Avustralya'da milyonlarca ölü balık bir nehrin yüzeyini battaniye gibi kapladı

"Koku berbat. Sağlığım için endişelendim"

Olayın yaşandığı nehirde uzun süreli kuraklık nedeniyle su seviyeleri de giderek azalıyor (AFP)

Avustralya'nın güneydoğusundaki bir nehirde ölü balıklardan adeta bir battaniye oluşması bilim insanlarını alarma geçirdi.

Sidney'in yaklaşık bin kilometre batısındaki 500 nüfuslu Menindee kasabası yakınlarında yer alan Darling Nehri'nde kıyıya vuran ölü balıkların sayısının milyonları bulduğu iddia ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu arada kasaba sakinleri ölü balıklardan gelen kokudan şikayetçi. Yerel doğa fotoğrafçısı Geoff Looney, "Koku berbat. Neredeyse maske takacaktım" dedi.

Looney, "Sağlığım için endişelendim. En üstteki su, kasabanın pompa istasyonuna geliyor. Menindee'nin kuzeyindekiler nehirde her yerde ölü morina ve levreğin yüzdüğünü söylüyor" diye ekledi.

Yeni Güney Galler Birincil Endüstriler Bakanlığı'nda görev alan, tatlı su ortamlarından sorumlu Cameron Lay, ölü balıkların nehirde oluşturduğu örtünün onlarca kilometreyi bulduğunu söyledi:

Sayıları milyonları buluyor.

Gizem çözüldü

Çevre yetkilileri ise bu olayı iki nedene dayandırdı: Bölgede kısa süre önce meydana gelen sel ve sıcak hava dalgası.

Buna göre bölgedeki son sel baskınlarının ardından gelen sıcak hava dalgasıyla sel suları çekilmeye başladı. Bunun da tonlarca organik maddeyi nehre sürüklediği düşünülüyor.

Bu organik maddeler çürüdükçe bakteriler ve diğer mikroskobik organizmalar suda çözünen oksijenin çoğunu tüketti ve balıklar yeterli oksijen bulamamaya başladı.

Daha da kötüsü, artan sıcaklıkların etkisiyle balıklar daha da fazla oksijene ihtiyaç duyuyordu.

Bunun sonucunda balıklarda hipoksi ortaya çıktı.

Hipoksi, oksijen tüketen organizmanın dokularını yeterince oksijenle besleyemesi sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlık.

Sidney Üniversitesi'nden Doç. Dr. Joy Becker, "Bu olaylar nihayetinde çevrenin kalitesi balık yaşamını desteklemeye yetmediği için meydana geliyor" ifadelerini kullandı:

Balık ölümlerinin arkasında fırsatçı patojenlerin, bulaşıcı hastalık erkenlerinin, çevresel ve kimyasal faktörlerin bileşimi var.

Yeni Güney Galler'i temsil eden İşçi Partili Milletvekii Rose Jackson, ölü balıkların görüntülerini Twitter hesabından şu notla paylaştı:

Menindee nehirlerinde bir başka feci toplu balık ölümü. Gerçek şu ki, Darling Nehri çok hasta.

 


Nehre kaliteli su takviyesi

Yeni Güney Galler Çevre ve Planlama dairesi, nehirdeki oksijen seviyelerinin balıkların sağlığı için endişe kaynağı olmaya devam ettiğini bildirdi.

Devlet kurumları bu yüzden bölgedeki çözünmüş oksijen seviyesini artırmak için mümkün olan her yerde nehre kaliteli su akıtmaya başladı.

Ayrıca kurumların Menindee kasabası ve çevresine su tedarikini sürdürmek için birden fazla çözüm belirlediği, bölge sakinlerinin endişelenmemesi gerektiği açıklandı.

2018 ve 2019'da da aynı bölgede kalitesiz su ve ani sıcaklık değişimleri nedeniyle 1 milyon kadar balığın öldüğü belirtildi.

 

Independent Türkçe, Phys.org, Newsweek, Jerusalem Post

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU