Türkiye'deki deprem mağdurlarına Afrika yardımı

Dr. Halim Gençoğlu Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: AA

Afrika ülkeleri, 7,8 büyüklüğündeki yıkıcı bir depremin ardından Türkiye ve Suriye'ye kurtarma ekipleri gönderirken; kendi ifadeleriyle "Ubuntu", yani insani yardımda diplomasi şovu yaptılar.

Zimbabwe'deki Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden ekonomist ve siyasi yorumcu Stevenson Dhlamini, "Türkler Afrika ile genel olarak iyi ilişkilere sahip olduğu için çok sayıda ülke kurtarma ekipleri gönderdi. Şu anda, Ortadoğu, Orta Asya ve Kafkasya'yı birbirine bağlayan bir ülkede doğal afet yaşanıyor" dedi.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre, Cezayir hükümeti pazartesi günü iki ülkeyi vuran ve 22 binden fazla insanı öldüren yıkıcı depremin ardından cuma günü Türkiye ve Suriye'ye 45 milyon dolarlık mali yardım sağlamaya karar vermişti.

Cezayir, kurtarma çalışmalarına yardımcı olması için Türkiye'ye 89 kişilik bir sivil koruma ekibi ve her iki ülkeye de 210 ton insani yardım için Suriye'ye 85 kişilik bir ekip gönderdi. 


Türkiye'de depremler

Osmanlı'da dönemi kaynaklarında zelzele olarak karşımıza çıkan deprem, sismik dalgaların Dünya'nın kayalıklarından geçmesiyle oluşan ani yer sarsıntısıdır.

Sismik dalga, bir deprem, patlama ve benzeri bir enerji kaynağı tarafından üretilen ve Dünya içinde veya yüzeyi boyunca yayılan titreşimdir.

17 Ağustos 1999'da Türkiye'nin Kocaeli ilinde 7,6 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem meydana geldi ve anıtsal hasara ve 18 bin 373 ölüme neden olmuştu.

Adını Kuzeybatıdaki İzmit kentine yakınlığından alan deprem, halk arasında 17 Ağustos Depremi olarak da anılıyor.

2023'te Türkiye'nin güney şehirlerini 7,8 büyüklüğünde bir başka yıkıcı deprem daha vurdu. 6 Şubat Pazartesi günü Türkiye'yi vuran 7,8 büyüklüğündeki bu depremin ardından 40 binden fazla kişi öldü ve on binlerce kişi yaralandı.
 

1.jpg
Depremi yoğun bir şekilde hisseden Güneydoğu Anadolu illerindeki Türk vatandaşlarını doğal felaket maddi, manevi büyük ölçüde etkiledi

 

Türkiye depremi Şubat 2023

6 Şubat 2023'te Türkiye bir depremle uyandı. Ülkenin güneydoğu kıyılarını etkileyen ve şehirleri yerle bir eden depremde binlerce insan hayatını kaybetti.

Yaklaşık 7,8 büyüklüğündeki depremde sadece evler değil, Bizans döneminden kalma 2200 yıllık Gaziantep kalesi ve Anadolu'nun ilk camisi olan Hatay'daki Memlûk Sultanlığı bakiyesi Habib-i Neccar Camii de yıkıldı.

Türkiye Cumhuriyeti deprem bölgesini derhal olağanüstü hal ilan etti.

Cezayir, Pakistan ve Azerbaycan ilk yardım gönderen ülkeler oldu ancak Japonya, Almanya, Yunanistan, Ermenistan ve İsrail de dahil olmak üzere diğer pek çok devletler de yardım etti.

Bu trajedide depreme yardım gönderen ülkelerden biri de Güney Afrika oldu. Güney Afrika'daki çok sayıda kuruluş, Türkiye'deki depremzedeler için üzüntülerini paylaştılar.


Güney Afrika ve Türkiye arasındaki tarihsel geçmiş

Güney Afrika, coğrafi uzaklıklarına rağmen Türkiye ile 1850'li yıllara dayanan sağlam bir tarihsel geçmişe sahip.

Osmanlı Devleti'nin Güney Afrika'daki yerel halkı eğitmek için gönderdiği alimler, Tana Baru ve Mowbray Mezarlığı'nda yatıyor.

Bugün Bo-Kaap Müzesi, aslında bu Osmanlı âlimlerinden Mahmud Fakih Efendi'nin evi.

Güney Afrikalı Müslümanlar bu dostluğu unutmadılar. Elimizdeki kayıtlar, Güney Afrikalı Müslümanların 1912'de Libya'da İtalyan işgaline karşı savaşan Türk ordusuna yardım gönderdiklerini ortaya koyuyor.

