"Mansur Yavaş ile Erdoğan benzer tipler ama o çok daha sıcak ve içten"

Türkiye seçimlere gidiyor. Peki siyaset sahnesinin öne çıkan isimleri beden dillerini nasıl kullanıyor? Independent Türkçe, İngiliz beden dili uzmanı ve psikoterapist Adrianne Carter ile altı politikacıyı mercek altına aldı

Evren, yani olan her şeyin toplamı, cismanîdir, yani bedendir.

Büyüklük, uzunluk, genişlik ve derinlik boyutlarına sahiptir.

Evrenin her parçası 'beden'dir ve 'beden' olmayan bir şey, evrenin parçası değildir.

Ve evren her şey olduğuna göre, onun parçası olmayan şey hiçbir şeydir, dolayısıyla hiçbir yerdedir.

İngiliz filozof Thomas Hobbes beden kavramını bu denli geniş tanımlıyor.

Gerçekten de beden ne denli önemliyse onunla oluşturulan dil de insan hayatı ve bu hayatı sürdürebilir kılmak için o kadar önemli.

Kültürden kültüre farklılıklar gösterse de dünya üzerinde en geçerli olan dil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kişiler arasındaki mesafeden, bedene ait her türlü duruş, yöneliş, baş hareketleri, kaş, göz, işaretler, yüz ifadeleri, bakış tarzları, gülme ve ağlama, el, kol ve bacak hareketleri, oturma, kalkma ve yürüme, ses tonları…

Ve bunlarla verdiğimiz mesajlar, insanlarla anlaşmamızda temel araçlar.

Bu bakımdan duygu, düşünce ve tavırları yansıtma konusunda beden dili, sözel dilden daha büyük bir rol üstlenebiliyor.

Peki Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın beden dili temelde ne anlatıyor?

Independent Türkçe soruyor, beden dili uzmanı ve psikoterapist Adrianne Carter yanıtlıyor.

Liderlerin beden dili serisi devam ediyor.

"İçten ve samimi, beden dili biraz gergin"

Muhalefetin cumhurbaşkanı adaylığı için adı geçen isimlerden biri de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş. Beden dilini sizce nasıl kullanıyor? Doğal mı, kısıtlayıcı mı, ilham verici mi yoksa vakur mu? Çünkü o da deneyimli bir siyasetçi ama ulusal siyasette değil, yerel siyasette çok deneyimli bir isim.

Adrianne Carter: Bence bu videoda kendisi alışık olduğundan daha büyük bir oyun oynuyor. Bu yüzden vücut dilinde biraz gerginlik olduğunu hissediyorum. Onun içten olduğunu hissediyorum, samimi olduğunu düşünüyorum. Yine parmakla işaret... Oldukça agresif ama halka karşı agresif olduğunu düşünmüyorum. Bence daha çok "Bunu gerçekleştireceğim", "Bunu yapacağım" gibilerinden bir hareket. Gerçek hareketler olduğuna inandığı için böyle bir detay katıyor.

Aslında bu yerel seçimlere giderken bir mitingden çekilmiş bir video. Mansur Yavaş, en önemli rakibi olan dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e sesleniyor ve "Seni o koltuktan alaşağı edeceğim" diyor özetle. Hakkındaki iddiaları sert bir dille yalanlıyor.

Adrianne Carter: Bence ifadeleri çok keskin. Beden dili ve sözleri, sözlerinin tonu... Ne söylediğinin farkında değil gibi. Kullandığı çok güçlü ifadeler ile beden dili ile çelişiyor.

"Yavaş ve Erdoğan benzer tipler ama Yavaş çok daha içten görünüyor"

Mansur Yavaş ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vücut dilleri arasında benzerlikler buluyor musunuz?

Adrianne Carter: Çok benzer tipler, çok benzer. Belediye başkanı Erdoğan'dan biraz daha sıcak diyebilirim. Onu klibin sonunda gördüğümde birisiyle çifte tokalaşma yapıyor, bunu yapıyor ve elini üzerine koyuyor. Bu çok sıcak bir jest. Resmi bir el sıkışmadan çok daha samimi ve sıcak. Bu yüzden göründüğünden daha sıcak bir insan.

 

Yarın: Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU