Siber güvenlik uzmanları: Dark web'deki bilgisayar korsanları gözlerini ChatGPT'ye dikti

Siber güvenlik uzmanı, hackerların yapay zeka aracının "tam kontrolünü" almak istediği uyarısında bulunuyor

(Dado Ruvic/Reuters)

Siber güvenlik araştırmacılarına göre hackerlar yapay zeka sohbet botundan istifade etmenin yollarını ararken, dark web'deki forumlar ChatGPT tartışmalarıyla dolup taşmaya başladı.

Dark web'de (internetin, geleneksel ağ tarayıcılarıyla erişilemeyen bölümü) ChatGPT'yle ilgili yeni gönderilerin sayısı ocaktan şubata 7 kat artarken, ileti dizilerinin popülerliği de yüzde 145 oranında yükseldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Analizi gerçekleştiren güvenlik firması NordVPN, ChatGPT'nin suiistimal edilmesini "dark web'deki en popüler konu" diye tanımladı.

Forumlarda tartışılan konular arasında yapay zekanın kötü amaçlı yazılım yaratmasını sağlama yolları, ChatGPT'nin nasıl hackleneceği ve onu siber saldırılar gerçekleştirmek için kullanma yöntemleri yer alıyor.

Siber güvenlik şirketi Norton'un ayrı bir raporunda, insandan ayırt edilemeyen yanıtlar üretme kabiliyetinin, suçluları bu gelişmiş sohbet botuna çekebileceği uyarısı yapıldı.

Yapay zeka yazılımı kullanılarak yapılan ve yemleme diye bilinen muhtemel bir saldırı biçiminde, hedefler kandırılarak çevrimiçi hesaplarını tehlikeye atabilecek kişisel bilgileri ifşa etmeleri sağlanıyor.

Hackerlar, ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI'ın koyduğı engelleri aşarak bu tür saldırıları yapay zekanın gerçekleştirmesini sağlamanın yollarını arıyor.

Yapay zeka araştırma firması, teknolojisinin "uygunsuz talepleri reddetmek üzere eğitildiğini" iddia etse de daha önce kullanıcıların kötü amaçlı basit yazılım üretmesine izin veren bazı güvenlik açıkları ortaya çıkmıştı.

NordVPN'de siber güvenlik uzmanı olan Marijus Briedis, "ChatGPT gibi sohbet botları örneğin sıradan yazılı görevleri yerine getirerek, karmaşık konuları özetleyerek ya da bir tatil programı önererek pek çok açıdan hayatımızı kolaylaştırabilir. Ancak siber suçlular açısından, devrim niteliğindeki bu yapay zeka bir dizi dolandırıcılık yapbozunun eksik parçası olabilir" diyor.

Geçen ay dark web'deki tartışmaların, ChatGPT'ye komik veya beklenmedik bir şey yaptırmak için tasarlanmış basit "hileler" ve geçici çözümlerden, aracın kontrolünü tamamen ele geçirmeye ve onu silah haline getirmeye dönüşmesi endişe verici.

ChatGPT, halihazırda dünyanın en hızlı büyüyen uygulaması ve piyasaya sürülmesinin ilk iki ayında dünya çapında 100 milyon kullanıcıya ulaştı.

Piyasaya sürülmesinin üzerinden üç aydan uzun süre geçmesine rağmen popülaritesi artmaya devam ediyor. Veri istihbarat platformu Similarweb'in rakamlarına göre, sohbet botunun trafiği şubatta yüzde 83 artarak günlük yaklaşık 45 milyon ziyaretçiye erişti.

UBS analistleri ocakta yayımladıkları açıklamada, "İnternet alanını takip ettiğimiz 20 yılda, tüketicilere yönelik bir internet uygulamasının daha hızlı yükseldiğini hatırlamıyoruz" diye belirtti.

ChatGPT'ye kıyasla, küresel çapta piyasaya sürülmelerinin ardından TikTok'un benzer bir kitleye ulaşması 9 ay, Instagram'ın ise 2,5 yıldan fazla sürmüştü.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU