Yunanistan ve Türkiye arasındaki gerginlik Ege ve Doğu Akdeniz’deki yetki alanı tartışması nedeniyle tırmanırken, askerlerin ve siyasetçilerin karşılıklı açıklamaları da sertleşiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan’ı işaret ederek yaptığı "Bir gece ansızın" açıklaması Yunan yetkililer tarafından "savaş tehdidi" olarak algılanıyor. Yunanistan’dan da Türkiye’ye yönelik askeri seçenekleri vurgulayan açıklamalar geliyor.
Atina-Ankara gerilimi karşılıklı salvolarla sürerken bu hafta yayımlanan bir kitap iki komşu ulusun bir zamanlar İtalyan-Alman ordularına karşı cephede verdiği ortak mücadeleyi yeniden gündeme getirdi. İkinci Dünya Savaşı’nda Mihver ittifakını oluşturan Mussolini İtalya’sı ve Nazi Almanya’sının karşısına Yunan ordusu saflarında çıkan 17.000 Batı Trakyalı Türk’ün hikayesi Gazeteci-Yazar Ertan Altan’ın "Batı Trakya: Milliyetçilik ve Naziler Kıskacı’ndaki Yitik Halk" adlı kitabında anlatılıyor.
İşgale "Hayır" dediler
Arnavutluk'ta konuşlanan İtalyan ordusu 28 Ekim 1940'ta Yunanistan'a saldırmıştı. Aynı gün 29. Gümülcine Piyade Alayı tarafından askere alınan Batı Trakyalı Türkler, Arnavutluk sınırında Mussolini ordusunun karşısına çıkmıştı.
Epos Yayınları tarafından yayımlanan kitabıyla ilgili Independent Türkçe’ye açıklamalarda bulunan Ertan Altan şunları söyledi:
Batı Trakya, İknci Dünya Savaşı'nın en az bilinen cephelerinden biri. Bu savaşta 17.000 Batı Trakyalı Türk, Yunan ordusu saflarında İtalyan ordusunun karşısına çıktı. Mussoli’nin Yunanistan’ın bazı bölgelerinin kendisine teslim edilmesi talebine karşı Yunanistan Başbakanı Yannis Metaksas’ın verdiği"Oxi –hayır" cevabı üzerine onbinlerce Yunan askeri İtalyanların saldırdığı Arnavutluk sınırına gönderilmişti.
Türkler, İtalyan saldırısının başladığı 28 Ekim 1940 günü Gümülcine 29. Piyade Alayı tarafından askere alınarak cephelere gönderildiler. Benin dedem Gümülcineli Ali Osman Altan da o Türklerden biri.
Türkler 3 bin kayıp verdi
Batı Trakyalı Türklerin yer aldığı Yunan birlikleri İtalyan saldırısını uzun süre önlese de Nazi birlilerinin harekete geçmesinin ardından Atina yönetimi Almanya’ya teslim oldu. Yunan ordusu saflarında 3.000 Türk’ün öldüğü, yaralandığı ya da savaş dışı kaldığı tahmin ediliyor.
Naziler Türk köyünde
Almanların bir süre sonra bölgeyi Bulgaristan’a teslim etttiğini hatırlatan Ertan Altan, "Batı Trakya’da Bulgar işgaliyle ilgili Türklerin çok acı hatıraları var. Bunlardan bir kısmına bu kitapta yer verdim. Kitapta 1941'de İskeçe'nin Sakarkaya köyünde Nazi işgaline tanıklık eden ve bugün 100 yaşında olan Cafer Alioğlu'nun anlatımları yer alıyor. Alioğlu, Nazi subaylarının işgal boyunca babasına ait çiftliğe el koyduğunu anlatıyor. Alioğlu’nun Müslüman bir Türk köyündeki Nazi işgaline dair anlatımları sözlü tarih çalışmaları açısından önemli bir kaynak niteliğinde" diye konuştu.
Ölen Türk askerlerinin listesi kitapta yer aldı
Ertan Altan'ın kitabında İtalyan ve Nazi ordularıyla savaşta Yunan ordusu saflarında savaşırken hayatını kaybeden Türklerin isimlerinin, doğum yerlerinin, bağlı bulundukları birliklerin ve nasıl öldüklerinin yer aldığı kapsamlı bir liste de yer alıyor. Listede Türk şehitlerin büyük bir çoğunluğunun Arnavutluk sınırında İtalyanlarla savaşta hayatını kaybettiği görülüyor.
© The Independentturkish