolara metin, çıkartma veya müzik eklemeyi teşvik eden basit grafik tasarım araçlarına sahip.
En büyük farkı reklam odaklı olması
Lemon8'de çok sayıda reklam ve ürün tavsiyesi var. Gönderilerin sponsorlu içerik olup olmadığını söylemek daha zor. Üstelik bu, uygulama genelinde bir norm gibi görünüyor.
TikTok'ta da sponsorlu içerikler de ama bunlar genellikle sol alt köşede "sponsorlu" diye etiketleniyor.
Ayrıca Lemon8'de çok fazla yazı kullanılıyor. Örneğin, fotoğraf altı yazıları, bir yemek tarifi veya kıyafetlere dair ayrıntılı bilgiler içerebiliyor.
TikTok'ta da videoların altına yazı eklemek mümkün. Ancak bunlar daha çok, gönderilerin öne çıkması için kullanılan hastagleri içeriyor.
Bu anlamda Lemon8, fotoğraf altı yazıları Instagram gönderilerine benzer şekilde kullanıyor. Ancak Lemon8 yazılarının Instagram'dan önemli bir farkı var: Şablonlar.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Uygulama, kullanıcıların gönderilerini daha hızlı biçimlendirmesini sağlama ve gönderiye yazılacak açıklama için fikir verme amacıyla şablonlar öneriyor.
Diğer bir deyişle moda, alışveriş, güzellik, yemek ve seyahat için farklı yazı şablonları mevcut.
Uygulama birçok kullanıcıya popüler yaşam ve seyahat dergilerini hatırlatıyor.
Kullanıcılar Lemon8'i nasıl buldu?
Kullanıcılar Lemon8'e yönelik tepkisi şimdiye dek epey olumlu gibi görünüyor. Bunlar uygulamayla ilgili düşüncelerini genellikle TikTok'ta dile getiren kişiler.
Örneğin bir TikTok kullanıcısı, Lemon8'i "Pinterest ama etkileşimli versiyonu" diye nitelerken, bir diğeri de uygulamanın Pinterest, Instagram ve TikTok'un bir kombinasyonu olduğunu söylüyor.
Öte yandan bu olumlu yorumları yapmaları için kullanıcıların ByteDance'den ödeme alıp almadığı, yani bunların aslında gizli reklamlar olup olmadığı da tartışma konusu.
Lemon8'in gizlilik politikası
ABD'de ve Avrupa ülkelerinde yetkililerin veri gizliliği endişeleriyle TikTok'u kısıtlaması, Lemon8'in gizlilik politikasıyla ilgili soruları da gündeme getiriyor.
Uygulamanın bu konuda izlediği politika diğer sosyal medya şirketleriyle benzer. Uygulama "size daha iyi bir uygulama deneyimi sağlamak için kişisel ve konum bilgilerinizi topladığını" ifade ediyor. Toplanan bazı bilgiler, IP adresi ve tarama geçmişini içeriyor.
Öte yandan politikada tartışma konusu olabilecek bir madde var:
Sizden topladığımız kişisel bilgiler, yaşadığınız ülkenin dışındaki bir sunucuda saklanabilir.
Buna göre şirketin dünya genelinde sunucuları var ve kullanıcı bilgileri bunlardan herhangi birinde saklanabilir.
Bu madde özellikle Avrupa Birliği'nin (AB) hoşuna gitmeyebilir. Zira son dönemde atılan yasal adımlarla birlik, Avrupa vatandaşlarının bilgilerinin Avrupa dışında toplanmasını engellemeye çalışıyor.
Birliğin hedef aldığı şirketlere Meta ve Google gibi ABD merkezli devler de dahil.
Örneğin TikTok, AB yetkililerine sunduğu "Project Clover" adlı son planda AB'de yaşayan kullanıcıların tüm verileri AB sınırları içerisinde kalacağına söz vermişti.
ABD'nin kısıtlama yasası Lemon8'i etkiler mi?
TikTok, "Teksas Projesi" adı verilen benzer bir planı ABD yetkililerine de sunmuştu. Ancak plan kabul edilmemişti.
ABD, Kanada ve bir dizi Avrupa ülkesinde devlet çalışanlarının iş telefonlarına TikTok indirmesi yasaklanmıştı. Bunun gerekçesiyse TikTok'un kullanıcı verilerini casusluk amacıyla topladığı iddiasıydı.
ABD Senatosu, bu yılın başlarında "Kısıtlama Yasası" adlı bir yasa tasarısını da çıkarmıştı. Bu tasarı kabul edilirse ABD Ticaret Bakanlığı'na Çin menşeli uygulamaları yasaklama veya kısıtlama yetkisi verecek.
Tasarı TikTok'a karşı görüşülse de Lemon8 gibi uygulamaları da tehlikeye atabilir. Tasarının kapsayabileceği diğer uygulamalar arasında yine Çinli video düzenleme uygulaması CapCut ve bir dizi mobil oyun da yer alıyor.
Yararlanılan kaynaklar: CNET, Euronews, ZDNet, Mashable, Webtekno
Derleyen: Çağla Üren