Çin'de geçen aylarda yeniden devlet başkanlığına seçilen Şi Cinping'in otoritesi artarken, milyarderler ve bankacılar üzerindeki baskı da artıyor.
Çin liderinin yolsuzlukla mücadele politikası kapsamında, yürütülen soruşturmalarda ülkenin en zenginleri ve banka yöneticilerine yönelik soruşturmalar yürütülüyor.
Cuma günü, Çin Kalkınma Bankası'nın eski üst düzey yönetici Fu Şiadong, görevde olduğu 2007-2020'de 600 bin dolardan fazla rüşvet aldığı için 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Fu'dan birkaç gün önce de, Yüksek Mahkeme infaz bürosu şefi Meng Şiao, 10 yılı aşkın bir süre boyunca 3 milyon dolardan fazla rüşvet aldığı için 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Çin'deki yolsuzluk karşıtı son dalga, sadece finans yöneticilerini değil genel olarak kamu yöneticilerini de hedef alıyor. 9 Nisan'da yapılan açıklamada, 30 kamu kurumu girişimi ve Spor Genel İdaresi hakkında soruşturma başlatıldığı açıklanmıştı. Ülkede futbol yöneticilerinin de hali hazırda soruşturma altında olduğu biliniyor.
Ancak cezalandırmaların Şi Cinping'in Çin Komünist Partisi yetkililerini kontrol altında tutma politikasının bir parçası olduğunu savunanlar da var.
Çin siyasetinde yolsuzluk üzerine bir kitap yazan, John Hopkins Üniversitesi'nden Yuen Yuen Ang, "Kampanya rüşvetle savaşın ötesine taştı ve partiyle ideolojik uyumluluğa zorlama kampanyasına dönüştü. 'Yoğun inceleme' Çin'de yeni normal oldu" diye konuştu.
2012'de göreve gelen Şi Cinping, yolsuzluk karşıtı politikalarıyla dikkat çekmiş, yolsuzluğu ÇKP'nin varlığı için tehdit olarak gördüğünü söylemişti.
Şi'nin ilk yıllarında 180 binden fazla yetkili disiplin cezaları alırken, sonraki 10 yıl boyuncaysa 3,7 milyon kadro Çin Komünist Partisi'nin yolsuzluk karşıtı birimi tarafından cezalandırıldı.
Independent Türkçe, The Guardian, The Diplomat