Güney Afrika'nın ilk Renkli pilotu Rüsti Attaullah, kardeşi Fuad Attaullah ile birlikte İstanbul'a giderek Osmanlı ordusunda I. Dünya Savaşı'nda Batılı güçlere karşı savaştılar.
 

2.JPG
1912 yılında Johannesburg Müslümanları Türkiye'deki deprem mağdurları için para toplayıp İstanbul'a göndermişlerdi

 

3.jpg
Türkiye'de deprem olduğunu duyan Güney Afrikalı Müslümanlar, Johannesburg'daki Osmanlı Başkonsolosluğu aracılığıyla bağış toplayarak İstanbul'a gönderdiler. Bu yardımlardan birini 1939 yılında düzenleyen Pilot Rüşdi Ataullah Bey'dir

 

Savaştan sonra geri dönen Rüşdi Bey, daha sonra Güney Afrika Müslüman Cemaati'nin başı olarak 1939'da depremzedeler için Türkiye'ye bağış toplayıp göndermişti.

1948'de Durbanlı Hacı Musa Adem öldüğünde tüm mirasını Türk Yardım Kuruluşu, Kızılay. Osmanlı Devleti'nin 1852'de başlattığı ilişkilere Güney Afrikalı Müslümanlar da kayıtsız kalmadı.


2023 Güney Afrika yardımı 

Yakın zamanda ahirete irtihal eden Ömer Tuğrul İnançer Bey'in cerrahî tarikatı liderinin Güney Afrika'da kazandığı bir gönül insanlığa hizmete devam ediyor.

Afrika kıtasının en büyük yardım kuruluşu olan Gift of the Givers'ın kurucusu Güney Afrikalı Dr. Imtiaz Sooliman 1992 yılında İstanbul'dayken dönemin Cerrahi Tekkesi Şeyhi Sefer Dal hocayla tanışır.

Dr. Sooliman anılarında Sefer hocanın kendisine "Evlat sana görev veriyorum. Waqful Waqifin adında bir yardım vakfı kur" dediğini ve onun da bu vakfı kurarak ona İngilizce aynı manada Gift of the Givers adını verdiğini yazıyor.
 

4.jpg
Dr. Imtiaz Sooliman

 

6 Şubat'ta Türkiye'de büyük bir deprem meydana geldi. Depremi en çok da Hatay, Kahramanmaraş, Mersin, Malatya, Adana, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Elazığ ve Diyarbakır kentleri yaşadı.

Sadece Türkiye değil, tüm dünya başsağlığı dileyerek Türk milletinin acısını paylaştı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurumları olan Kızılay ve AFAD, bölgede arama kurtarma faaliyetleri yürüttü.

AHBAP ve AKUT gibi sivil toplum kuruluşları da geniş çaplı arama kurtarma çalışmalarına destek verdi.
 

5.jpg
Yıkıcı depremin ardından Türkiye'ye giden Hediye Verenlerin Hediyesi. Kurumun arama kurtarma ekipleri ve özel ekipmanlara sahip sağlık ekipleri, pazartesi günü meydana gelen yıkıcı depremin ardından yardım sağlamak için şu anda Türkiye'de bulunuyor

 

Güney Afrika'da Gift of the Givers Türkiye'ye yardımlarını Türkiye Büyükelçiliği ve Cape Town'daki Türk Konsolosluğu aracılığıyla depremzedelere ulaştırdılar.

Ekip deprem bölgesine giderek Hatay'da gezici hastane kurdu. Dr. Imtiaz Süleyman, özel ekibiyle Türkiye'deki depremzedelere yardım etti ve dün Güney Afrika'ya geri döndü. 

İnsanlığın tarih boyunca karşılaştığı en büyük felaketlerden biri kuşkusuz deprem gibi doğal afetlerdir. İnsanları derinden etkilemekle birlikte insan dayanışmasını hatırlatması açısından önemlidir. 

Kimisine Afrika çok uzak gelir;hatta Afrika'da görev yapan bazı büyükelçilerden bunu çok duymuşumdur. Ve lakin gitmese de Afrikalı için Türkiye uzakta değildir.

1912 yılında Johannesburg Müslümanları Türkiye'deki deprem mağdurları için para toplayıp İstanbul'a göndermişlerdi.

Şimdi Türkiye'de canlı yayındaki bağış programına buradan iştirak etmek mümkün olmasa da benim tanıdığım Mauritius Mozambik ve Güney Afrikalı dostlarımdan 100 bin TL üzeri bağış AFAD'a gitti.

Yardımların en kısa sürede ihtiyaç sahibi depremzede kardeşlerimize ulaşması temennisiyle… 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU