Bangladeş'te ana muhalefet partisinin gazetesi kapatıldı

Dakka'daki gazeteciler basın konseyinin kararını protesto etti

Hükümetin gazetenin lisansını askıya almasını protesto eden gazeteciler Dakka'da eylem düzenledi (AFP)

Bangladeş'teki muhalefet partisi tarafından yönetilen tek gazete, hükümetin lisansını askıya almasının ardından yayın yapmayı durdurdu. Bu olay ülkedeki basın özgürlüğünün azalmasıyla ilgili endişeleri artırdı.

Muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin (BNP) 30 yılı aşkın süredir sözcüsü olan, Bengalce yayın yapan geniş sayfa günlük gazete Dainik Dinkal'ın pazartesi günkü baskısı yayımlanmadı.

Gazetenin, bazıları hükümetin kararını protesto etmek için Dakka'da sokaklara çıkan yüzlerce gazeteciyi ve basın çalışanını istihdam ettiği söyleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başbakan Şeyh Hasina, muhalefeti keyfi gözaltılar ve kaba kuvvetle susturmakla suçlanıyor. Bu da ABD dahil Batılı güçlerin endişelerini dile getirmesine yol açıyor.

Gazete, Dakka bölge yönetiminden gelen bir emrin ardından ilk olarak 27 Aralık'ta yayını askıya aldı ancak basın konseyine itirazda bulunduktan sonra 11 Ocak'ta çalışmalarına devam etti.

Günlük gazetenin lisansı, yayıncısı Tarık Rahman hüküm giymiş bir suçlu olduğu ve işini devretmeden yurtdışında yaşadığı için, ülkenin basım ve yayın yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle askıya alındı.

BNP'nin başkan vekili Tarık Rahman, 2002'de parti iktidardayken gazeteyi devraldı.

Rahman, yolsuzluktan yargılanıp 10 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Başbakan Halide Ziya'nın en büyük oğlu.

Gazetenin yazı işleri müdürü Şamsur Rahman Şimul Bisvas, şu anda Londra'da bulunan yayıncının istifasını sunduğunu ve yerine başkasını atadığını iddia etti. Ancak yetkililerin değişiklikleri kabul etmediğini söyledi.

1973 tarihli Basım ve Yayın (Beyan ve Kayıt) Yasası uyarınca, yayıncısı "ahlaki kusur içeren bir suçtan" hüküm giyen gazetelerin lisansı iptal ediliyor.

Yargıç Nizamül Hak Nizam başkanlığındaki Bangladeş basın konseyi, bildirilenlere göre gazetenin avukatları "yeterli argüman" sunamadığı için bölge yönetiminin basım lisansının iptali kararını onayladı.

AFP'ye konuşan Bisvas, "Bu kapatma, hükümetin muhalif sesler ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskısının bir parçası" dedi.

Editör vekili Rezvan Sıddık, gazetenin yayına devam etmek için başka yasal girişimlerde bulunacağını söyledi.

Dakka merkezli iki gazeteci sendikası ortak bir bildiride, kararın "muhalif seslerin bastırılmasının bir yansıması" olduğunu açıkladı.

BNP Genel Sekreteri Mirza Fahrül İslam Alemgir, kararın "Bangladeş'te basın özgürlüğü olmadığını" gösterdiğini söyledi.

Bu, Hasina yönetimi tarafından kapatılan ikinci gazete.

Enformasyon ve Yayın Bakanı Hasan Mahmud pazar günü, "Bangladeş'teki ifade özgürlüğü birçok gelişmekte olan ülke için örnektir" demişti.

Bangladeş, medya gözlemcisi Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından derlenen 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 162. sırada yer aldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU