Birleşik Krallık sahillerine vuran zehirli canlılara karşı halka uyarı yapıldı

Dorset'teki plaj ziyaretçilerine, Chesil Plajı da dahil pek çok yerde physalia physalis görülmesinin ardından tetikte olmaları uyarısı yapıldı

(Gerald Herbert/AP)

Geçen hafta Birleşik Krallık'taki Dorset Kontluğu'nun sahillerinde denizanasına benzer zehirli canlıların görülmesinin ardından plaj ziyaretçilerine tetikte olmaları uyarısı yapıldı.

Portekiz askeri (physalia physalis), 19 Ocak'ta Chesil Plajı da dahil birçok plajda karaya vurmuş olarak bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Portekiz askeri genellikle Atlas Okyanusu ve Hint Okyanusu'nda bulunuyor. Bu canlının, bir iğne sokarak küçük organizmaları öldürecek ya da felç edecek kadar güçlü, çok sayıda zehirli hücresi bulunuyor.

Bu tür balıklar açık sularda kalma eğiliminde olsa da uzun süren kuvvetli güneybatı rüzgarlarının ardından kıyıya yaklaşabiliyor. Bağımsız bir itici güçleri olmayan bu balıklar, akıntılarla sürükleniyor.

Portekiz askeri, bazen sıcak sularda yüzen bin veya daha fazla balıktan oluşan gruplar halinde görülür.

Dorset Doğal Yaşam Vakfı'ndan Sarah Hodgson, "Çoğu yıl, genellikle daha fırtınalı koşulların yaşandığı kış döneminde ortaya çıkıyorlar" diyor.

Su yüzeyinde yaşayan Portekiz askeri, balon benzeri yüzme keselerini yelken olarak kullanarak rüzgar ve akıntıların götürdüğü yere sürüklenir.

Bu canlılar denizanasına benziyor gibi görünse de Portekiz askeri bir sifonofor, yani birlikte çalışan bir organizma kolonisinden oluşan bir hayvandır.

Portekiz askeri, avını yakalayıp tuzağa düşürmek için yüzeyin altında yaklaşık 50 metreye kadar uzanabilen dokunaçlarını kullanır. Öte yandan bu dokunaçlar ortalama 9 metreye kadar uzanır.

Fakat sokması dayanılmaz bir acı vermesinin dışında, Portekiz askeri insanlar için nadiren ölümcüldür.

Yüzücülere tetikte olmalarını tavsiye eden Hodgson, "Son günlerde Portekiz askerinin görüldüğü bir bölgede yüzüyorsanız, korunmak için dalgıç kıyafeti giymeniz iyi olabilir" diye ekliyor.

Bu canlılar, öldükten sonra bile hâlâ sokma kabiliyetine sahip olduğu için sahile vurmuş halde bulunsa da dikkatli olunmalı; yani bakın ama dokunmayın.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU