"Demirtaş tipik bir politikacı gibi değil gerçekten inandığını yapan biri gibi görünüyor"

Türkiye seçimlere gidiyor. Peki siyaset sahnesinin öne çıkan isimleri beden dillerini nasıl kullanıyor? Independent Türkçe, İngiliz beden dili uzmanı ve psikoterapist Adrianne Carter ile altı politikacıyı mercek altına aldı

Liderlik nedir?

Klasik tanımda mensup olduğu grubun amaçlarını belirleyen ve bu amaçların gerçekleşmesinde etkili biçimde yön verebilen kişiye lider deniyor.

Lider, kurumun sevk ve idaresinden sorumlu olsun ya da olmasın, kurumun amaçlarını ve ideolojisini belirleyen ve bunlar doğrultusunda çalışanları yönlendirip harekete geçirebilen kişi. 

Yani liderlik bir etki süreci…

Ve 20. yüzyılda liderler kendilerini beden dilleriyle daha fazla geniş kitlelere ulaşarak ifade etmeye çalışıyor.

Araştırmalar kültür düzeyi arttıkça beden dili kullanımının azaldığını gösteriyor…

Kral Charles tıpkı annesi Kraliçe Elizabeth gibi el ve vücudunu çok seyrek kullanıyor.

Bu daha çok soylular ve üst sınıfa özgü bir durum gibi görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz gelimi İngiltere’de Eton College gibi okullarda öğrencilerin koltuk altlarına kitaplar yerleştirip topluluk karşısında öyle konuşmaları sağlanıyor.

Böylece öğrenciler bir süre sonra öğrenciler kollarını hareket ettirmemeyi öğreniyor.

Tabi siyasette durum daha farklı.

Liderler kendilerini daha iyi ifade edip daha geniş kitlelere hitap edebilmek için beden dillerini daha çok kullanıyor.

Kimileri ise daha sakin kalmayı tercih edip, doğallık vurgusu yapıyor.

Liderlerin beden dili serisinin son bölümünde 2016’dan bu yana cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beden dilini nasıl kullandığı sorusu var…

Bakalım beden dili uzmanı Adrianne Carter, Demirtaş’ı nasıl yorumluyor.

"Demirtaş'ın yüzünde gerçek bir sıcaklık var, beden dili ölçülü"

Halkların Demokratik Partisi eski lideri Selahattin Demirtaş hakkında ne düşünüyorsunuz? Muhalefetinin önemli siyasi figürlerinden biri olmasına rağmen siyasi olarak yasaklı ve uzun süredir cezaevinde. Mitingde ve mecliste yaptığı konuşmada kullandığı beden dilini nasıl yorumluyorsunuz?

Adrianne Carter: Bu adamın yüzünde gerçek bir sıcaklık olduğunu düşündüm, diğerlerinde pek göremiyorum o sıcaklığı. Ancak vücut dili çok daha ölçülü. Büyük jestler yapmıyor. Çok daha kontrollü. Şimdi kültürel olarak, İstanbul'da epey zaman geçirdim. Kültürel olarak, bunun onun için iyi olup olmayacağını bilmiyorum. Çok ölçülü ama yüzünde gerçek bir sıcaklık var. Kravatı yok, bu yüzden kravatlı olduğundan daha rahat değil ama daha az resmi bir görünüme sahip. Bu adam hakkında gerçekten çok iyi hislerim var. Ve ne dediğini bilmiyordum ama insanların ondan hoşlanacağını düşünüyorum. Bana tipik bir politikacı gibi değil, gerçekten inandığı bir şeyi yapan biri gibi görünüyor.

"Demirtaş'ın 'Seni Başkan Yaptırmayacağız' konuşmasında şaşkınlık sezinledim"

Demirtaş'ın beden dilini merak ettiğim bir görüntüsü daha var. Bu kez mitingden değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki grup toplantısından bir kürsü konuşması. Tarih 17 Mart 2015. Demirtaş burada dönemin başbakanı Erdoğan'ın sert sözlerle eleştiriyor ve "Seni başkan yaptırmayacağız" diyor. Burada kullandığı beden dili sözleriyle uyuşuyor mu, nasıl yorumlarsınız?

Adrianne Carter: Kendinden pek emin görünmüyor. Bunu söylerken tüm vücut dilini değil, bundan daha çok yüzünü temel alıyorum. Ama bir yüz ifadesi için neredeyse -bunu söylediğime inanamıyorum ama- bu yüzde biraz şaşkınlık var. Orada göreceğiniz gibi alın kırışıklıkları da var. Bu bana onun gücü hissetmediğini söylüyor. Ne dediğini bilmiyorum. Az önce bana söylediğinizi biliyorum ama sadece beden diline bakınca bunları söylemezdim. Az önce söylediği sözler bunlardı çünkü onları herhangi bir güç veya kudretle teslim etmedi. Ancak bu kısımda sahip olduğu sessiz, alçakgönüllü hava diğer insanlara çok çekici gelmiş olabilir. Çünkü kesinlikle kibir içermiyor. Daha alçakgönüllü bir hava ve daha çok "bu benim” der gibi.

 

-SON-

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU