Bilim insanları milyarlarca gökcisminin eşi benzeri görülmemiş haritasını ortaya çıkardı

Yıldızlar ve karanlık toz bulutlarıyla dolu bu görüntü, Karanlık Enerji Kamera Düzlemi'nin (DECaPS2) Samanyolu taramasının sadece bir iğne ucu kadar küçük bir bölümü (DECaPS2/DOE/FNAL/DECam/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA Görüntü işleme: M. Zamani & D. de Martin [NSF/NOIRLab])

Bilim insanları, Samanyolu galaksimizdeki milyarlarca cismin "eşi benzeri görülmemiş" diye tanımladıkları bir haritasını ortaya çıkardı.

Bugüne kadar yapılmış bu türden en büyük katalog olabilecek bu tarama, 3,32 milyar gökcismini içeriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Veriler, ilk başta karanlık enerjiyi anlamaya çalışmak için Şili'de başlatılan bir proje olan Karanlık Enerji Kamerası kullanılarak toplandı.

Samanyolu galaksimizde, yeni yıldızlar oluşturan bölgelerin yanı sıra muazzam toz ve gaz bulutlarıyla çevrili yüz milyarlarca yıldız var.

Bilim insanları galaksimizi ve galaksimizin nereden geldiğiyle nereye gidebileceğini anlamamızı sağlamak için bu cisimler hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi toplamayı umuyor.

Bu son araştırma, bu cisimlerden bazıları hakkında eşi benzeri görülmemiş ayrıntılar sağlayarak bu tür cisimlerin bir kataloğunu sunuyor. Bilim insanları bunun, bugüne kadar bulunanlar arasındaki en büyük katolog olabileceğini söylüyor.

İki yıl süren çalışmalar sonucunda 10 terabayttan fazla veri ve 21 bin 400 ayrı kare elde edildi. Bu veriler 3,32 milyar nesneyi tanımlamak için kullanıldı.
 

Samanyolu
Taramanın daha küçük cihazlarda tam olarak görüntülenebilecek bir kopyası (DECaPS2/DOE/FNAL/DECam/CTIO/NOIR)


Veriler Samanyolu'nun, Dünya'nın güney gökküresinden optik ve yakın kızılötesi dalga boylarında çekilmiş bir görüntüsünü sunuyor. Bunlar, aynı taramadan elde edilen diğer verilerle birlikte gece göğünün yüzde 6,5'ini kapsıyor.

Bilim insanları artık bu detaylı taramanın galaksimizdeki yıldızların ve tozun yapısını daha iyi anlamak için kullanılabileceğini umduğunu söylüyor.

Veri kümesi, özel bir bağlantıdan çevrimiçi olarak görüntülenebiliyor. "The Dark Energy Camera Plane Survey 2 (DECaPS2): More Sky, Less Bias, and Better Uncertainties" (Karanlık Enerji Kamera Düzlemi Taraması 2 (DECaPS2): Daha Fazla Gökyüzü, Daha Az Yanlılık ve Daha İyi Belirsizlikler) başlıklı bir makalede de sunulan veriler, Astrophysical Journal Supplement adlı bilimsel dergide yayımlanacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU