Kadirov’dan Şeyh Şamil’le ilgili tartışma yaratacak sözler: Onun yüzünden Çeçen nüfusu yarıya indi

Çeçenistan Cumhurbaşkanı, Kuzey Kafkasya halklarının efsanevi liderinin “soyluluk unvanı karşılığında Rusya’ya biat ettiğini” de ileri sürdü

Ramazan Kadirov, Şeyh Şamil’in Çeçen halkını büyük bir trajediye sürüklediğini öne sürdü

Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçenistan'ın Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov, Kuzey Kafkasya halklarının siyasi ve dini lideri Şeyh Şamil hakkında tartışmalı bir açıklamaya imza attı.

Moskova merkezli Lenta.ru haber sitesine göre Chechnya Today’e röportaj veren Kadirov, 19. yüzyılda Şeyh Şamil döneminde Kafkasya’da Çeçen nüfusunun yarıya indiğini iddia etti.

Şeyh Şamil’in Çeçen halkının akıbeti üzerindeki rolüne dair sorulan soru üzerine Kadirov, çocukların, kadınların ve yaşlıların soğuk ve açlık yüzünden ölmesinin Kafkasya liderinin suçu olduğunu ileri sürdü. Kadirov ayrıca Şeyh Şamil’in Rusya’ya teslim olduğunu savundu.

Şamil’in Çeçen halkını acımasız bir trajediye sürüklediğini ve verilecek bir soyluluk unvanı uğruna Rusya’ya bağlılık yemini ettiğini öne süren Kadirov, Çeçenlere karşı “terör suçlu” işlediğini savunduğu Kafkas liderinin yerleşim yerlerini ateşe verdiğini ve yaşlıları Rusya’ya karşı savaşmaları için Kur’an üzerine zorla yemin ettirdiğini iddia etti.

Kadirov, Çeçen halkının Şeyh Şamil’e dini lider olarak hürmet ettiğini de ifade etti.

 

 

Şeyh Şamil, Kafkasya'nın özgürlüğü için Çarlık Rusyası'na karşı verdiği mücadeleden dolayı Türkiye'de “Kafkas Kartalı” olarak biliniyor.

1797’de Dağıstan'da doğan ve imam seçildiği 1834'ten 1859’a kadar Rusya'nın askeri gücünün üstünlüğüne rağmen kurduğu düzenli orduyla adından söz ettiren Şeyh Şamil, 1842’ye gelindiğinde Çeçenistan ve Dağıstan'ın tek hakimi haline gelmişti.

Kafkaslar’ı birleştirme mücadelesiyle geçen yılların ardından 15 Ocak 1870'te Sultan Abdülaziz'e veda ziyaretinde bulunup İstanbul’dan ayrılan Şeyh Şamil, hac görevini ifa ettikten sonra 4 Şubat 1871’de Medine'de vefat etmiş ve Cennetü'l-Baki mezarlığına defnedilmişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU