Lübnan'ın kuşları bile "ekonomik kriz" yüzünden acı çekiyor

Lübnan'da göçmen olan ve göçmen olmayan kuşlar arasında 407 tür var. Ancak ülkede 13'ünün avlanmasına izin veriliyor ve yasaların sıkı bir şekilde uygulanması ve ihlal edenlerin yargılanması çağrısında bulunuluyor

Avcı, avlanma ruhsatı almadan önce testlere tabi tutulur / Görsel: Independent Arabia

Lübnan'ın ender kuşlarının nesli, aşırı ve gelişigüzel avlanma sebebiyle tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Üreme ve göç mevsimlerinde avlanmayı yasaklayan katı yasaların varlığına rağmen, birçok avcı kaçak ve denetimsiz olarak kuş avlamaya devam ediyor.

Lübnan Doğayı Koruma Derneği Üyesi ve Başkanı Adonis el-Hatib, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

Boğucu ekonomik kriz ve akaryakıt fiyatlarının artmasıyla birlikte avcıların av fişeklerine olan talebi yüzde 10 azaldı. Artık avcılar en az sayıda araba ile toplanıyor. Son zamanlarda avcılık katliama dönüştü ve artık bir hobi değil, bir bağımlılık haline geldi. Avlanma, doğal kaynakları kullanmanın bir parçasıdır ve avcı çevrenin korunmasında ortaktır. Kaçak avlanma birimi kurarak yaymaya çalıştığımız kültür, ihlalleri belgeleyerek, farkındalık yaratarak ve uluslararası ortaklıklarla iş birliği yaparak avcıları kaçak avlanmayla mücadelede koordine etmeye teşvik eden dünyada ilk deneyim olacak.


Organizasyon eksikliği

"Lübnan'daki avcılık sorunu çok hassas" diyen Hatib, Devlet 20 yıldır topraklarında avlanmayı yasakladı. Kaçak avlanmayı önlemek için bu hobiyi organize edip çalışmak daha doğru olurdu. Rastgele yasaklar, keskin nişancıların bir bölümünün doğada avlanmasına neden oluyor ve onları gece avcılığı gibi yasa dışı avcılık yöntemlerini benimsemeye teşvik ediyor" şeklinde konuştu.

Hatib, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Devletin avlanmaya izin vermesinin ardından, avcılar artık avlanma ruhsatı almadan önce testlerden geçtiği için av sezonu yeni yasa ve yönetmeliklerle açıldı. Bu da avcının farkındalığını artıran çağdaş bir kültür oluşturmaya katkıda bulundu. Merkezimizin çalışmalarının temelinde de bu mantık yatmaktadır.

Avcıya özel eğitimler oluşturduk ve çevre dostu avcı ile doğaya zarar veren keskin nişancı arasındaki farkı öğretmek için bilinçlendirme eğitimleri düzenledik. Çok sayıda avcıyı, yasalara ve avlanmaya izin verilen kuş türleri ve sayılarına uyma gerekliliği ve doğayı korumanın sürdürülebilir yolları konusunda eğittik.

Avcılar, güvenlik güçlerinin gözünden uzakta yeni avlanma yöntemleri geliştirerek yasa dışı yollarla hobilerini icra ettikleri için doğaya zarar verdi. Kuşları avlamak için onları çeken bir ses makinesiyle çalışıyorlar. Hava sahamızdan geçen yerleşik ve göçmenler arasında yaklaşık 407 kuş türü var, ancak av sezonunda sadece 13 türün avlanmasına izin veriliyor.


Güvenlik güçlerinin ihmalleri

Hatib, avcıların merkezle iş birliğine ilişkin olarak şunları söyledi:

İhlalleri belgelemek için kurulan kaçak avlanma birimi aracılığıyla bir tür ortaklık geliştirdik. Birimde yaralı kuşlara yardım için bir bölüm açtık. Yani avcı iri, yaralı bir kuş getirdiğinde, kuşu ondan alıp tedavi etmesi için veterinere götürüyoruz, sonra özel bir rehabilitasyon merkezine koyuyoruz ve tekrar doğaya salıvermek için geri dönüyoruz ve ona, onu kurtaran avcının adını veriyoruz.


Hatib, Çevre Bakanı'na av sezonunu gelecek yıl yeniden açması ve ihlalleri sıkı bir şekilde önlemesi çağrısında bulunarak, "bu sektörün ruhsat satın alarak devlete para kazandırdığına" işaret etti.

Kuşlar alanında uzman ve çevre aktivisti Michel Savan, şu eleştirileri dile getirdi:

Ne yazık ki avlanma nedeniyle yaralanan çok sayıda kuş var ve bunların bazıları göçmen olup koruma altına alınan, nadir bulunan ve nesli tükenmekte olan kuşlar. Bu kuşlar, güvenlik güçleriyle temasa geçmemize rağmen yönetmelik ve yasalara uyulmadan avlanmaya maruz kalıyor. Güvenlik güçleri bize yanıt vermedi, hatta bazıları avlanmaya geldi. Vurulabilecek kuşlar avlanma ve yumurtadan çıkma mevsimi dışında olmalıdır.

Örneğin beyaz ve siyah leylek, pelikan, her türden küçük ve büyük benekli kartal, kahverengi ve kara kartal, hepsi amansızca avlanıyor. İki gün önce kurşun yaralarıyla yedi beyaz leylek bize geldi. Altısı öldü, birinin tedavisi sürüyor. Avlanmayı sınırlandıracak çözümler konusunda askeri kontrol noktalarını sıkılaştırmamız gerekiyor.

Av sezonu dışında elinde silah olan herkes tutuklanıp para cezasına çarptırılmalıdır. Görevine saygı göstermeyen güvenlik görevlilerine daha ağır cezalar verilmelidir. Kartal gibi iri ve güçlü kuşları avlamak için kullanılan 36 gramın üzerindeki fişekleri satan av dükkanlarının denetlenmesi elzemdir. Avcılık yasası da mevcut duruma uyacak şekilde değiştirilmelidir.

 

DAHA FAZLA HABER OKU