Beyinde koruyucu bariyer görevi üstlenen yeni bir tabaka keşfedildi

Bu tabakadaki anormallikler MS hastalığını, beyin enfeksiyonlarını ve Alzheimer'ı tetikleyebilir ya da kötüleştirebilir

9 Ocak 2019'da Fransa'nın batısındaki Brest Bölge ve Üniversite Hastanesi Merkezi'nde, PET taraması olarak da bilinen pozitron emisyon tomografi tarayıcısı tarafından çekilmiş bir insan beyninin fotoğrafı bir ekranda görülüyor (AFP)

Bilim insanları beyinde, koruyucu bir bariyer görevi üstlenmesinin yanı sıra bağışıklık hücrelerinin, enfeksiyon ve iltihaplanmaya karşı beyni izlediği bir platform olarak da hareket eden yeni bir doku tabakası keşfetti.

Science adlı bilimsel dergide perşembe günü yayımlanan araştırmada, beyni çevreleyen ve onu beyin-omurilik sıvısıyla (BOS) kaplayan zarlar değerlendirildi. BOS, beyni ve omuriliği çevreleyerek onları ani darbe veya yaralanmadan koruyan renksiz bir vücut sıvısıdır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdiye kadar yapılan araştırmalar, beyni ve omuriliği koruyan ve meninksler olarak bilinen üç zar tabakası olduğunu gösteriyordu: dura, araknoid ve pia mater.

Yeni çalışmada, ABD'deki Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi'nden isimlerin de aralarında bulunduğu bilim insanları, araknoid tabakanın altındaki boşluğu biraz daha böldü.

Bu araknoidaltı boşluk, yeni tanımlanan SLYM (Subarachnoidal Lymphatic-like Membrane/Araknoidaltı Lenfatik benzeri Zar) tabakasıyla iki bölmeye daha ayrılıyor.

Araştırmacılar, SLYM'nin mezotelyum adı verilen bir zar türü olduğunu ve akciğerlerle kalp de dahil vücuttaki diğer organları kapladığının bilindiğini söylüyor.
 

Beyin

Çalışma beyindeki, Subarachnoidal Lymphatic-like Membrane teriminin kısaltması olarak SLYM adı verilen, bariyer ve bağışıklık hücrelerinin beyni gözetleyebildiği bir platform görevi gören yeni bir anatomik yapıyı tanımlıyor (Kopenhag Üniversitesi)


Çalışmaya göre sadece bir veya birkaç hücreden oluşan kalınlığıyla SLYM çok ince ve hassas. Bu tip bir zarın genellikle organları çevreleyip koruduğu ve bağışıklık hücrelerini barındırdığı önceki çalışmalarda gösterilmişti.

Araştırmacılar bu tabakanın beynin savunması için de önemli olabileceğinden ve beyne ilaç verilmesini etkileyebileceğinden şüpheleniyor.

SLYM, beyin yüzeyinden gözetim yapmak için zarı kullanan kendi bağışıklık hücresi popülasyonuna ev sahipliği yaparak bu hücrelerin, geçiş yapan beyin sıvısındaki enfeksiyon belirtilerini taramasına olanak tanıyor gibi görünüyor.

Bilim insanlarına göre bulgular, SLYM'nin fonksiyonundaki anormalliklerin Multiple Skleroz (MS), merkezi sinir sistemi enfeksiyonları ve Alzheimer gibi hastalıkları tetikleyebileceğine veya kötüleştirebileceğine işaret ediyor.

SLYM, iltihaplanma ve yaşlanma sonucu sayısı artan büyük bir özel hücre popülasyonuna da ev sahipliği yapıyor.

Bilim insanları makalelerinde, "Yani bu tabaka, beyin-omurilik sıvısını izlemek için ideal şekilde konumlandırılmış, doğuştan gelen bir bağışıklık mikro ortamını temsil ediyor" yazdı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU