ABD, Çinli mühendise casusluk gerekçesiyle 8 yıl hapis cezası verdi

31 yaşındaki Ji'nin FBI, CIA ya da NASA'ya sızmayı hedeflediğini söylediği iddia edildi

FBI, Çin'in New York'ta casusluk şubeleri açtığını da öne sürmüştü (Reuters)

ABD'de Çinli bir mühendis, casusluk yaptığı gerekçesiyle 8 yıl hapis cezası aldı.

ABD Adalet Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, Ji Chaoqun'un Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı'nın bölgesel birimlerinden Jiangsu Eyaleti Devlet Güvenlik Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösterdiği öne sürüldü.

31 yaşındaki Ji'nin, ABD'de Pekin yönetimi adına casus olarak çalışabilecek mühendis ve bilim insanlarının bilgilerini Çin'deki yetkililerle paylaştığı iddia edildi. Bu kişilerden bazılarının savunma sanayisinde çalıştığı bilgisi de paylaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ji'nin yürüttüğü öne sürülen casusluk faaliyetlerinin, Pekin yönetiminin ABD'de geliştirilen havacılık ve uydu teknolojilerine dair bilgileri çalma çabasının bir parçası olduğu savunuldu.

Çinli mühendisin 2016'da ABD ordusunun yabancı uyruklu kişiler için açtığı bir programa katılarak askeri rezerv birliklerine girdiği ifade edildi.

Ji'nin 2018'de, Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı'ndan bir temsilci gibi davranan ABD ajanıyla yaptığı görüşmelerin ardından tutuklandığı bilgisi de paylaşıldı.

Buna göre Ji, görüşmelerde ordunun kendisine sağladığı erişim izinleri sayesinde uçak gemilerinin fotoğraflarını çekebileceğini söylemişti.

Ayrıca Çinli mühendis ileride FBI, CIA ya da NASA'da siber güvenlik uzmanı olarak işe girmeyi ve tüm veritabanlarına erişmeyi hedeflediğini de belirtmişti.

 

Independent Türkçe, BBC, Justice.gov

DAHA FAZLA HABER OKU