Başörtüsüz yarışan İranlı satranççı Hadım: Özür dilemeye zorlandım

25 yaşındaki satranç oyuncusu, sürgünle tehdit edildiğini savundu

Hadım, Kadın Büyüküsta ve Uluslararası Usta unvanlarına sahip (Reuters)

Uluslararası yarışmaya başörtüsü takmadan katılarak gündem olan İranlı kadın satranç oyuncusu Sara Hadım, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Telegraph'a konuştu.

25 yaşındaki satranççı, müsabakaya başörtüsüz katıldığı için özür dileyerek olaydan ötürü Batı'yı suçladığı bir video çekmesini İranlı yetkililerin kendisinden istediğini öne sürdü.

Hadım, bunu yapmaması halinde İran'a dönmesine izin verilmeyeceğinin söylendiğini savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kendisine baskı uyguladığını iddia eden yetkililerin kimliklerini paylaşmayan satranç oyuncusu, talebi reddettiğini söyledi.

Hadım, Kazakistan'ın Almatı kentinde Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından aralıkta düzenlenen Dünya Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası'na başörtüsüz katılmasıyla gündem olmuştu.

Sporcu, turnuvanın ardından İran'a dönmeyip eşi Ardeşir Ahmedi ve 11 aylık oğluyla İspanya'ya yerleşmişti. Ailenin İspanya'da bir evi olduğu ve bu sayede oturma izni aldığı bildirilmişti.

İran'daki ailesini görmek istediğini belirten Hadım, şunları söyledi:

İspanya'da çok iyi ağırlandığımızı düşünüyoruz ama hayatımızdaki en önemli şeylerden bazılarını İran'da bıraktık. Dolayısıyla karışık duygular içindeyiz.

Genç satranç oyuncusunun müsabakaya başörtüsüz çıkması, İran'ı ayağa kaldıran Mahsa Emini protestolarıyla ilişkilendirilmişti.

Hadım, söyleşisinde 8 yaşından beri satrançla ilgilendiğini ve kendisi için önceliğin bu spor olduğunu söyledi:

Ben satranç oyuncusuyum. Politik figür değilim. Satranç oyuncusu olarak etrafımda olup bitenlere karşı bazı sorumluluklarım var ama hayatımda önceliği satranca veriyorum. Kendimi bir aktivist olarak görmüyorum.

Öte yandan Hadım, BK'nin tanınmış gazetelerinden Guardian'a bu hafta verdiği söyleşide, "Başörtüsü taksam, halka sadakatsizlik edermişim gibi düşündüm. Bana doğru gelmedi" demişti.
 


İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülkede yönetime karşı büyük protestolara yol açmıştı.

Polis, Emini'nin sorgu sırasında sağlık sorunları nedeniyle fenalaştığını iddia etmiş, muhaliflerse genç kadının işkence görerek öldüğünü savunmuştu.

ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı'na göre 26 Ocak itibarıyla gösterilerde yaşamını yitiren eylemci sayısı 527'ye yükselirken, 19 bin 571 kişi de gözaltına alındı. 4 kişiyse protestolardaki rolü nedeniyle idam edildi.



Independent Türkçe, Telegraph, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU