Uzmanlar değerlendirdi: Almanya'nın "sürpriz" Savunma Bakanı Pistorius, orduyu yönetebilecek mi?

"Alman ordusunu güçlendireceğim" diyen 62 yaşındaki yeni bakanın, dış ilişkilerdeki deneyimsizliğine dikkat çekildi

Pistorius, perşembe günü yemin ederek görevine başlayacak (AP)

Uzmanlar, Almanya'da istifa eden Savunma Bakanı Christine Lambrecht'in yerine getirilen Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Boris Pistorius'un yeni görevinde neler yapabileceğini değerlendirdi.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın haberinde, 62 yaşındaki Pistorius'un bakanlık görevindeki 9 yıl haricinde dış ilişkilere ya da küresel güvenliğe dair deneyimi olmadığına dikkat çekildi.

Ayrıca Pistorius'un NATO'daki askeri harcamalardan, Ukrayna savaşına ve Almanya'nın geleceğine kadar farklı konularda nasıl bir görüşü olduğunun net şekilde bilinmediği ifade edildi.

Trier Üniversitesi'nden Uwe Jun, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un kendi partisi olan Sosyal Demokratik Parti'den Pistorius'u göreve getirmesinin "tamamen sürpriz" olduğunu söyledi.

Scholz, Avrupa'da özellikle Rusya - Ukrayna savaşıyla artan istikrarsızlığa karşı önlem olarak orduya 100 milyar euroluk harcama yapılacağını duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya'nın gelecekte izleyeceği yeni rotayı bir "dönüm noktası" diye niteleyen Scholz'un atadığı Pistorius da uzmanlara göre bu süreçte kilit rol oynayacak.

Alman Uluslararası ve Güvenlik İlişkileri Enstitüsü'nden savunma uzmanı Claudia Major, Scholz'un gelecek vizyonunun başarıya ulaşıp ulaşamayacağını belirleyecek kişinin Pistorius olduğunu ifade etti.

Yeni savunma bakanının ilgilenmesi gereken başlıca konulardan biri, Berlin hükümetinin Kiev yönetimine Leopar 2 tanklarını gönderme süreci olacak.

Yarın resmen göreve başlayacak Pistorius, aynı gün ABD'den mevkidaşı Lloyd J. Austin'le bu konuyu görüşecek. Cuma günü de ABD liderliğindeki Ukrayna Savunma Temas Grubu'nun Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'ne gitmesi planlanıyor.

Leopar tankları Alman yapımı olduğu için Ukrayna'ya tankları göndermek isteyen Avrupa Birliği'ndeki diğer ülkeler de Berlin'den onay almak durumunda.
 


Alman medyasında çıkan haberlerde, Pistorius'un 2018'de Rusya'ya uygulanan yaptırımları sonlandırma çağrısı yaptığı da hatırlatılmıştı. Pistorius, yaptırımların Almanya'ya ekonomik yük bindirdiğini ve Kremlin üzerinde etkisiz kaldığını savunmuştu.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'da yer alan analizdeyse Pistorius'un Ukrayna savaşında Scholz'un politikalarına destek vermesinin belirleyici olacağı ifade edildi.

Ayrıca Alman askerlerinin seneye Mali'den çekilmesinin planlandığı, Pistorius'un bu süreci nasıl yöneteceğinin de merak edildiği belirtildi.

Pistorius ise dünkü açıklamasında "Önümüzdeki dönemde Alman ordusunu güçlendirmek istiyorum" demiş, Alman silahlı kuvvetlerinin Ukrayna savaşıyla oluşan yeni duruma uyum sağlaması gerektiğini söylemişti.



Independent Türkçe, New York Times, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU