Washington Post: Kaybetmeye alışkın olmayan Putin gitgide daha da fazla tek başına kalıyor

"Çok dar bir çevresi vardı şimdi daha da daraldı"

70 yaşındaki Vladimir Putin, Sovyet gizli istihbarat servisi KGB'nin eski bir ajanı (Reuters/Arşiv)

Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş birinci yılına yaklaşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ilgili, The Washington Post'ta (WP) haber yayımlandı.

Rus işinsanları, yetkililer ve analistlerle yapılan görüşmelere dayandırılan haberde Putin'in yalnızlığının her geçen gün arttığı savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Catherine Belton'ın imzasını taşıyan habere "Kaybetmeye alışkın olmayan Putin gitgide daha da fazla tek başına kalıyor" başlığı atıldı.

Makalede Kremlin'in dış politikada giderek yalnızlaştığı, Hindistan ve Çin'le daha yakın işbirliğine gitme çabalarının savaş uzadıkça işe yaramadığı ileri sürüldü.

Buna örnek olarak, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, Putin'le cuma video konferans aracılığıyla yaptığı görüşme gösterildi. Cinping, Moskova'yla stratejik işbirliğini geliştirmeye hazır olduklarını söylese de "karmaşık ve epey tartışmalı uluslararası koşulların" varlığını ifade etmişti.

WP, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Rusya'nın önemli gazetelerinden Kommersant'ta bu ayın başında kaleme aldığı yazıyı da hatırlattı. Modi makalede "savaş çağına" son verilmesini istemişti.

Haberde, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlarında Kremlin'in isteklerine dikkat edilmesini isteyen Papa Francis'in bile yakın zamanda savaşı Nazilerin Yahudilere uyguladığı soykırıma benzetmesine de yer verildi.

"Açıkçası Putin ne yapacağını bilmiyor"

ABD'li gazete, Rusya içinde Putin'le ilgili soru işaretlerinin arttığını yazdı. WP'ye konuşan Rus seçkinleri, gelecek yıl neler yaşanacaklarını tahmin edemediklerini ve Putin'in kendisinin de ne yapacağını bilmediğini söyledi.

Adı açıklanmayan bir Rus milyarder, "Çevresindeki kişiler arasında büyük bir hayal kırıklığı var. Açıkçası Putin ne yapacağını bilmiyor" dedi.

Bir Rus yetkiliyse Putin'in tek planının, Ukrayna'nın altyapısını hedef alan saldırılar ve diğer tehditler yoluyla barış görüşmelerini başlatmaya çalışmak olduğunu savundu.

WP'ye konuşan kaynaklar, Rusya Devlet Başkanı'nın uzun süredir her yıl sonu yaptığı basın toplantısını 2022'de iptal etmesine de dikkat çekti. Bu iptalin Putin'in izolasyonunun bir işareti olduğu öne sürüldü.

Milyarder "Konuşmada bir plan olmalı. Ama plan yok. Bence ne diyeceklerini bilmiyorlar. Putin kesinlikle izole halde. Zaten insanlarla konuşmayı sevmiyor. Çok dar bir çevresi vardı şimdi daha da daraldı" ifadesini kullandı.

Putin
Gazeteye konuşan bir Rus yetkiliye göre Putin’in uluslararası arenada kalan tek yakın arkadaşı, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko (AFP)


Putin ise toplantının ertelenme nedenine yönelik bu tür iddialara karşı çıkmış ve önemli konuları daha önce konuştuğu için kendisini tekrar etmek istemediğini söylemişti.

Siyasi analist Tatyana Stanovaya'ya göre Putin artık yorgun görünüyor:

Gizli bir eylem planı olsa bile Rus seçkinlerinin çoğu ona olan inancını kaybediyor. Seçkinlerin gözünde sorulara cevap vermekten aciz görünen bir figür. Seçkinler neye inanacaklarını bilmiyorlar ve yarın hakkında düşünmekten korkuyorlar.

Stanovaya, Rus seçkinler arasında iki farklı görüşün hakim olduğunu ileri sürdü:

Rusya'nın sürdüremeyeceği ve durdurması gereken bir savaşın yükünü üstlendiğini düşünen pragmatistler ve gerilimi tırmandırmak isteyenler.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Rus diplomat "Gelecekte ne yaşanacağını bilmiyoruz. Başka bir seferberlik dalgası olabilir. Önümüzdeki yıl ekonomik durum daha ciddi bir şekilde kötüleşmeye başlayacak" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'taki emriyle başlayan savaş, 10 ayı aşkın süredir devam ediyor.

Birleşmiş Milletler'in 27 Aralık'ta açıkladığı verilere göre savaşta 6 bin 884 sivil yaşamını yitirdi. Yaralı sayısı 10 bin 947'yi buldu.

 

Independent Türkçe, The Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU