Kaliforniya kıyılarını yüzlerce tuhaf mavi canlı kapladı

Gözlemler, El Niño Güney Salınımı olaylarıyla bağlantılı okyanus ısınmasından etkilenmiş olabilir

Bu canlılar, plajlarda kuruyarak ölüyor ve cesetleri kumsalı bir halı gibi örtüyor (Seaside Aquarium)

Binlerce küçük dokunaçlı denizanası benzeri mavi canlının ABD'de Orange County kıyıları da dahil olmak üzere Kaliforniya'nın kıyı şeridine vurduğu bildiriliyor.

Bir ekolojik tur acentesi olan Dana Wharf Whale Watching, suda genellikle rüzgar yelkencileri diye bilinen organizmalardan "yüzlercesini" gördüğünü söyledi.

Kaliforniya'daki Point Reyes National Seashore milli parkına göre, bilimsel olarak Velella velella diye bilinen bu canlılar denizanalarının kuzenleri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunlar; denizanası ve mercanların da ait olduğu Cnidaria (Knidliler) adı verilen hayvan grubuna ait.

Milli parkın geçen hafta Facebook'ta paylaştığı bir gönderiye göre Velella, rüzgarı yakalamak için düz, oval gövdesi üzerinde dik duran yarı saydam bir "yelken" kullanarak açık okyanusta yüzen bir polip topluluğu.

Bilim insanları, bu organizmaların ilkbahar ve yaz başlarında güçlü rüzgarların onları karaya itmesiyle sahillere vurduğunu söylüyor.

Vücutlarına bağlı yelken, bu canlıların rüzgara kapılıp su yüzeyinde savrulmalarına yardımcı oluyor.

Milli park, bu nedenle söz konusu canlılara halk arasında "rüzgar yelkencileri" dendiğini belirtiyor.

Bu canlıların ayrıca insanları sokmayan ama yemek için hayvansal plankton ya da balık yumurtalarını toplamak için kullandıkları dokunaçları da var.
 

 

The Independent, yorum için Dana Wharf'la temasa geçse de henüz yanıt alamadı.

Kaliforniya'daki son fırtınalarla bağlantılı olanlar gibi güçlü rüzgarlar, cnidariaları kıyılara doğru itme eğiliminde. Söz konusu canlılar da sahilde mahsur kaldıklarında parçalanıp ölmeye meyilli.

Point Reyes National Seashore'dan yapılan açıklamada, "Kıyı şeridini maviye boyayan taze bir Velella birikimine rastlayabilirsiniz ama bir süredir oradalarsa, buruşuk ve kuru selofan ovalleri gibi görünecekler" ifadelerine yer verildi.

Önceki araştırmalar, bu canlıların karada görülmesinin, iklim değişikliği nedeniyle muhtemelen daha yoğun hale gelen El Niño Güney Salınımı olaylarıyla bağlantılı olarak okyanus yüzeyinin ısınmasından etkilenebileceğini gösteriyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU