Güney Koreli bilim insanları, okullardaki zorbalığın önüne geçebilecek yeni bir yöntem keşfetti

Yeni yöntem okullarda, tanıkların daha fazla mağdur yanlısı davranmasını ve "zorbalık karşıtı ortam" oluşmasını sağlayabilir

(Lancaster Üniversitesi)

Bilim insanları Güney Kore'deki öğrenciler arasında denenen yeni bir zorbalıkla mücadele yönteminin, okullarda "zorbalık karşıtı ortam" yaratmada potansiyel bir dönüm noktası olabileceğini söylüyor.

Okullardaki zorbalık ya da akran mağduriyeti, mağdurlarda ciddi hasar yaratarak depresyona, kaygıya ve kendilerine zarar vermelerine yol açabilen, dünya çapında bir kriz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, daha önce öğrencilerin bireysel davranışlarını değiştirme yollarına odaklanarak zorbalıkla mücadele etmeye çalışmıştı.

Öte yandan, Kore Üniversitesi'nden isimlerin de aralarında yer aldığı eğitim psikologları, bu tür geçmiş müdahalelerin "büyük ölçüde başarısız" olduğunu söylüyor.

Yakın zamanda American Psychology adlı akademik dergide yayımlanan bu son çalışmada, öğretmenlerin sınıflarda "zorbalık karşıtı ortam" yaratmasına odaklanan, yeni bir zorbalıkla mücadele yöntemi denendi.

Psikologlar, öğretmenleri son derece destekleyici bir sınıf ortamı oluşturmaları için mesleki gelişim deneyimleriyle donattı.

Bu yöntemle araştırmacılar, sınıflardaki zorbalık olaylarına tanık olan öğrencilerin mağdur yanlısı davranışlar sergilemesini sağlamaya çalıştı.

Yeni çalışmada bilim insanları, daha fazla öğrenciyi mağdurları savunmaya teşvik eden bir sosyal ortam yaratmaya çalıştı.

Araştırmacılar Seul'de ergenlik çağındaki öğrencilere ders veren, 15'i erkek, 9'u kadın olmak üzere 24 deneyimli ve tam zamanlı beden eğitimi öğretmeninden oluşan bir grubu inceledi.

Her bir öğretmenin ders verdiği iki sınıfın incelendiği çalışmada, 48 sınıftan toplam 1178 öğrenciye ulaşıldı.

Öğretmenler 18 haftalık bir dönem boyunca iki gruba ayrıldı. Grupların birine hiçbir müdahale yapılmazken, diğerine "özerklik destekleyici eğitim" adı verilen, zorbalığı önlemeye yönelik yeni yaklaşım öğretildi.

Bu yeni yaklaşımda öğretmenler, öğrenciler için şefkati ve eşitlikçi değerleri vurgulayan; hiyerarşiyi, çatışmayı ve rekabeti en aza indiren bir sınıf ortamı geliştirdi.

Öğrenciler kendi algıladıkları şekilde öğretmenin özerklik desteğini, sınıf arkadaşlarının özerklik desteğini, savunucu rolünü benimsemelerini ve 18 haftalık bir dönemin başında, ortasında ve sonunda yaşadıkları zorbalıkları bildirdi.

Araştırmacılar yeni yöntemin, olaya tanık olan akranlar arasında mağdur yanlılarının ortaya çıkmasına ve "mağduriyetin keskin bir şekilde azalmasına" yol açtığını tespit etti.

Bilim insanları çalışmada şöyle yazdı: 

Temelde tek tek öğrencilere odaklanan ve büyük ölçüde başarısızlığa uğrayan geçmişteki müdahalelerin aksine, bizim randomize kontrollü çalışmayla yaptığımız müdahale, zorbalığı ve mağduriyeti önemli ölçüde azalttı.

Araştırmacılar sınıflarda zorbalığı besleyen sosyal ortamı değiştirmeden, tek tek öğrencilere odaklanmanın muhtemelen etki yaratmayacağını söylüyor.

Bilim insanları, "Bu öğretmenlerin sınıflarında tanıklar mağdurları destekledi çünkü sınıf ortamı tanıkları destekliyordu" diye ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU