Almanya ve Avusturya ekipleri "güvenlik endişesiyle" kurtarma çalışmalarına ara verdi

Aynı gün içinde çalışmalara tekrar başlandığı açıklandı

Almanya ve Avusturya'nın yanı sıra birçok ülke Türkiye'deki enkaz çalışmalarına destek için ekip gönderdi (Reuters)

Hatay'daki arama kurtarma çalışmalarında yer alan Avusturya Silahlı Kuvvetleri Afet Kurtarma Birimi (AFDRU), güvenlik endişesi nedeniyle çalışmalarını askıya aldığını duyurdu.

Avusturya Silahlı Kuvvetleri'nden Yarbay Pierre Kugelweis, cumartesi günü APA haber ajansına yaptığı açıklamada, "Türkiye'deki farklı gruplar arasında saldırılar söz konusu. Ateş açıldığı da bildirildi" ifadelerini kullandı.

Kugelweis, "Şu anki güvenlik riski, kurtarma çalışmalarında elde edilmesi beklenen başarıdan daha fazla" dedi.

Haberde, çalışmalarını askıya alan AFDRU'nun Hatay'da kurduğu ana kampta beklemeye geçtiği bilgisi paylaşıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kugelweis, "Arama kurtarma ekiplerimizi hazır tutacağız. Başka görevler için hazırız" dedi. Yarbay, AFDRU ekiplerine saldırı düzenlenmediğini, moralin iyi olduğunu ve personelin daha önceden planlandığı gibi perşembe günü Avusturya'ya geri döneceğini ifade etti.

82 kişilik ekip, salı gününden beri katıldığı arama kurtarma çalışmalarında 9 kişiyi enkazdan sağ olarak çıkarmıştı.

Öte yandan Alman Basın Ajansı (DPA), Alman Federal Teknik Yardım Kurumu'na (THW) bağlı ekiple Uluslararası Arama ve Kurtarma (ISAR) kuruluşunun Almanya koluna ait personelin de Türkiye'deki çalışmalarını güvenlik endişeleri nedeniyle askıya aldığını aynı gün duyurdu.

Ekiplerden yapılan açıklamada, "bölgedeki durumun gergin olduğu, ayrıca su ve gıda sıkıntısı yaşandığı" belirtildi.

THW sözcüsü Katharina Garrecht, DPA'ya açıklamasında Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki ana kamplarında beklemeye geçtiklerini söyledi. Garrecht, enkazdan sağ kurtarılabilecek biri olduğuna dair somut bilgi almaları halinde ne olursa olsun harekete geçeceklerini de ekledi.

ISAR'ın harekatlardan sorumlu direktörü Steven Bayer ise "Kederin yerini yavaş yavaş öfkeye bıraktığı görülebilir" dedi.

Almanya'daki Bonn şehrinde yer alan THW ana merkezinde görevli sözcü Tamara Schwarz da "gergin sahnelerle" karşılaşıldığını ve deprem bölgesindeki gönüllülerin güvenliğini dikkate almaları gerektiğini ifade etti.
 


Sonrasında Avusturya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Michael Bauer, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Türk ordusunun koruma sağladığı Avusturyalı ekiplerin arama kurtarma çalışmalarını yeniden başlattığını duyurdu.

Anadolu Ajansı da akşam saatlerinde Alman ve Avusturyalı yardım kuruluşlarının çalışmalarını sorunsuz sürdürdüğünü bildirdi.

Hatay Valisi Rahmi Doğan, kentte bir silah sesi duyulması üzerine yabancı ekiplerin endişelerini bildirdiğini aktararak şu ifadeleri kullandı:

Bunun üzerine hepsinin ekibinin başına güvenlik verdik. Ekiplerin güvenlik sorunu yok. Faaliyetlerine devam ediyorlar. Jandarma ve emniyet güçlerini yanlarına verdik. Hatay'da çok sayıda ülkeden kurtarma ve yardım ekibi var, hepsi çalışmalarına devam ediyor. 43 ülkeden ilimize gelen kurtarma ekipleri var. 


Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde pazartesi günü (6 Şubat) meydana gelen iki şiddetli deprem nedeniyle Türkiye ve Suriye'de hayatını kaybedenlerin sayısı 25 bine dayandı. 

7.7 Mw büyüklüğündeki ilk depremin üzerinden 24 saat geçmemişken 7.6 Mw büyüklüğünde yeni bir sarsıntıyla yıkım daha da arttı.

Sarsıntılar Kahramanmaraş ve Hatay'ın yanı sıra Gaziantep, Adana, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman'ı da etkiledi.



Independent Türkçe, APA, DPA, AA

DAHA FAZLA HABER OKU