ABD'li bir araştırmacı, ünlü yapay zeka sohbet botu ChatGPT'yi "Zihin Teorisi" testlerine soktu.
Stanford Üniversitesi'nden hesaplamalı psikolog Michal Kosinski, sohbet botunun bu testte ortalama 9 yaşındaki bir çocuk seviyesinde performans gösterdiğini tespit etti.
Zihin Teorisi; başka canlıların bilgi, duygu, inanç, niyet ve zihinsel durumlarını anlama becerisini tanımlıyor. Başka bir deyişle, insanların eldeki ipuçlarına dayanarak başka bir kişinin zihninde neler olup bittiğini "tahmin etme" yeteneği ifade ediyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Örneğin bir kişinin belirli bir yüz ifadesinden veya önceki olayların bilgisinden yola çıkarak kızgın olduğunun anlaşılması bu teoriyle uyumlu.
Zihin Teorisi testi başlangıçta şempanzelerin zihinsel durumlardan çıkarım yapmaları için ele alınsa da bugün insanlar için de kullanılıyor.
Kosinski, yapay zeka firması OpenAI'ın geliştirdiği ChatGPT'nin üç farklı versiyonunu bu testlere tabi tuttu.
Araştırmacı ilk olarak sohbet botunun 2022'den önce geliştirilen bir sürümünü kullandı ve testleri geçemediğini gördü.
Daha sonra kısa bir süre sonra yayımlanan ikinci versiyonu test etti. Bu sürüm, teorik testlerin yüzde 70'ini çözdü. Bu seviye kabaca 7 yaşındaki bir çocuğunkine eşdeğer.
Son olarak da Kasım 2022'de çıkan en son sürüm test edildi ve görevlerin yüzde 93'ünü çözebildiği anlaşıldı. Bu da son sürümün kabaca 9 yaşındaki bir çocukla aynı performansı sergilediği anlamına geliyor.
Araştırmacının bulgularını özetlediği makale henüz hakem onayından geçmedi ve bilimsel bir dergide yayımlanmadı.
Yankı uyandıran araştırma, hakem onayını beklerken ArXiv adlı internet sitesinde erişime açıldı.
Independent Türkçe, Tech Explorist, New Scientist
Derleyen: Çağla Üren